Η "Λεμονιά" ανθίζει ξανά για την Αλεξάνδρα Ούστα

Σε μια βαθιά προσωπική παράσταση επιστρέφει η γνωστή ηθοποιός μέσα από το κείμενο του Γιάννη Κεντρωτά, με φόντο τη Σαουδική Αραβία του ‘70.

Η λεμονιά Αλεξάνδρα Ούστα ©Μιχάλης Παπαζήσης

Η Αλεξάνδρα Ούστα, στην πιο προσωπική παράσταση της πορείας της, συν-σκηνοθετεί με τη Μένη Κωνσταντινίδου και ερμηνεύει το έργο του Γιάννη Κεντρωτά, "Η λεμονιά", για δεύτερη συνεχή χρονιά. Με έμπνευση από τις κασέτες που ηχογραφούσε η μητέρα της, όταν ζούσε στη Σαουδική Αραβία του ‘70, έρχεται στο προσκήνιο μια ιστορία σε μορφή μονολόγου που κινείται ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Ένα έργο που μιλά για τα ψέματα που λέμε στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, για την μοναξιά, την καταπίεση και τα ανείπωτα συναισθήματα: "Νιώθω σα τη λεμονιά. Σαν την λεμονιά την πίσω, που επειδή δεν έκανε λεμόνια την είχατε όλοι σας παρατημένη, χωρίς νερό. Εκεί στην άλλη άκρη του κήπου να παλεύει μόνη της να μη ξεραθεί, έτσι νιώθω". 

Αυτή τη φορά η Αλεξάνδρα Ούστα ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου 104, με πρεμιέρα στις 23/11, για να αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο τη "Λεμονιά" που συμβολίζει την προσπάθεια επιβίωσης μιας γυναίκας: "Η μητέρα μου έζησε τη δεκαετία του ’70 στη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας τον άνδρα της στη δουλειά του, αλλά αντί για γράμματα στην οικογένειά της έγραφε κασέτες. Κασέτες γεμάτες ψέματα για το πόσο ευτυχισμένη ήταν, για το πόσο όμορφα περνούσε στον γάμο της. Σήμερα, 14 χρόνια μετά τον θάνατό της ξανακούω αυτές τις κασέτες προσπαθώντας να ανακαλύψω αν υπάρχει κάποιο θαμμένο μήνυμα στο χρόνο για όσα συνέβησαν εκεί". 

Λεμονιά
©Μιχάλης Παπαζήσης

Στις κασέτες αυτές ακούμε μια νέα γυναίκα να προσπαθεί να πείσει την οικογένεια - και τον εαυτό της - ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει. Εγκλωβισμένη σ’ έναν ρόλο που της έχει επιβληθεί από την κοινωνία, βρίσκεται σ’ έναν τόπο μακρινό και σε ένα πλαίσιο που δεν της επιτρέπει να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα. Μέσα από την αφήγηση της πρωταγωνίστριας, το έργο προσκαλεί τους θεατές να ανακαλύψουν τις αλήθειες που βρίσκονται πίσω από το προσωπείο της ευτυχίας, ενώ παράλληλα φωτίζει τα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες εκείνης της εποχής αλλά και το κόστος των επιλογών τους στις επόμενες γενιές.

Λεμονιά
©Μιχάλης Παπαζήσης

Τον ηχητικό σχεδιασμό υπογράφει ο Λευτέρης Δασκαλαντωνάκης και τους φωτισμούς η Τζοάννα Γεωργαντά. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η λεμονιά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις κασέτες που έγραφε η μητέρα της ηθοποιού Αλεξάνδρας Ούστα. Στις κασέτες αυτές ακούμε μια νέα γυναίκα να προσπαθεί να πείσει την οικογένεια -και τον εαυτό της- ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει. Εγκλωβισμένη σε μια μοναξιά που θεωρείται φυσική από την κοινωνία και ενισχύεται από το μέρος και την εποχή, η “λεμονιά” αρχίζει να μαραζώνει αφού δεν την ποτίζει πια κανείς. Η ερμηνεύτρια αναφέρει: “Η μητέρα μου έζησε τη δεκαετία του ’70 στη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας τον άνδρα της στη δουλειά του, αλλά αντί για γράμματα στην οικογένεια της έγραφε κασέτες. Κασέτες γεμάτες ψέματα για το πόσο ευτυχισμένη ήταν, για το πόσο όμορφα περνούσε στο γάμο της. Σήμερα, 14 χρόνια μετά το θάνατο της ξανακούω αυτές τις κασέτες προσπαθώντας να ανακαλύψω αν υπάρχει κάποιο θαμμένο μήνυμα στο χρόνο για όσα συνέβησαν εκεί”.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στέλλα Ζαφειροπούλου: "Το "Φλάι" είναι μια αλληγορία για τη μοναξιά που μπορεί να δημιουργηθεί από τη μη κατανόηση"

Διαβάστε όσα μας είπε η ποιήτρια Στέλλα Ζαφειροπούλου για τη φιλοσοφική της έμπνευση και τον τρόπο που η μύγα γίνεται σύμβολο της ανθρώπινης ύπαρξης στο έργο της "Φλάι" που παίζεται στο Faust.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/11/2024

All star "Καρυοθραύστης" στο θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Τα Χριστούγεννα 2024 πλησιάζουν και το πιο γιορτινό μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους έρχεται στην καρδιά της Αθήνας με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Γερονικολού, Μπέσσυ Μάλφα, Σπύρο Μπιμπίλα, Πρόδρομο Τοσουνίδη και Γιώργο Μανιάδη.

Δύο θεατρικά έργα του Πιραντέλο με ένα εισιτήριο στο Θέατρο Διάχρονο

Από τον Φεβρουάριο η Μαίρη Βιδάλη επιφυλάσει στο κοινό ακόμη ένα έργο του Λουίτζι Πιραντέλο για τη σεζόν 2024-25 καθώς και μια προσφορά - έκπληξη.

"Μέσα στο μυαλό σου": Μια διαδραστική εμπειρία ψυχολογίας στο θέατρο Αλίκη

Δύο ηθοποιοί ζωντανεύουν μια ιστορία με θεματική γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια στην συνάντηση - θεατρικό δρώμενο του Dr. Γιώργου Λάγιου.

"Forget me not": Στις πρόβες των Κωνσταντίνου Μπιμπή - Μυρτώς Γκόνη "από το πρώτο τους βλέμμα μέχρι την τελευταία τους ανάσα"

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για την avant premiere της παράστασης για τη μάχη των ερωτικών σχέσεων μέσα στο χρόνο και δείτε φωτογραφίες των δύο αγαπημένων νέων ηθοποιών που μας συστήνουν τον πολυβραβευμένο Βρετανό συγγραφέα Τρίσταν Μπέρνεϊς, λίγο πριν την πρεμιέρα.

Τζούλια Διαμαντοπούλου: "Η ιστορία του Ανθρώπου Ελέφαντα μας ‘στοιχειώνει’ ως ανθρωπότητα"

Το έργο "Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, έτσι τον είπαν" ετοιμάζεται για πρεμιέρα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου (Άνεσις, από 20/11). Διαβάστε όσα μας είπε η συγγραφέας για τη δύναμη της αληθινής ιστορίας του Τζο Μέρικ και την ανεξάντλητη διαχρονικότητά της.

Δύο θεατρικές παραστάσεις - περίπατοι στους δρόμους της πόλης

Μπορεί τα χειμερινά θέατρα να έχουν ανοίξει για τα καλά, δεν λείπουν όμως από τη θεατρική μας ατζέντα οι εναλλακτικές επιλογές.