"Η γειτονιά γίνεται χώρος προσωρινής διαμονής, οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε ήρωες ενός σκηνικού που καταναλώνεται καθημερινά από περιπατητές νέας κοπής, οι σχέσεις αναδιατάσσονται και οργανώνονται στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας” μας λεει ο Τάσος Καρακύκλας ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης "Η σκιά της μύγας” που θα παίζεται από 9 Νοεμβρίου αποκλειστικά σε καφενεία από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα.
"Η ηρωίδα της ιστορίας συμπυκνώνει τις ιδιότητες αυτού του νέου τύπου κατοίκου. Η ζωή της κινείται στο περιθώριο της καθημερινής εναλλαγής-συναλλαγής. Απευθύνεται στον γνώριμό της ιδιοκτήτη του καφενείου. Σαν άλλη μπεκετική ηρωίδα εξομολογείται, μοιράζεται, ενώ οι ήχοι της μηχανής του καφέ, του τηγανιού στη φωτιά, των ποτηριών που τσουγκρίζουν, των αυτοκινήτων από τον περιβάλλοντα χώρο συνυπάρχουν με τις παύσεις και τις συνειρμικές λειτουργίες της δημιουργώντας ένα φυσικό ηχοτοπίο”.Το κείμενο είναι της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, η μουσική του Φώτη Σιώτα, τα κοστούμια της Βάσως Γιαρένη. Πρωταγωνιστεί η Σοφία Λιάκου. Στον ρόλο του καφετζή ο Τάσος Καρακύκλας.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων
Δευτέρα 4 και 11 Νοεμβρίου και Τετάρτη, 6 και 13 Νοεμβρίου στο καφενείο Ελευθέρα
Πολιτεία, Γούναρη 21-23 (εντός στοάς), Πειραιάς
Δευτέρα 18 και 25 Νοεμβρίου στο καφενείο Όπως παλιά, Π. Τσαλδάρη και Φιλαδέλφειας, Νίκαια
Τετάρτη 20 και 27 Νοεμβρίου στο καφενείο Παράταιρο, Αγ. Γεωργίου 30, Κορυδαλλός
Δευτέρα 2 και 9 Δεκεμβρίου στο καφενείο Μεθύστερο, Ερ Σταυρού 41-43, Δραπετσώνα
Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Διαμαντή έχει υιοθετήσει το σύνθημα "Παρεμβαίνω – Συνομιλώ – Προκαλώ – Προτείνω” και μαζί με τις παραστάσεις περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις, παρεμβάσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, εντός και εκτός του χώρου του θεάτρου, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά, προτίνοντας ένα "συνεκτικό διαφορετικό κόσμο συμπόρευσης και συνομιλίας όλων, χωρίς αποκλεισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες
Η σκιά της μύγας
Ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς ειδικά σχεδιασμένο για να παρουσιάζεται σε καφενεία, με θέμα την πόλη που αλλάζει, τις γειτονιές που χάνονται, το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια, το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν, τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν με την επέλαση του υπερτουρισμού. Ένας χώρος κοινωνικοποίησης γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του ρεαλισμού και της ονειροπόλησης. Από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, η παράσταση ταξιδεύει για να συναντήσει τους κατοίκους της πόλης και να αφηγηθεί την ιστορία της με τρόπο άμεσο, ανθρώπινο, αγωνιώδη, ειλικρινή.