Βρείτε το κείμενο τριών νέων θεατρικών έργων από την Κάπα εκδοτική

Τρία νέα θεατρικά (εκ των οποίων ένα του Γιάννη Τσίρου που παίζεται τώρα) τυπώθηκαν από τον εκδοτικό οίκο και μόλις κυκλοφόρησαν.

Βιβλία

Η Κάπα εκδοτική κυκλοφόρησε μόλις τρία βιβλία που εμπεριέχουν αντίστοιχα τρία νέα θεατρικά έργαΚανόνια και τρομπέτεςΔιάδρομος 2 και Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλι. Ανακαλύψε περισσότερες πληροφορίες για αυτά παρακάτω.

Κανόνια και τρομπέτες - Γιάννης Τσίρος

Σε ένα loft κάπου στο κέντρο, τι μπορεί να συνδέει ένα ζευγάρι Ρομά, ένα ζευγάρι Τραπεζιτών, ένα ενυδρείο με ψάρια και ένα ζευγάρι Αστυνομικών; Πρόκειται για μια κωμωδία εξαπάτησης, μια "κωμωδία καταστροφικών καταστάσεων", όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος. Ένα έργο το οποίο ασχολείται με το βρόμικο χρήμα και τον σύγχρονο εθισμό γύρω από την εξαπάτηση του άλλου, μ’ έναν τρόπο χιουμοριστικό, πλην όμως καυστικό.

Διάδρομος 2 - Ευσταθία

Ο φουτουριστικός μονόλογος Διάδρομος 2, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, συνιστά μια δεύτερη εκδοχή του πρώτου θεατρικού έργου Διάδρομος που είχε γράψει η τραγουδοποιός και θεατρική συγγραφέας Ευσταθία πριν λίγα χρόνια. Ο Διάδρομος 2 είναι στην ουσία ένα έργο βαθέος υπαρξιακού προβληματισμού, μία ξεχωριστή έκφραση ενός σύγχρονου ανθρώπου που αγωνιά να βρει τα πατήματά του στο χάος της ψηφιακής μη-πραγματικότητας.

"Ο "διάδρομος”, ως όργανο γυμναστικής και ως βασικό δραματουργικό εύρημα, επιτελεί τον διττό ρόλο του σκηνικού αντικειμένου και του δραματουργικού συμβόλου. […] Με φόντο τον σκηνικό καμβά ενός έργου επιστημονικής φαντασίας, ο μονόλογος αποτελεί ένα ιδιαίτερα αιχμηρό και σαρκαστικό κοινωνικό σχόλιο, μία υπαρξιακή αναζήτηση των ορίων των προσωπικών επιλογών και της πνευματικής αυτοδυναμίας, της ουσίας εν τέλει της ανθρώπινης ευτυχίας. Κυοφορεί αναμφίβολα έναν σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό, διανθισμένο με ευδιάκριτους τόνους ειρωνείας", αναφέρει στο επίμετρο της έκδοσης η Διδάκτωρ Ιστορίας Νεοελληνικού Θεάτρου-Δραματολογίας Ρέα Γρηγορίου.

Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλι - Σοφιάννα Θεοφάνους

Χριστούγεννα. Δύο έφηβοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, χωρίζονται από έναν τοίχο, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά τους και τους εμποδίζει να δουν ο ένας τον άλλον. Καθώς αρχίζουν να συνομιλούν με αφορμή μια μπάλα, ο διάλογος μεταξύ τους εξελίσσεται σε μια πολύ ουσιαστική εξιστόρηση γεγονότων και αποκαλύψεων. "Αν και αρχικά ο τοίχος φαίνεται σαν ένα εμπόδιο επικοινωνίας, λειτουργεί τελικά απελευθερωτικά, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ξεδιπλώσουν τους φόβους και τις ελπίδες τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους", αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα η κυρία Μαρία Δημάκη-Ζώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ). 

Και συμπληρώνει ότι "πρόκειται για ένα δραματικό κείμενο γραμμένο με αμεσότητα και ζωντάνια, που μπορεί να "συνομιλήσει" με τους ανήλικους θεατές/αναγνώστες, να τέρψει την ψυχή τους, αλλά και να αφυπνίσει κριτικά τη συνείδησή τους".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων μέσα από ένα workshop που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2018-2019. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο παιδικού/εφηβικού έργου το 2022. Πρόκειται για τη συνάντηση δύο εφήβων–ενός αγοριού και ενός κοριτσιού– και την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονται και να κοιταχτούν με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής τους. Με χιούμορ και γενναιοδωρία ανοίγουν σιγά σιγά τις καρδιές τους και ακουμπούν ο ένας πάνω στον άλλο μιλώντας για αγάπη, φιλία και για όσα τους απασχολούν στο μεγάλωμα τους. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, άλλες μάχες η ίδια ανάγκη για επαφή.

Κανόνια και τρομπέτες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ως μια μαύρη κωμωδία για το βρώμικο χρήμα, το τραπεζικό σύστημα και τον σύγχρονο εθισμό γύρω από την εξαπάτηση αυτοχαρακτηρίζεται το νέο έργο του συγγραφέα και εύστοχου σχολιαστή της σύγχρονης πραγματικότητας, που αναδεικνύει την ψυχολογία του νεοέλληνα στην Ελλάδα του 2.0. Ένα ζευγάρι Ρομά, ένα ζευγάρι τραπεζιτών και δύο όργανα της τάξης συναντιούνται σε ένα loft κάπου στο κέντρο. Ο Κωνσταντίνος είναι διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα. Στα “χέρια” του έχει κάποια ομόλογα που καταρρέουν. Το βράδυ λίγο πριν την οικονομική καταστροφή θα συναντηθεί με τον Χρόνη. Ο Χρόνης -έμπορος ναρκωτικών μεταξύ άλλων- δουλεύει για τον Κωνσταντίνο. Έχει και μία αρραβωνιαστικιά, την Ρουμπίνη που θέλει να εξασφαλίσει μία καλύτερη συνθήκη για το δάνειο της από τον Κωνσταντίνο, ο οποίος έχει μια «απαγορευμένη» σχέση με την Κλαίρη, επίσης από την τράπεζα. Όλα θα συμβούν μέσα σε ένα βράδυ καταστροφής, παροξυσμού και παρεξήγησης.

Διάδρομος 2

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένας υπαρξιακός φουτουριστικός μονόλογος με ιδιαίτερη ποπ αισθητική και στοιχεία μαύρης κωμωδίας με την υπογραφή της γνωστής τραγουδοποιού, που παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή. Η κραυγή ενός σύγχρονου ανθρώπου που, άλλοτε με χιούμορ άλλοτε με δραματικότητα, αγωνιά να βρει τα πατήματά του στο χάος της ψηφιακής μη-πραγματικότητας, μέσα από τραγούδια και κείμενα που κάτι θα θυμίσουν σε όλους μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αιαυτός": Το τέλος του ήρωα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χάρη Φραγκούλη σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη

Το έργο που αντλεί από τον μύθο του Αίαντα ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σφενδόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2024

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση για Ιορδανίδη - Ματίκα στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου"

Συνεχίζονται για λίγο ακόμα οι παραστάσεις του έργου που έγραψε ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθέτησε η Θάλεια Ματίκα, σε ένα εκρηκτικό τετ α τετ για τις σύγχρονες σχέσεις που ερμηνεύουν οι δυό τους για τέταρτη χρονιά.

Το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών για δεύτερη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες (συγγραφείς, σκηνοθέτες/τριες, δραματουργούς) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού στη βραβευμένη "Αμφιβολία"

Η πίστη, η ιεραρχία, οι θεσμοί, όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ στο έργο "Αµφιβολία". Θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου στο "Δημήτρης Χορν".

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα: Η απόλυτη παρεΐστικη παράσταση

Οι "Ήρωες", η ωραία σάτιρα της Ελένης Γκασούκα ξεκίνησε τη θεατρική διαδρομή της το 2006, διαρκώς εξελίσσεται, δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα με το κοινό και είναι μπολιασμένη με επιθεωρησιακά στοιχεία. Έρχεται στο Θέατρο Ψυρρή.

"Στο σώμα της" : Η σεζόν ανοίγει στο Εθνικό Θέατρο με δώδεκα γυναίκες που λένε τις ιστορίες τους

Το αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, που προγραμμάτισε για τη νέα σεζόν το Εθνικό Θέατρο, φέρνει τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" μια υποσχόμενη σκηνική σύνθεση των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου και Νεφέλης Μαϊστράλη με επίκεντρο τη γυναίκα.

Παρατείνονται οι παραστάσεις για τον καταιγιστικό μονόλογο του Αργύρη Ξάφη

"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" του Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι ένα από τα περσινά θεατρικά διαμαντάκια, που συνεχίζει για λίγο ακόμα τις παραστάσεις.