"Περιμένοντας τον Γκοντό" στο θέατρο Πόρτα

Το υπαρξιακό αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα από τον Θωμά Μοσχόπουλου, σε μια παράσταση με έντονη εικαστικότητα και διερεύνηση του προσωδιακού χαρακτήρα του μπεκετικού κειμένου.

Περιμένοντας τον Γκοντό Θωμάς Μοσχόπουλος @Vassilis_Papatsarouchas

Οι αντιήρωες του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν, δυο άπραγοι φουκαράδες προσμένουν, καθημερινά, τον Γκοντό. Έναν άγνωστο, πιθανότατα ένα… "σωτήρα" κι ένα αγόρι-σύμβολο της ελπίδας, τους ενημερώνει για την επομένη τον ερχομό του. Περιμένουν τον ερχομό του, περιμένουν να βγουν από την αδράνειά τους, από το σκληρό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ο Ιρλανδός Μπέκετ ήλπιζε σε ένα καλύτερο κόσμο κι όταν στα 1950 παίχτηκε στο Παρίσι το "Περιμένοντας τον Γκοντό", ήταν αυτοεξόριστος, συμμετείχε στη γαλλική εθνική αντίσταση και τα οράματα για μια διαφορετική μεταπολεμική κοινωνία συνθλίβονταν, εκ νέου, από ένα ψυχροπολεμικό παραλογισμό.

Τον αινιγματικό Γκοντό συναντά ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο θέατρο Πόρτα, από 15 Νοεμβρίου, και το πρώτο φωτογραφικό υλικό της παράστασης εξάπτει όσο τίποτε την φαντασίας μας (σκηνικά-κοστούμια-βίντεο teaser: Βασίλης Παπατσαρούχας). Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που μας ιντριγκάρει, η σκηνική πρόταση του Μοσχόπουλου πάνω στο "ιερό κείμενο” του σύγχρονου θεάτρου δεδομένου πως υπάρχουν συγκεκριμένες σκηνοθετικές οδηγίες από τον ίδιο τον Μπέκετ. Τα κείμενα του περιορίζουν το σκηνοθέτη-υποστήριζε ότι οι ηθοποιοί είχαν περιορισμένες ελευθερίες μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προσδιορισμένο από το κείνενο ως "κλειστό σύστημα".

Περιμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

"Κι όμως, μέσα από τους περιορισμούς του Μπέκετ, ο δημιουργός ανακαλύπτει ένα σύμπαν άπειρων δυνατοτήτων” διαβάζουμε τις σημειώσεις για την παράσταση. "Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό στοίχημα, το πώς μπορεί να βρει κανείς την ελευθερία, μέσα από μία τόσο αυστηρή φόρμα. Ο Μοσχόπουλος συνεργάζεται με τον Κορνήλιο Σελαμσή, που έχει αναλάβει μια πρωτότυπη διερεύνηση του προσωδιακού χαρακτήρα του μπεκετικού κειμένου. Μαζί εντοπίζουν μια εσωτερική παρτιτούρα, η οποία διατρέχει το έργο, τηρείται κατά γράμμα και δημιουργεί μία νέα μουσικότητα. Ανάλογη προσέγγιση έχει και η κινησιολογία της παράστασης (Χρήστος Στρινόπουλος) που έχει στοιχεία μιας μοντερνιστικής κλοουνερί. Στην παράσταση, ο ήχος και η όψη συνδιαλέγονται διαρκώς, συγκρούονται και δημιουργούν μία παλλόμενη δραματική φόρμα, δημιουργώντας μια νέα στοχαστική θεατρική απλότητα και αμεσότητα”.

Περιμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Όπως λέει ο ίδιος ο Θωμάς Μοσχόπουλος: "Πρόκειται για ένα έργο που το θαυμαστό ισοζύγιο φόρμας και περιεχομένου το καθιστά ένα ρηξικέλευθο αριστούργημα τόσο άχρονο όσο και σύγχρονο, τόσο συγκεκριμένο όσο και αφηρημένο, τόσο σαφές όσο και αινιγματικό. Ίσως μόνο με τα αριστουργήματα του αρχαίου δράματος μπορεί να συγκριθεί. Είναι λες και πρόκειται για ένα σχεδόν μυστικιστικό "ιερό κείμενο" του σύγχρονου θεάτρου, ένα "ευαγγέλιο” που κάθε γενιά ανθρώπων που συνδέονται με το θέατρο έχει "καθήκον”, να καθρεφτιστεί σ’ αυτό και να αποπειραθεί μέσω των επανειλημμένων αναγνώσεων του να στοχαστεί και να αναζητήσει να οριστεί σε υπαρξιακό επίπεδο".

Περιμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Τον Βλαδίμηρο ερμηνεύει ο Πάνος Παπαδόπουλος, τον Εστραγκόν ο Τάσος Ροδοβίτης, τον Πότζο ο Γιάννης Σαμψαλάκης, τον Λάκυ ο Γιάννης Βαρβαρέσσος και το Αγόρι ο Πέτρος Δημοτάκης. Τη μετάφραση έκανε η Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, τη δραματουργία η Δηώ Καγγελάρη. Σύμβουλος προσωδίας ο Κορνήλιος Σελαμσής. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Νίκος Βλασόπουλος.

Περμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25
©Patroklos_Skafidas

 

Οδηγίες για την παρακολούθηση του "Περιμένοντας τον Γκοντό”:

1. Να έχετε ανοιχτόμυαλη προσέγγιση. Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα.

2. Προετοιμαστείτε για μια εμπειρία περισυλλογής: Κατά την παρακολούθηση, θα ήταν καλό να αναλογιστείτε πώς αυτά τα θέματα σχετίζονται με την ανθρώπινη εμπειρία γενικότερα, αλλά και προσωπικά.

3. Δώστε προσοχή στους διαλόγους και τις παύσεις. Έχουν εξίσου μεγάλη σημασία και συμβάλλουν στη δημιουργία της ατμόσφαιρας.

4. Απολαύστε το κωμικό στοιχείο. Η αίσθηση του χιούμορ είναι συχνά λεπτή και παράλογη, αλλά σημαντική για την κατανόηση του έργου.

5. Μην προσπαθήσετε να αναλύσετε τα πάντα. Αφήστε το έργο να σας αγγίξει.

6. Συζητήστε το έργο μετά την παράσταση.

Προπώληση: more.com

 

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Περιμένοντας τον Γκοντό

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια ιδιαίτερης εικαστικότητας παράσταση που αναδεικνύει την κωμικοτραγική πλευρά του ανεβαίνει το έργο-ορόσημο -ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του θεάτρου του παραλόγου- για έναν «σωτήρα» που δεν έρχεται ποτέ, κατάλληλο και για εφήβους.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber