
Μία ομάδα σκύλων ντετέκτιβ εμφανίζεται στη σκηνή με αποστολή να διαλευκάνει τα γεγονότα γύρω από την κακοποίηση και το θάνατο του χάσκι από την Αράχωβα, υπόθεση που είχε απασχολήσει πριν λίγο καιρό το Πανελλήνιο. Ποια εκδοχή είναι η αληθινή; Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά ή μήπως το συμπαθές ζώο έπεσε θύμα αγέλης άγριων σκύλων, όπως λέει το επίσημο πόρισμα των αρχών; Μετά την τεράστια επιτυχία της απολαυστικά καυστικής "Δημοκρατίας του Μπακλαβά" σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Ανέστης Αζάς και η ταλαντούχα ομάδα του παρουσιάζουν το έργο τους "Τα σκυλιά" από τις 25 Απριλίου και για δέκα παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός.
Η παράσταση "Τα σκυλιά" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών 2024 κερδίζοντας τις εντυπώσεις για την καινοτομία, τις εξαιρετικές ερμηνείες και τη βαθιά ανθρωπιστική προσέγγιση, σε κείμενο των Μιχάλη Πητίδη, Γεράσιμου Μπέκα, Ανέστη Αζά και σύλληψη και σκηνοθεσία του τελευταίου. Με αφετηρία μια αληθινή ιστορία από το αστυνομικό δελτίο, με όχημα τη μέθοδο του θεάτρου ντοκιμαντέρ και με αναφορές στο φιλμ νουάρ και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, αναπτύσσεται στη σκηνή μια πολιτική αλληγορία. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της κοινωνικής βίας που εκδηλώνεται, ολοένα και περισσότερο, εναντίον των αδύναμων. Είναι οι σκύλοι σε θέση να αποδώσουν δικαιοσύνη καλύτερη από αυτή των ανθρώπων; Σε μια σκυλίσια πολιτεία, θα μπορούσαν επιτέλους τα κακοποιημένα ζώα να βρουν δικαίωση;
Παίζουν οι Γιώργος Κατσής, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Πετεβή, Gary Salomon, Cem Yiğit Üzümoğlu.


"Μια πολύ ωραία ιδέα τροφοδότησε το έργο, το οποίο έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι σε ανθρώπους αλλά σε μια αγέλη σκυλιών -με επικεφαλής ένα πρώην σκυλί της αστυνομίας-, που επιχειρούν να διαλευκάνουν τον φρικτό θάνατο ενός σκύλου, του Τουίστ, στην Αράχωβα. Έργο με στοιχεία παραβολής, περιπέτειας, νουάρ και μαύρης κωμωδίας, κατάφερε να συνθέσει μια ιστορία με ρυθμό, εξέλιξη και ζωηρούς χαρακτήρες, προσδίδοντας σε κάθε ήρωα τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του ξεχωριστή ιστορία", διαβάζουμε για την παράσταση στον απολογισμό του "α" για τις ελληνικές παραστάσεις που είδαμε στο θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2024.
Ο Ανέστης Αζάς είναι ένας από τους πιο καινοτόμους και πολυσυζητημένους σκηνοθέτες της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μια βαθιά ερευνητική προσέγγιση και μια αφοσίωση στην ανάδειξη κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Στην παράσταση "Τα σκυλιά" αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική, καταφέρνει να θίξει ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα με έναν προσιτό και ταυτόχρονα διεισδυτικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια στοχαστική εμπειρία, μια πολιτική αλληγορία με κωμική και σκοτεινή διάσταση.
Τα "Σκυλιά" παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε παραγωγή του προγράμματος Grape - Greek Agora of Performance και κέρδισαν το πρώτο βραβείο κοινού Mastercard, μετά από σχετική ψηφοφορία.
'Όλες οι θεατρικές παραστάσεις στον αναλυτικό οδηγό του athinorama.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Τα σκυλιά
Μια ομάδα «σκύλων» εμφανίζεται στη σκηνή ως άλλος Χορός αρχαίας κωμωδίας. Αποστολή τους είναι να διαλευκάνουν τα γεγονότα γύρω από την άγρια κακοποίηση και θανάτωση ενός όμορφου κατοικίδιου σκυλιού σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, δίπλα σε ένα αρχαίο μαντείο. Ποια εκδοχή είναι η αληθινή; Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά, ή το οικόσιτο ζώο έπεσε θύμα αγέλης άλλων, αδέσποτων σκύλων, όπως λέει το τελικό πόρισμα των αρχών; Σε μια πολιτεία των σκύλων, απελευθερωμένη από την εξουσία των ανθρώπων, θα μπορούσαν, επιτέλους, τα κακοποιημένα ζώα να βρουν δικαιοσύνη; Το έργο είναι εμπνευσμένο από τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη με τον ζωομορφικό Χορό των πουλιών που ιδρύει τη ”Νεφελοκοκκυγία”.Με αφετηρία μια αληθινή ιστορία από το πρόσφατο αστυνομικό δελτίο και όχημα τη μέθοδο του θεάτρου ντοκιμαντέρ, αναπτύσσεται στη σκηνή μια πολιτική αλληγορία γύρω από το ζήτημα της κοινωνικής βίας που εκδηλώνεται, ολοένα και περισσότερο, εναντίον των πλέον αδύναμων, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2024.