Το μυθιστόρημα "Frankenstein" της Mary Shelley παραμένει εξαιρετικά επιδραστικό και συνεχίζει να εμπνέει τους δημιουργούς, καθώς αγγίζει διαχρονικά, πολυεπίπεδα θέματα που πραγματεύονται τα ηθικά διλήμματα της δημιουργίας, τον φόβο για τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την αποδοχή, τη μοναξιά και άλλα ζητήματα που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες κάθε εποχής. Η Έρι Κύργια εμπνεύστηκε από τη "ρομαντική και τρομακτική νουβέλα των αρχών του 19ου αιώνα" και την ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας το "Frankenstein & Eliza". Το έργο ακολουθεί τον Βίκτορ Φράνκενσταϊν στην διανοητική και συναισθηματική του πορεία, μέσα από τα ηθικά του διλήμματα, τις συγκρούσεις του με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κατάρρευση της προσωπικής του ζωής και την αλληλεπίδρασή του με το άυλο δημιούργημά του, που τον οδηγεί στην απώλεια της ταυτότητάς του.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βίκτορ Φράνκενσταϊν, ο Γιάννης Στάνκογλου, ένας ηθοποιός με εντυπωσιακή ευελιξία, γνωστός για την ικανότητά του να κινείται ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία και να ενσαρκώνει χαρακτήρες από διαφορετικές εποχές και κοινωνικές τάξεις. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε και, τον χαρακτήρα της Eliza. Το όνομα αυτό μας παραπέμπει στο ομώνυμο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης "ELIZA", που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 και μιμούνταν έναν ψυχοθεραπευτή, δείχνοντας πώς οι μηχανές θα μπορούσαν να μιμηθούν την ανθρώπινη σκέψη και συναισθήματα. Ποιος είναι ο ρόλος αυτού του γυναικείου χαρακτήρα στην παράσταση, μένει να το δούμε...
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, μιλώντας στο Αθηνόραμα με αφορμή την ανακοίνωση του ρεπερτορίου του θεάτρου Πορεία για τη σεζόν 2024-25, σημείωσε σχετικά με την επιλογή του έργου: "Μεταφερόμαστε λίγο μετά τις απαρχές της περιπέτειας της τεχνητής νοημοσύνης, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, όταν όλα στην τεχνολογία ακόμα ήταν αισιόδοξα, όταν ο άνθρωπος πίστευε ότι μπροστά ανοίγεται ένας ωκεανός ψηφιακών δυνατοτήτων. Η φρίκη που προκύπτει είναι αναπόφευκτη, όμως ο έρωτας έρχεται να μας θυμίσει ότι πιθανώς αυτός, όπως και όλα τα ανθρώπινα πάθη, είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην υπερνοημοσύνη και τις ανυπολόγιστες συνέπειές της".
Η παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου και τους Γιώργο Μπινιάρη, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Μαρία Πανουργιά, Χριστίνα Στεφανίδη και Γιώργο Συμεωνίδη, κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Πάρης Μέξης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Gary Salomon, την επιμέλεια κίνησης η Μαρκέλλα Μανωλιάδη, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Αλέκος Αναστασίου και τον σχεδιασμό βίντεο ο Χρήστος Συμεωνίδης.
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση
Προπώληση: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Frankenstein & Eliza
Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα των αρχών του 19ου αιώνα από τη Μέρι Σέλεϊ και την ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης, το έργο ακολουθεί τον Βίκτορ Φράνκενσταϊν στη δημιουργία ενός πλάσματος υπέρ της ανθρωπότητας. Θα μας προικίσει με άλλο ένα τέρας; Ο Φράνκενσταϊν και οι πειραματισμοί του αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να στοχαστούμε πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι σκέφτονται οι σύγχρονοι εφευρέτες για τα δημιουργήματά τους; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση;