"Αιαυτός": Το τέλος του ήρωα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χάρη Φραγκούλη σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη

Το έργο που αντλεί από τον μύθο του Αίαντα ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σφενδόνη.

'Αιαυτός': Η νέα παράσταση του Χάρη Φραγκούλη σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη © Karol Jarek

Ένα έργο για δύο πρόσωπα είναι ο "Αιαυτός” του Δημήτρη Δημητριάδη που επέλεξε να ανεβάσει για τη σεζόν 2024-25 ο Χάρης Φραγκούλης. Ο μύθος του Αίαντα που ταυτίζεται με το τέλος της εποχής των ηρώων, ενέπνευσε το έργο. Στον "Αίαντα” όπως τον ξέρουμε από την παλαιότερη από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ο μεγάλος πολεμιστής αρχηγός των Σαλαμινίων στον Τρωικό Πόλεμο, ξεχωρίζει στο πεδίο της μάχης, αλλά οι Έλληνες με επικεφαλής τον Οδυσσέα δεν του αποδίδουν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα. Ο μυθικός ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τους θεούς και αυτό τον οδηγεί στο θάνατο. 

© Karol Jarek

© Karol Jarek

Όπως διαβάζουμε για την παράσταση: "Το τέλος του ήρωα. Ο μύθος του Αίαντα μετά την πρόσκρουσή του στο φως του διαφωτισμού που φέρνει ο άνθρωπος το 1789. Φως του Εωσφόρου ή άγιο φως; Ο άνθρωπος που μόνος ουρλιάζει προς το κενό που άφησαν οι θεοί σε έναν έρημο τόπο που γίνεται τόπος θυσίας του ανθρώπινου σώματος για το ανθρώπινο σώμα. Ένας λόγος παράφορος καταρράκτης που γίνεται μουσική/προσευχή για τον πόθο”.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι ένας θεατρικός συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τα έργα του ξεχωρίζουν ο "Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας”, η "Λήθη" και το εμβληματικό "Πεθαίνω σαν χώρα”, που, αν και γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, παίζεται ακόμη, συγκλονίζοντας και τον σημερινό θεατή. 

© Karol Jarek

© Karol Jarek

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελίνα Λούκου, τη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος, ενώ την ερμηνεία του έργου μοιράζονται οι Ανδρέας Κωνσταντίνου και Γιάννης Παπαδόπουλος

Η πρεμιέρα αναμένεται στις 29 Οκτωβρίου

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σφενδόνη

Μακρή 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση για Ιορδανίδη - Ματίκα στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου"

Συνεχίζονται για λίγο ακόμα οι παραστάσεις του έργου που έγραψε ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθέτησε η Θάλεια Ματίκα, σε ένα εκρηκτικό τετ α τετ για τις σύγχρονες σχέσεις που ερμηνεύουν οι δυό τους για τέταρτη χρονιά.

16/10/2024

Βρείτε το κείμενο τριών νέων θεατρικών έργων από την Κάπα εκδοτική

Τρία νέα θεατρικά (εκ των οποίων ένα του Γιάννη Τσίρου που παίζεται τώρα) τυπώθηκαν από τον εκδοτικό οίκο και μόλις κυκλοφόρησαν.

Το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών για δεύτερη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες (συγγραφείς, σκηνοθέτες/τριες, δραματουργούς) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού στη βραβευμένη "Αμφιβολία"

Η πίστη, η ιεραρχία, οι θεσμοί, όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ στο έργο "Αµφιβολία". Θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου στο "Δημήτρης Χορν".

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα: Η απόλυτη παρεΐστικη παράσταση

Οι "Ήρωες", η ωραία σάτιρα της Ελένης Γκασούκα ξεκίνησε τη θεατρική διαδρομή της το 2006, διαρκώς εξελίσσεται, δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα με το κοινό και είναι μπολιασμένη με επιθεωρησιακά στοιχεία. Έρχεται στο Θέατρο Ψυρρή.

"Στο σώμα της" : Η σεζόν ανοίγει στο Εθνικό Θέατρο με δώδεκα γυναίκες που λένε τις ιστορίες τους

Το αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, που προγραμμάτισε για τη νέα σεζόν το Εθνικό Θέατρο, φέρνει τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" μια υποσχόμενη σκηνική σύνθεση των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου και Νεφέλης Μαϊστράλη με επίκεντρο τη γυναίκα.

Παρατείνονται οι παραστάσεις για τον καταιγιστικό μονόλογο του Αργύρη Ξάφη

"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" του Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι ένα από τα περσινά θεατρικά διαμαντάκια, που συνεχίζει για λίγο ακόμα τις παραστάσεις.