Δανάη Σπηλιώτη, τι σε κέντρισε στο "The Dumb Waiter" του Πίντερ;

Διαβάστε όσα μας είπε η σκηνοθέτρια για την παράσταση "The Dumb Waiter" που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σημείο (από 17/10) με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Μιχάλη Τιτόπουλο, ποια είναι η φιλοσοφία της και οι off the record σκέψεις της.

Δανάη Σπηλιώτη Marilena_Anastasiadou

Αυτό που με κέντρισε στο "The Dumb Waiter” ήταν το ύφος, το πυκνό του χιούμορ και η ευφυής ιστορία του.

Τα δύο πρόσωπα του έργου που ερμηνεύουν ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Μιχάλης Τιτόπουλος είναι ιδιαίτεροι, μα και αναγνωρίσιμοι. Είναι σκληροί και ταυτόχρονα ανθρώπινοι. Επιφανειακοί και γι’ αυτό ιδιόμορφα ποιητικοί.

Για μένα ο Πίντερ είναι αίνιγμα που με παιδεύει, είναι μια ερώτηση που θέλω να φέρω στην επιφάνεια και να την εκθέσω στο φως.

Αυτό που θέλω να πάρει ο θεατής μαζί του είναι να απολαύσει το ταξίδι και μετά το χαμόγελο, να ψάξει τη λύση του γρίφου στη δική του ζωή.

Η πορεία μου μέχρι σήμερα στο θέατρο μου έδειξε ότι το θέατρο είναι μαραθώνιος. Θέλει δουλειά και πίστη στον πυρηνικό εαυτό και στους συνεργάτες. Είναι στάση ζωής. Είναι τρέλα και εργασία μαζί.

The dumb waiter
Μαριλένα Αναστασιάδου©
"The Dumb Waiter"

Η φιλοσοφία μου είναι να είμαι ειλικρινής και να έχω κατανόηση. Να μην παραμυθιάζομαι. Να βλέπω την αληθινή ζωή με τις δυσκολίες της και τις αδικίες της, αλλά να μην τις συνηθίζω ως "φυσιολογικές". Να θυμάμαι πως είμαι περαστική και αυτό είναι αυτό που είναι.

Συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδοξο… από την λογική. Την αγαπώ, μα ξέρω ότι δεν είναι μόνη της πάντα αρκετή. Κάποια πράγματα δεν είναι προσεγγίσιμα μόνο με την λογική. Αυτό με διασκεδάζει. Θέλει και άλλο τρόπο κίνησης για να προσεγγίσεις κάτι πιο βαθύ.

Η Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολη. Είναι πολλές Ελλάδες, ανάλογα με το που ζεις και ποια είσαι. Είναι δύσκολη.

Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης είναι να μένουμε ζωντανοί και ζωντανές μέσα μας. Να καίει το αίμα, να φανταζόμαστε ελεύθερα, να κάνουμε παρέα όνειρα. Να αγαπάμε όλα τα παιδιά του κόσμου. Να μην συνηθίζουμε.

Off the record: Η τέχνη είναι ρίσκο. Ο φόβος είναι πάντα εκεί όταν παίρνεις ρίσκα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς ρίσκα. Θέλω να τολμάω. Θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που εκτιμώ. Θέλω να επιμένω να μην με νοιάζει να είμαι της μόδας. Θέλω να εμπιστεύομαι το  ένστικτό μου. Θέλω να βάλω μπρος ιδέες και κείμενα που με τραβάνε δυνατά. Θέλω το θέατρο να το διαφυλάττω, πρώτα ως διαδικασία στις πρόβες και έπειτα  ως αποτέλεσμα. Το να προσπαθείς να δουλεύεις και να κάνεις τέχνη θέτοντας τους όρους σου, είναι πραγματικά σπουδαίο στις μέρες μας.

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The dumb waiter

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Ως κωμωδία της απειλής χαρακτηρίζεται το σκοτεινό έργο -ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του Θεάτρου του Παραλόγου- του κορυφαίου νομπελίστα που εξερευνά την αβεβαιότητα, την εξουσία και την αποξένωση. Ο Μπεν και ο Γκας κλεισμένοι σε ένα υπόγειο δωμάτιο περιμένουν τις οδηγίες τους. Ο χρόνος κυλά, η ένταση πυκνώνει σε κάθε ανάσα, ενώ οι ήρωες μιλούν σοβαρά για πολύ καθημερινά θέματα: τα σακουλάκια του τσαγιού, το ποδόσφαιρο, τις ασήμαντες ειδήσεις της τρίτης σελίδας στην εφημερίδα. Όμως, οι μυστηριώδεις και παράλογες παραγγελίες που έρχονται -κυριολεκτικά- άνωθεν, ανεβάζουν την ένταση, τεντώνουν τα νεύρα και δημιουργούν μια αίσθηση επικείμενης απειλής. Το “The dumb waiter”, που γράφτηκε το 1957 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1960, διερευνά την ιεραρχική δομή του κόσμου μας και το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης των ατόμων.

Σημείο

Χ. Τρικούπη 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Highlights: Οι θεατρικές παραστάσεις που περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024

Ποια έργα θα δούμε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή και πόσα φέρουν ελληνική υπογραφή; Ποιοι σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν με σημαντικά κείμενα και ποιοι θα ανεβάσουν νέες μεταγραφές τους; Ποιες παραστάσεις έχουν στον πυρήνα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς και ποιες εμπνέονται από το σινεμά ή τη λογοτεχνία; Έχουν θέση η κωμωδία, το μιούζικαλ ή η επιθεώρηση στον θεατρικό χάρτη; Όλες οι απαντήσεις εντός!

"Αγαπητέ μ@λάκα": Το έργο που μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η κοινωνία μας

Το μπεστ σέλερ της Βιρζινί Ντεπάντ έρχεται, σε πρώτη παγκόσμια διασκευή για το θέατρο, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια με την υπογραφή της Εύας Κοτανίδη και του Σωτήρη Καραμεσίνη στη διασκευή.

Τάκη Ζαχαράτο, γιατί είσαι τόσο ερωτευμένος με αυτό που κάνεις;

Στο ολοκαίνουργιο Embassy Theater που άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του έρχεται ο μοναδικός στο είδος του περφόρμερ με τη μουσικοσατιρική παράσταση "Sweet dreams… από κοντά!" (από 18/10), όπου επιχειρεί για ακόμα μία φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του και φυσικά να γίνει ένα με το κοινό.

Η περφόρμανς "4.48 Psychosis" επιστρέφει στη Φάμπρικα

Για τρίτη χρονιά θα δούμε τη διασκευή της περφόρμερ Pavlina Styl, η οποία βασίζεται στον παραληρηματικό μονόλογο της Σάρα Κέιν.

Σε ένα συγκλονιστικό έργο σκηνοθετεί τις Σύρμω Κεκέ και Άννα Καλαϊτζίδου o Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

"Ο Τρόμος του Κροκόδειλου", μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Η Ετυμηγορία": Το αγωνιώδες δικαστικό θρίλερ με τον Γρηγόρη Βαλτινό κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.