Νοσταλγία και συγκίνηση φέρνουν οι "Γιαγιάδες"

Μια παράσταση αφιερωμένη στις "Γιαγιάδες" έρχεται στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον Γιώργο Καλογερόπουλο με τη διάθεση να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις.

Γιαγιάδες © Άγγελος Μπαράι, Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Οι οικογενειακές ιστορίες έχουν την ικανότητα να αγγίζουν το κοινό, καθώς συχνά αντικατοπτρίζουν δικές μας εμπειρίες και συναισθήματα. Μέσα σε μια οικογένεια οι γιαγιάδες , ως κεντρικές φιγούρες, φέρουν ιστορίες, αξίες και συναισθήματα που συνδέονται με τις ρίζες μας είναι σύμβολα αντοχής, σοφίας και αλλαγής μέσα στον χρόνο. Η παράσταση "Γιαγιάδες” που θα παιχτεί στις 17-19/1, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι αφιερωμένη σε όλες τις γιαγιάδες του κόσμου και μπορεί να μας ταξιδέψει σε προσωπικές μνήμες. Ο Γιώργος Καλογερόπουλος έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τις Βάσω Μανδύλη, Μαρία Μιχαηλίδου, Αιμιλία Ράπτη, Μαρίνα Σωκράτη, Εύη Τσακλάνου. Η καλλιτεχνική ομάδα φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα με τρυφερότητα και νοσταλγία, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τη σημασία των γιαγιάδων. Πρόσωπα και ιστορίες συνθέτουν έναν ποιητικό φόρο τιμής στις γιαγιάδες του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντός μας. 

Γιαγιάδες
© Άγγελος Μπαράι, Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Διαβάστε το σημείωμα των δημιουργών της παράστασης "Γιαγιάδες”

"Μια γιαγιά στο μέτωπο του πολέμου πασχίζει να προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή στην οικογένειά της. Μια ανήμπορη γιαγιά, ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, παλεύει με τις αναμνήσεις της. Μια σύγχρονη γιαγιά ανακαλύπτει τα οφέλη της τεχνολογίας και τα "μαγικά" φίλτρα του Instagram. Μια ηλικιωμένη ηθοποιός αναπολεί τους μεγάλους ρόλους που καθόρισαν τη ζωή και την καριέρα της. Μια εγκαταλελειμμένη γιαγιά στο δωμάτιο ενός γηροκομείου ξαναζεί τα τραύματα του παρελθόντος με φόντο μια θάλασσα που δεν έρχεται ποτέ. Η απίστευτη ιστορία μεταμόρφωσης και αποδοχής μιας ιδιαίτερης και πολύχρωμης γιαγιάς. Μια γιαγιά, αντιμέτωπη με το επερχόμενο φινάλε της, ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής της. Ένας εγγονός/σκηνοθέτης με σκηνικές οδηγίες τις αναμνήσεις απ’ τη δική του γιαγιά. Πρόσωπα και ιστορίες που συνθέτουν έναν ποιητικό φόρο τιμής στις γιαγιάδες του παρελθόντος, του παρόντος μα και του μέλλοντός μας”.

Γιαγιάδες
© Άγγελος Μπαράι, Λεωνίδας Παπαδόπουλος

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Η παράσταση είναι παραγωγή του "HUMANCAST" που είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα που προάγει την αξιοπρεπή προβολή, την ορατότητα και συμπεριληπτικότητα καλλιτεχνών διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρων ατόμων, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας στα ΜΜΕ και σε καλλιτεχνικές / ψυχαγωγικές παραγωγές, με στόχο την γενικότερη εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων εις βάρος αυτών των κοινωνικών ομάδων. Φιλική συμμετοχή σε βίντεο: Ελένη Γερασιμίδου. Η παράσταση "Γιαγιάδες” αφιερώνεται στα απανταχού θύματα πολέμου και κάνει χρήση καπνού με ειδικό υγρό, μη τοξικό, με βάση το νερό. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και σε χρήστες/χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων. 

 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιαγιάδες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας εγγονός/σκηνοθέτης με σκηνικές οδηγίες τις αναμνήσεις της δικής του γιαγιάς, δημιούργησε έναν ποιητικό φόρο τιμής στις γιαγιάδες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, μέσα από μια σειρά ιστοριών ομορφιάς, παράξενων πλασμάτων, νοσταλγίας, απόρριψης, μοναδικότητας, αγάπης, αποδοχής, πόνου. Μια γιαγιά στο μέτωπο του πολέμου πασχίζει να προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή στην οικογένειά της. Μια ανήμπορη γιαγιά, ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, παλεύει με τις αναμνήσεις της. Μια σύγχρονη γιαγιά ανακαλύπτει τα οφέλη της τεχνολογίας και τα «μαγικά» φίλτρα του Instagram. Μια ηλικιωμένη ηθοποιός αναπολεί τους μεγάλους ρόλους που καθόρισαν τη ζωή και την καριέρα της. Μια εγκαταλελειμμένη γιαγιά στο δωμάτιο ενός γηροκομείου ξαναζεί τα τραύματα του παρελθόντος με φόντο μια θάλασσα που δεν έρχεται ποτέ. Η απίστευτη ιστορία μεταμόρφωσης και αποδοχής μιας ιδιαίτερης και πολύχρωμης γιαγιάς. Μια γιαγιά, αντιμέτωπη με το επερχόμενο φινάλε της, ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής της.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πήδημα

Ωραίο δείγμα σύγχρονης γραφής αλλά και μια χαμένη ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το δυναμικό έργο της Βρετανίδας Μάγκι Νέβιλ για τον έρωτα και τις σχέσεις, ενώ αντίστοιχα συναισθήματα προκαλεί και το πρώτο ελληνικό ανέβασμά του. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
16/01/2025

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας (16-22/1)

Οι δέκα θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 16 έως 22 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Γυάλινος κόσμος" : Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης που συζητήθηκε συνεχίζει

Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου θα παίζεται Ο "Γυάλινος κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του Αντόνιο Λατέλα με ένα καστ που δικαιώνει το όραμα του Ιταλού σκηνοθέτη.

"Ο αόρατος επισκέπτης": Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη"

Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί μαζί με ένα δυνατό καστ ηθοποιών στο ψυχολογικό θρίλερ του Οριόλ Πάουλο που επαναπροσδιόρισε το είδος μέσα από μια πλοκή γεμάτη αγωνία και ανατροπές.

Τελευταία παράσταση για "Το φιλί της γυναίκας αράχνης"

Η παράσταση του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του Μανουέλ Πούιγκ "Το φιλί της γυναίκας αράχνης", που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Κοραής Δαμάτης στη σκηνή του Αλκμήνη με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Παντελής Καναράκης και Παναγιώτης Κατσίκης, κατεβάζει αυλαία.

"Έντα Γκάμπλερ": Φωτογραφίες από την παράσταση του Δημήτρη Καραντζά στο Προσκήνιο

Φρέσκο φωτογραφικό υλικό από την πολυαναμενόμενη ανατρεπτική σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καραντζά πάνω στο ιψενικό έργο με την Ανθή Ευστρατιάδου στον ομώνυμο ρόλο κι ένα θίασο σημαντικών ηθοποιών.

Πώς η αρχαιοελληνική τραγωδία επηρέασε το σύγχρονο ιαπωνικό θέατρο;

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών προσκαλούν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο "Διασταυρώσεις Πολιτισμών: Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στην Ιαπωνία".