Παράταση για την παράσταση "Kumku Yamki" στο Faust

Πρόκειται για μια εμπειρία σωματικού κουκλοθεάτρου, όπου οι ηθοποιοί και η κούκλα συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ σώματος και κούκλας.

Kumku Yamki © Ιωάννης Καμπάνης

Η παράσταση "Kumku Yamki", της Ζωής Βλάσση συνεχίζει να καθηλώνει το κοινό και επεκτείνει τις παραστάσεις της με νέο πρόγραμμα στο Faust. Από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, η παράσταση θα πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ., δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν αυτή τη μοναδική σωματική κουκλοθεατρική εμπειρία.

Με ενθουσιώδη κριτικές και πολύ θετικές εντυπώσεις από το κοινό, η "Kumku Yamki" συνεχίζει το ταξίδι της, αποδεικνύοντας τη δύναμη του ζωντανού θεάτρου και της συνεργασίας. Το έργο, που δημιουργήθηκε το 2023 και έκανε περιοδεία στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, έρχεται τώρα στην Αθήνα και παρουσιάζεται σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους της πόλης.

Kumku Yamki
© Karol Jarek

Λίγα λόγια για το έργο

Η "Kumku Yamki" είναι μια παράσταση σωματικού κουκλοθεάτρου, όπου οι ηθοποιοί και οι κούκλες συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν. Μία κούκλα, με το όνομα Kumku Yamki, ζωντανεύει μέσα από την αέναη κίνηση των τριών κουκλοπαικτριών, οι οποίες κινούν τα διάφορα μέλη της, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ σώματος και κούκλας. Η αλληλεπίδραση των ηθοποιών και της κούκλας φέρνει την απορία: "Ποιος κινεί ποιον;".

Η παράσταση εξετάζει πώς οι ανθρώπινες ψυχοσωματικές δυνατότητες και ανάγκες παραμελούνται ή αγνοούνται στη σύγχρονη ζωή, με την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την απομάκρυνση από τον πραγματικό κόσμο. Το έργο, με σύμβολα όπως οι καρέκλες, αναδεικνύει την αποξένωση και την ανάγκη για μια νέα, πιο συνειδητή και σωματική σύνδεση με τον εαυτό και τον κόσμο γύρω μας.

Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή 1/11, Σάββατο 2/11 και Κυριακή 3/11. Επιπλέον, από 12 έως 16 Νοεμβρίου, η ομάδα της "kumku Yamki" θα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και θα παρουσιαστεί σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας, φέρνοντας τη μαγεία της παράστασης σε νεότερους θεατές.

Kumku Yamki
© Ιωάννης Καμπάνης

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του έργου αναδύθηκε μέσα από ένα κράμα διαφορετικών ερεθισμάτων, όπως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "κριτική παιδαγωγική, επιστήμες της αγωγής και  εκπαίδευση ενηλίκων", το εργαστήρι σωματικού κουκλοθεάτρου με τον MichelleVille στο μουσικό χωριό του άγιου Λαυρέντιου όπου ήρθα σε επαφή και με την κουκλοποιητική της Katarina Cakova και η ιαπωνική φιλοσοφία "Ikigai" την οποία γνώρισα στο SchoolwithoutFrontiers που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό πριν μερικά χρόνια.

Αποφάσισα έτσι να καλέσω την Katarina Cakova στον τόπο που μεγάλωσα, την Κέρκυρα για να κατασκευάσει την Kumku ενώ εγώ έγραφα το σενάριο για μια κουκλοθεατρική τελετουργία για την επαναβίωση  στιγμών του παιδικού μου  βίου, που  σχετίζονταν με την μνήμη ότι ως παιδί έπρεπε να κάθομαι ώρες ατελείωτες σε μία καρέκλα, παρά το ότι η  ανάγκη μου να κινούμαι ήταν τεράστια.

Η δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ήταν απολαυστική και επίπονη με ένα σωρό εξαιρετικές συνεργάτιδες και συνεργάτες να αφήνουν το λιθαράκι τους στην σωματική και κουκλοθεατρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Κ.A.N.O. στα  Πετράλωνα από τον Γενάρη του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024.

Μια έρευνα, οι καρποί της οποίας δεν αποτελούν μια απάντηση αλλά την αισθητική τοποθέτηση της ερώτησης: προς τί αυτή η πειθάρχηση και ο αποκλεισμός των αναγκών και των δυνατοτήτων του σώματος, ποιος ο αντίκτυπός αυτού στην οργάνωση της ζωής, πόσο η προσέγγιση αυτή έχει αλλάξει ή έχει παραμείνει ίδια την σημερινή ημέρα και πόσα περιθώρια υπάρχουν ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε η προσέγγιση της όποιας γνώσης και εξέλιξης να είναι ενσώματη, να μην φοβάται, να μην εξορίζει το σώμα και τις ανάγκες του αλλά να τις καλωσορίζει, να τις εξερευνά, να τις εμπεριέχει και να τις σέβεται.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
26/04/2025

Μία από τις πρώτες Γαλλίδες φεμινίστριες έγραψε θεατρικό για τη σκλαβιά

Το έργο έχει τίτλο "Η Σκλαβιά των νέγρων ή Το ευτυχές ναυάγιο" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Η ταλαντούχα Νατάσα Εξηνταβελώνη ερμηνεύει το σπαρακτικό "Girls & Boys"

Η ηθοποιός της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει με τις ερμηνείες της, συναντά την ηρωίδα του γνωστού στο ελληνικό κοινό Ντένις Κέλι μέσα σ’ ένα γοητευτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον που βουτά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.