"Αγαπητέ μ@λάκα": Το έργο που μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η κοινωνία μας

Το μπεστ σέλερ της Βιρζινί Ντεπάντ έρχεται, σε πρώτη παγκόσμια διασκευή για το θέατρο, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια με την υπογραφή της Εύας Κοτανίδη και του Σωτήρη Καραμεσίνη στη διασκευή.

«Αγαπητέ μ@λάκα» Κική Παπαδοπούλου

Ήταν 17 ετών και 20 χρόνια μετά το βιασμό της, η Βιρζινί Ντεπάντ, έγραψε ένα βιβλίο με αφορμή το τρομερό γεγονός. Ο λόγος της αιχμηρός, γεμάτος θυμό και αλήθεια, την οποία, όπως πάντα, οι περισσότεροι κλείνουν τα αυτιά για να μην την ακούσουν….Η δύναμη της όμως είναι τέτοια που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της, της Γαλλίας, και η νουβέλα της έγινε ένα μπεστ σέλερ που ολοι θελήσαμε να διαβάσουμε. Θα ξανά μιλήσουμε για την ριζοσπαστική συγγραφέα, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης που βασίζεται στο βιβλίο της και θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου στο Μικρό Γκλόρια. Η σκηνική πρόταση βασίζεται σε μια ιδέα της Εύας Κοτανίδη, η οποία έκανε τη διασκευή μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Καραμεσίνη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Καράμπελα και παίζουν η Εύα Κοτανίδη, ο Ορέστης Τζιόβας και η Μυρτώ Γκόνη. Αυτές είναι κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που έδωσαν, οι συντελεστές της επικείμενης παράστασης, στο stage reading που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις "Στερέωμα" για την παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα. 

Το "Αγαπητέ μ@λάκα" είναι "ένα μετα-φεμινιστικό πανκ μυθιστόρημα που γράφεται μόλις το 2022 με αφορμή την έκρηξη του "metoo" και το οποίο, με όχημα το πικρό χιούμορ και όλη τη γοητευτική οργή που χαρακτηρίζουν τη γραφή της Ντεπάντ, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία, τον μόνο δεσμό που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο λιγότερο μαλάκα και τη ζωή περισσότερο υποφερτή.

Τι συμβαίνει όταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας, στη δίνη των καταχρήσεων και του metoo, μια σούπερ σταρ του σινεμά και sex symbol σε κλιμακτήριο και μια νεο- φεμινίστρια blogger σε νευρική κρίση, συναντιούνται στην σκηνή; Νέο-φεμινισμός, πατριαρχία, ουσίες, εθισμός, θεραπεία, διασημότητα, παρενόχληση, πανδημίες, σεξ, ψέματα, φιλία, μουσική,  social media, σχέσεις, τρυφερότητα, μοναξιά, οργή, metoo, cinema, λογοτεχνία. Οι "Επικίνδυνες σχέσεις” στη μεταμοντέρνα τους εκδοχή δια χειρός Ντεπάντ, κόντρα σε κάθε πολιτική ορθότητα.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 16 ετών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Highlights: Οι θεατρικές παραστάσεις που περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024

Ποια έργα θα δούμε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή και πόσα φέρουν ελληνική υπογραφή; Ποιοι σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν με σημαντικά κείμενα και ποιοι θα ανεβάσουν νέες μεταγραφές τους; Ποιες παραστάσεις έχουν στον πυρήνα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς και ποιες εμπνέονται από το σινεμά ή τη λογοτεχνία; Έχουν θέση η κωμωδία, το μιούζικαλ ή η επιθεώρηση στον θεατρικό χάρτη; Όλες οι απαντήσεις εντός!

Δανάη Σπηλιώτη, τι σε κέντρισε στο "The Dumb Waiter" του Πίντερ;

Διαβάστε όσα μας είπε η σκηνοθέτρια για την παράσταση "The Dumb Waiter" που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σημείο (από 17/10) με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Μιχάλη Τιτόπουλο, ποια είναι η φιλοσοφία της και οι off the record σκέψεις της.

Τάκη Ζαχαράτο, γιατί είσαι τόσο ερωτευμένος με αυτό που κάνεις;

Στο ολοκαίνουργιο Embassy Theater που άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του έρχεται ο μοναδικός στο είδος του περφόρμερ με τη μουσικοσατιρική παράσταση "Sweet dreams… από κοντά!" (από 18/10), όπου επιχειρεί για ακόμα μία φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του και φυσικά να γίνει ένα με το κοινό.

Η περφόρμανς "4.48 Psychosis" επιστρέφει στη Φάμπρικα

Για τρίτη χρονιά θα δούμε τη διασκευή της περφόρμερ Pavlina Styl, η οποία βασίζεται στον παραληρηματικό μονόλογο της Σάρα Κέιν.

Σε ένα συγκλονιστικό έργο σκηνοθετεί τις Σύρμω Κεκέ και Άννα Καλαϊτζίδου o Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

"Ο Τρόμος του Κροκόδειλου", μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Η Ετυμηγορία": Το αγωνιώδες δικαστικό θρίλερ με τον Γρηγόρη Βαλτινό κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.