Οι "Δύο γιοι" του Μπρεχτ μιλούν για το κτήνος μέσα μας για 2η χρονιά

Για λίγες παραστάσεις επιστρέφει στο Θέατρο 2510 το διαχρονικό έργο που δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να ανέβουν στη σκηνή.

Δύο γιοι Πέτρος Πουλόπουλος©

Η θεατρική ομάδα 2510 επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την επιτυχημένη παράσταση "Οι δύο γιοι" του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη. Το διαχρονικό έργο για την ανθρώπινη φύση, το κτήνος μέσα μας αλλά και το σύστημα που γεννάει το ναζισμό, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, θα παρουσιαστεί για οκτώ Πέμπτες, από τις 24 Οκτωβρίου, στο Θέατρο 2510

Δύο γιοι
Πέτρος Πουλόπουλος©

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια της Μπρεχτικής αντίληψης για ένα θέατρο που συμπεριλαμβάνει τον θεατή ως ενεργό υποκείμενο, δίνεται η δυνατότητα στους θεατές που το επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή, στη διάρκεια του έργου και να παρουσιάσουν τη δική τους "εκδοχή" ενός ρόλου. Να επιλέξουν, να συγκρουστούν, να πάρουν δύσκολες αποφάσεις,  όπως ακριβώς κάνει κάθε άνθρωπος είτε μπροστά στην καθημερινότητα είτε μπροστά στην "ιστορία". Να γίνουν υποκείμενα και όχι αντικείμενα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Δύο γιοι
Πέτρος Πουλόπουλος©

Δύο γιοι
Πέτρος Πουλόπουλος©

Λίγα λόγια για το έργο

Το 1945 λίγο πριν την πτώση του ναζισμού σε ένα αγρόκτημα, έξω από το Βερολίνο, ζει μια χήρα μητέρα μαζί με την κόρη της, μέλος της Ναζιστικής Νεολαίας. Ο γιός της υπηρετεί στα SS, στο ανατολικό μέτωπο. Στο αγρόκτημα εργάζονται 20 αιχμάλωτοι, σοβιετικοί κρατούμενοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας από αυτούς όμως μοιάζει καταπληκτικά στον γιό της κι η μητέρα,  παρότι και η ίδια, παλιότερα, στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, αρχίζει, σιγά-σιγά, να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους "υπανθρώπους". Η εμφάνιση όμως του γιού της, που θέλει να πάει στο Βερολίνο για την "τελική μάχη" επιταχύνει τις εξελίξεις, θέτοντας τη μητέρα μπροστά σε δύσκολα διλήμματα. 

Τι θα κάνει η μητέρα; Τι θα κάνει τελικά ο θεατής; Υπάρχουν άραγε αθώοι και ένοχοι; Υπάρχει άραγε η δυνατότητα της ουδετερότητας ή της επιλογής σε ένα κόσμο άδικης βίας και πολέμου;

Παίζουν οι Πάνος Κωνσταντέλης, Βίκυ Εδιάρογλου, Έρη Μαριόγλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι δύο γιοι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το 1945 λίγο πριν την πτώση του ναζισμού σε ένα αγρόκτημα, μερικά χιλιόμετρα από το Βερολίνο, ζει μια χήρα μητέρα μαζί με την κόρη της, μέλος της Ναζιστικής Νεολαίας. Ο γιος της υπηρετεί στα SS, στο ανατολικό μέτωπο. Στο αγρόκτημα εργάζονται 20 αιχμάλωτοι, σοβιετικοί κρατούμενοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας από αυτούς όμως μοιάζει καταπληκτικά στον γιο της κι έτσι η μητέρα, παρότι στο παρελθόν ήταν και η ίδια στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, αρχίζει, σιγά-σιγά, να βλέπει διαφορετικά τους «υπανθρώπους» για τους οποίους είχε ακούσει τρομερά πράγματα. Η επιστροφή όμως του γιου της, που θέλει να πάει στο Βερολίνο για την «τελική μάχη» επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο γιος της θέλει να εκτελέσει τους 20 αιχμαλώτους και εκβιάζει τη μητέρα του προκειμένου να τον βοηθήσει. « Ο γιός σου ή αυτοί». Τι θα κάνει τελικά η μητέρα; Τι θα κάνει τελικά ο θεατής; Υπάρχει άραγε η δυνατότητα της ουδετερότητας ή της επιλογής σε ένα κόσμο παράλογης βίας και πολέμου; Ένα διαχρονικό έργο για την ανθρώπινη φύση, το κτήνος μέσα μας αλλά και το σύστημα που γεννάει το ναζισμό.

Θέατρο 2510

Θεμιστοκλέους 52

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2025

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.

Ηρώ Μπέζου: Για τη δημιουργό του "Τέρας" η τέχνη είναι ευκαιρία να κολυμπήσουμε μέσα στα παραμύθια

"Δεν υπάρχει πρόθεση ενός κοινωνικού σχολίου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η βία του ανθρώπου απέναντι στην φύση είναι προέκταση της βίας που ασκεί απέναντι στην ίδια την δική του φύση" μας είπε, μεταξύ άλλων, η Ηρώ Μπέζου για το έργο της "Το τέρας". Διαβάστε όσα μας είπε σε μια ειλικρινή και στοχαστική εξομολόγηση λίγο πριν την πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (από 25/4).

"Στην παλιά εθνική": Πρώτες φωτογραφίες από τη νέα παράσταση του Γιώργου Χριστοδούλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα παράσταση που κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που μας μεταφέρει σ’ ένα ψυχοσάββατο που ξυπνά ενοχές, πάθη και φαντάσματα του παρελθόντος στη ζωή μιας οικογένειας.

"Μνήμη θολή": Η Άννα Βαγενά με νέο έργο στο θέατρο Μεταξουργείο

Για την απώλεια της μνήμης και τη σημασία της αγάπης μιλά η νέα παράσταση της καταξιωμένης ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συγγραφέα και συν-δημιουργού του θεάτρου Μεταξουργείο, που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.