Μέχρι πότε συνεχίζει η Ράνια Σχίζα με τη "Μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή";

Η επιτυχημένη παράσταση που μετακόμισε από το Vault στο Εν Αθήναις και σίγουρα αξίζει να δούμε, παίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή

Τα σαββατοκύριακα η Ράνια Σχίζα μας περιμένει στο θέατρο Εν Αθήναις για λίγες ακόμα παραστάσεις με τον μονόλογο της Κικής Μαυρίδου "Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή", που βασίζεται στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή. Ο Βαγγέλης Λάσκαρης σκηνοθετεί την sold out παράσταση που συνεχίζει φέτος για τέταρτη χρονιά καθώς έχει καταφέρει να αγγίξει το κοινό με μοναδικό τρόπο. Με ελάχιστα σκηνικά μέσα και με όχημα την αφήγησή της σε μια καθηλωτική ερμηνεία, η ηθοποιός δίνει σάρκα και οστά σε μια γυναίκα που πάλεψε να ξεφύγει από τις νόρμες της εποχής, που ήταν θύμα και θύτης, που διεκδίκησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία της με πολύ βαρύ αντίτιμο, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2022 και παρουσιάστηκε για 3 σεζόν στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Vault (σεζόν 2021-22 & 2022-23) και στο Θέατρο Εν Αθήναις (σεζόν 2023-24) ) καταγράφοντας από την αρχή συνεχόμενα Soldout και παρατάσεις, αλλά και αξιοσημείωτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ταξίδεψε σε άλλες 12 πόλεις και παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στην Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ στην Κύπρο (3 παραστάσεις), στη Θεσσαλονίκη (10 παραστάσεις), στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στην Πάτρα (4 παραστάσεις), τη Δράμα, την Καρδίτσα (2 παραστάσεις), το Αγρίνιο, την Κόρινθο, την Κατερίνη, την Ξάνθη (2 παραστάσεις), την Καβάλα και την Λαμία. Τη φετινή σεζόν 2024-25 συνεχίζεται για 4η χρονιά στο θέατρο Εν Αθήναις. 

Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project "Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ...". Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη. 

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

Περισσότερα για το έργο

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Η μάνα αυτουνού". Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. "Ο γιος αυτηνής", ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως "δολοφονείται" σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του. 

"Η μάνα αυτουνού", από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το "Τρίτο Στεφάνι". Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το "Τρίτο Στεφάνι" ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο της Κικής Μαυρίδου, ορμώμενο από το φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα για την οποία βραβεύτηκε. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή υπήρξε μια ανυπότακτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. Η «Μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, αποτελεί ένα από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Το έργο πέρα από μια καταγραφή είναι κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της.

Εν Αθήναις

Ιάκχου 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δείτε Μολιέρο στο Εθνικό σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας

Υπό συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, παρουσιάζεται "Το Σχολείο των Γυναικών" του Μολιέρου με τον Γιάννη Μπέζου, στο Θέατρο Rex - Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2024

"Τσιτάχ. Η Ερημιά του Τερματοφύλακα": Λήξη αθηναϊκών παραστάσεων και έναρξη περιοδείας

Η ερμηνεία του Γιώργου Νινιού ανέδειξε τον αποκαλυπτικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη "Τσιτάχ. Η Ερημιά του Τερματοφύλακα" που ολοκληρώνει τις αθηναϊκές παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός και ετοιμάζεται για περιοδεία.

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα

Μετρήσαμε πέντε παραστάσεις που τοποθετούν τη μουσική σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Ρίτα" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Ιφιγένεια Καραμήτρου και ο Γιώργος Καφετζόπουλος ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο τρυφερό έργο "Ρίτα" που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Hybrid in the City:  Το 1ο φεστιβάλ πολυμορφικών έργων

Το Θέατρο Noūs – Creative Space φιλοξενεί το 1ο Hybrid in the City μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα και διεθνώς.

Συζήτηση σχετικά με τον HIV στο θέατρο Σταθμός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), οι συντελεστές της παράστασης "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" σε συνεργασία με την ομάδα της * Θετικής Φωνής θα μιλήσουν σχετικά με τον HIV, το στίγμα, τα θέματα μειονοτικών ταυτοτήτων και το coming out, σε μια σύντομη συζήτηση που θα συνδέσει το χθες με το σήμερα.

Πρεμιέρα για τον stand up comedian Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η εργασία είναι μόνο για αυτούς που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν; Γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε; Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος δίνει τις απαντήσεις στη νέα του παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο "Τζένη Καρέζη".