
Η Σοφία Βέμπο δεν είχε μια ήσυχη ζωή. Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και η οικονομική κατάρρευση της οικογένειάς της την οδήγησε από νωρίς στο μεροκάματο, ενώ σε αναζήτηση καλύτερης τύχης άρχισε να τραγουδάει ως Εφη Βέμπο στη Θεσσαλονίκη. Ο καλλιτεχνικός χώρος δεν την αποδέχτηκα αμέσως, όμως υπήρξαν κάποιοι καλλιτέχνες, όπως ο πιανίστας Ντ' Αντζελίς, ο Κώστας Γιαννίδης και θεατρικός συγγραφέας Πολ Νορ, που εκτίμησαν τη μπάσα φωνή της. Με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτώβρη 1940 η Βέμπο εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και λίγο μετά την είσοδο των ναζί στην Αθήνα, η Βέμπο συνελήφθη, προφυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και οι ναζί την απείλησαν με εκτέλεση. Το Ιταλικό Φρουραρχείο Αθηνών της απαγόρευσε την εμφάνιση σε όλα τα θέατρα της Ελλάδας, ενώ αργότερα της επιτράπηκε η εμφάνιση υπό τον όρο ότι θα λέει μόνο αυστηρά λογοκριμένα τραγούδια.
Η ζωή της τραγουδίστριας της νίκης παρουσιάζεται στη μουσικοθεατρική παράσταση του Δημήτρη Αδάμη με τίτλο "Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα", θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Βρετάνια, με τη Θεοφανία Παπαθωμά στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο της Βέμπο.
Η παράσταση αποτελεί μουσικό, θεατρικό ταξίδι, στο οποίο παράλληλα με τραγούδια της, την καριέρα, τη ζωή της Σοφίας Βέμπο, το κοινό παρακολουθεί την ίδια την ιστορία της Ελλάδα από το 1936 ως το 1978 που έφυγε. Ο Δημήτρης Αδάμης που έκανε τα κείμενα και υπογράφει τη σκηνοθεσία μελέτησε σε βάθος το βιβλίο του Βασίλη Τραϊφόρου,"Της Ελλάδος παιδιά …", που βασίζεται σε μνήμες του συγγραφέα από τον αείμνηστο θείο του και τη Σοφία Βέμπο, ο οποίος εμφανίζεται επί σκηνής στον ρόλο του αφηγητή.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ζωντανά η Σοφία Μάνου συνοδεία μουσικού συνόλου. Μουσική διεύθυνση, πιάνο, ενορχηστρωτική επιμέλεια η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Άγγελος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνος Μητράκας, Πηνελόπη Χαλκιά, που ενσαρκώνουν πάρα πολλούς ρόλους - πρόσωπα της ζωής της Βέμπο.
Παράλληλα στις 31 Οκτωβρίου (8:00 μ.μ.) στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της πολιούχου πόλης του Αγίου Δημητρίου, θα δοθεί μια μόνο παράσταση στο πλαίσιο της έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Κύπρος και Ρωμιοσύνη", που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου "Άγιος Μάξιμος ο Γραικός". Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Διεύθυνση: π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης. Η είσοδος για το κοινό σε αυτή την παράσταση είναι ελεύθερη, με προσκλήσεις.
Προπώληση: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα
Παράσταση - ντοκουμέντο αφιερωμένη στη θρυλική «τραγουδίστρια της νίκης», τη φωνή του ελληνικού λαού, Σοφία Βέμπο, με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας. Η παράσταση μάς μεταφέρει από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, μέχρι τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Βέμπο. Ο θεατής γνωρίζει πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής της. Το ταξίδι συνεχίζεται με το έπος του ’40. Εκεί όπου η Σοφία έγινε η Βέμπο, η φωνή της Ελλάδας. Η τραγουδίστρια μιας πατρίδας που την κουβάλησε αργότερα από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική, την Αυστραλία και τους ομογενείς της Αφρικής. Από τα στρατόπεδα των απλών στρατιωτών στο Κάρνεγκι Χολ και από εκεί στις σκηνές της Αθήνας και τέλος στο θέατρό της. Την παράσταση πλαισιώνουν αυθεντικές εικόνες και βίντεο της εποχής, με σκηνές από τα καμαρίνια των θεάτρων, προσωπικές στιγμές της Βέμπο άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση, ιστορικές στιγμές από την ταραχώδη ζωή της, τις φυλακίσεις, τον κατατρεγμό αλλά και από την παρουσία της στα βουνά του Αλβανικού Έπους.