Το έργο "Κνοκ ή ο Θρίαμβος της Ιατρικής” είναι μια κλασική γαλλική σατιρική κωμωδία, γραμμένη το 1923, που σχολιάζει την ανθρώπινη φύση, την εξουσία και τον ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία. Στη διασκευή, που έκανε ο Έκτορας Λυγίζος για την παράσταση "Κνοκ” σε σκηνοθεσία της Αργυρώ Χιώτη μεταφέρει τη δράση στον κόσμο του σύγχρονου μάρκετινγκ, διατηρώντας τη σατιρική διάθεση του πρωτότυπου, αλλά με μια σύγχρονη χροιά που το κάνει επίκαιρο.
Η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αργυρώ Χιώτη εργάζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, αναζητώντας σκηνικές φόρμες που εξερευνούν τον άνθρωπο και τον τρόπο που υπάρχει μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια. Ένα στοιχείο που διακρίνει τις παραστάσεις της είναι η έντονη χορικότητα και σωματικότητα, που συνδυάζουν την ποίηση με τη θεατρική έκφραση. Η παράσταση "Κνοκ" θα παρουσιαστεί από τις 8 έως τις 30 Μαρτίου στη Σκηνή Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν", στην Πλάκα με πρωταγωνιστές τους Χαρά Γιώτα, Ευθύμης Θέου, Γιώργος Κριθάρας, Ματίνα Περγιουδάκη.
Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση
Σε μια μικρή πόλη της επαρχίας αναλαμβάνει το τοπικό ιατρείο ένας καινούργιος υπερφιλόδοξος γιατρός. Με στόχο την αύξηση της πελατείας του και το κέρδος, και χρησιμοποιώντας μελετημένες τεχνικές χειραγώγησης και εκφοβισμού, καταφέρνει σιγά-σιγά να μετατρέψει όλους τους κατοίκους σε φανταστικούς ασθενείς απόλυτα εξαρτημένους από τον ίδιο. Μέσα από μια σειρά ευτράπελα κωμικά επεισόδια, το έργο λειτουργεί ως μια αποκαλυπτική σάτιρα για τις μεθόδους επιρροής και παραπλάνησης, θέτοντας κοινωνικά διλήμματα σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς ακόμη και στις πιο ευαίσθητες περιοχές της ζωής μας.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, είναι μια διαφορετική ματιά στο κλασικό είδος της σάτιρας μέσα από τον προσωπικό σκηνικό της κώδικα που βασίζεται στη μουσικότητα του λόγου και των σωμάτων. Για το "Κνοκ" στήνει ένα επί σκηνής "πείραμα", αξιοποιώντας την εκφραστική ελευθερία της κωμωδίας, παίζοντας με τα μεγέθη και τους ρυθμούς, και πατώντας πάνω στην πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για το έργο ο Γιαν Βαν Αγγελόπουλος. Αυτό αποτελεί έναν τρόπο να συνδεθεί το έργο με το κοινό του σήμερα, κάνοντάς το πιο προσιτό και σχετικό με τη σημερινή πραγματικότητα.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com