Είναι πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγει προς συζήτηση το έργο της Σούζι Μίλερ "Prima Facie” και τα πιο σημαντικά είναι η σεξουαλική κακοποίηση η δικαιοσύνη και οι θεσμικές ανισότητες. Ο μονόλογος παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου με πρωταγωνίστρια την Λένα Παπαληγούρα και με αφορμή τις παραστάσεις, το Θέατρο Πορεία διοργανώνει εργαστήριο δραματοθεραπείας και θεατρικής έκφρασης με συντονιστές τη Μαρία Κουβίδη (απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, καθώς και του μεταπτυχιακού του προγράμματος, της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ) και τον Θανάση Τσιώλη (δραματοθεραπευτή και μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας).
Να σας θυμίσουμε την υπόθεση του "Prima Facie”
Μια νεαρή δικηγόρος που εξειδικεύεται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, υπερασπίζεται γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική βία. Ωστόσο, η ίδια βιώνει μια σοκαριστική αλλαγή στη ζωή της όταν πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν συνάδελφό της, πράγμα που την αναγκάζει να αντιμετωπίσει την υποκρισία του δικαστικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας. Σοκαρισμένη από το γεγονός αρχίζει να ξανασκέφτεται και να αμφισβητεί όσα όλα πίστευε για το νομικό σύστημα και ξεκινάει να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη με έναν προσωπικό τρόπο, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του εαυτού της στο δικαστήριο. Το θεατρικό έργο της Βρετανίδας Σούζι Μίλερ, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Αυστραλία και έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση λόγω της ισχυρής κοινωνικής του διάστασης και των επίκαιρων θεμάτων που θίγει, κυρίως γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη δικαιοσύνη.
Το εργαστήριο στο Πορεία
"Βασική θεματική και κεντρικός άξονας του εργαστηρίου θα είναι οι μορφές κακοποίησης, παρενόχλησης και βίας που υφίσταται κάθε ανθρώπινη οντότητα. Στόχοι του εργαστηρίου με συντονιστές τη Μαρία Κουβίδη και τον Θανάση Τσιώλη είναι η γνωριμία με τον εαυτό, η συσχέτιση με τους άλλους, η εξερεύνηση καινούριων τρόπων και δρόμων έκφρασης καθώς και οπτικής, αλλά και η ενδυνάμωση και η αλλαγή του τρόπου αντίληψης και αντίδρασης σε ανάλογες καταστάσεις”. Έναρξη εργαστηρίου: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, συναντήσεις κάθε Σάββατο 12.00 – 15.00. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, με μία παράσταση – παρουσίαση από τα μέλη με επιλεγμένο υλικό της δουλειάς τους. Για την συμμετοχή δεν απαιτείται καμία γνώση ή προηγούμενη εμπειρία. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι έως 25 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην αποστολή των αιτήσεων ως τις 29 Νοεμβρίου. Κόστος εργαστηρίου δραματοθεραπείας: 120 ευρώ τον μήνα. Σύλληψη – ιδέα & συνεργασία στον σχεδιασμό: Βασιλική Γιαννακοπούλου Θεατρολόγος, MSc. Πληροφορίες-συμμετοχές: Θέατρο Πορεία.