Μια σύγχρονη μουσικο-θεατρική παράσταση, που απευθύνεται σε κοινό που ενδιαφέρεται για την παράδοση, την ποίηση, αλλά και νέες μορφές μουσικής έκφρασης, παρουσιάζουν οι Πλειάδες στους "Τοπικούς Τροπικούς". Το φωνητικό σύνολο και ο ποιητής και ερευνητής Μάριος Χατζηπροκοπίου συνεργάζονται σε αυτήν την ιδιαίτερη μουσική παράσταση, η οποία αντλεί έμπνευση από το έργο του Χατζηπροκοπίου, "Τοπικοί Τροπικοί", και εξερευνά τον βαθύτερο ψυχισμό και τις διαχρονικές αξίες του λαϊκού τραγουδιού. Η παράσταση θα ανέβει στο H.UG Art Space (Human Underground), συνδυάζοντας ζωντανή φωνητική μουσική με θεατρικά και λογοτεχνικά στοιχεία, και επικεντρώνεται στα τραγούδια που προκύπτουν από το πολυδιάστατο έργο του ποιητή.
Η σκηνοθεσία και δραματουργία είναι της Κορίνας Βασιλειάδου, η κίνηση της Ίριδας Νικολάου, ενώ τα κοστούμια επιμελούνται οι Λίλη Ζωγραφάκη και Άννα Σοφία Τάμπλερ. Τους φωτισμούς σχεδιάζει η Ελένη Χούμου. Επί σκηνής, το φωνητικό σύνολο Πλειάδες απαρτίζεται από τις: Αλίκη Ατσαλάκη (φωνή), Βασούλα Δελλή (φωνή, ακορντεόν), Ειρήνη Κυριακού (φωνή, τσέλο), Ναταλία Λαμπαδάκη (φωνή). Μαζί τους επί σκηνής βρίσκεται ο ηθοποιός Βασίλης Τρυφουλτσάνης.
Από το σημείωμα των δημιουργών
"Αθήνα, δεκαετία του 1920. Ο Alexandro Jorge de Carvalho de Polites – "η μονάκριβη” τον φώναζαν πίσω από την πλάτη του – εκδιώκεται από την πατρική εστία και αποκληρώνεται από τον πατέρα του, πατριάρχη της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαο Γ. Πολίτη. Πριν φύγει, παίρνει μαζί του δύο πουγκιά χρυσές λίρες και έναν φάκελο με τις ‘Απόκρυφες Εκλογές από τα Τραγούδια του Ελληνικού Λαού’ – μια ανθολογία πόνου και ολολυγμού που ο Ν.Γ. Πολίτης είχε ματαίως φροντίσει να κρύψει.
Ο γιος έχει πια φτάσει στους Τροπικούς, όταν έρχεται το μήνυμα ‘ο πατέρας πεθαίνει, γύρνα πίσω’. Είναι Πάσχα όταν φτάνουν. Αυτός και η ενοχή του. Και ακούγονται ξανά εκείνα τα τραγούδια, που δεν είχαν φτάσει σε ανθρώπινο αυτί γιατί έμειναν κλεισμένα σε ντουλάπες και σώματα που δεν υπάρχουν πια. Σημαίνει Ανάσταση ποτέ στις εκατόμβες των μπαούλων; Το φωνητικό σύνολο Πλειάδες, αντλώντας από το πλούσιο υλικό του έργου "Τοπικοί Τροπικοί" του Μάριου Χατζηπροκοπίου, συνθέτει πρωτότυπη μουσική και παρουσιάζει μια παράσταση αφιερωμένη σε τραγούδια και ιστορίες που δεν ακούστηκαν ποτέ κι όμως ήταν πάντα εκεί.”
Πρόγραμμα παραστάσεων: Παρασκευή 15 & 22/11, Σάββατο 16 & 23/11, Κυριακή 17 & 24/11, Δευτέρα 18 & 25/11. Το έργο Τοπικοί Τροπικοί του Μάριου Χατζηπροκοπίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντίποδες. Δεν επιτρέπεται η είσοδος των θεατών μετά την έναρξη της παράστασης.