Το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών για δεύτερη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες (συγγραφείς, σκηνοθέτες/τριες, δραματουργούς) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Εθνικό Θέατρο © Θωμάς Γερασόπουλος

Το Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε την άνοιξη του 2024 το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών (Artistic Residencies) σε ευρωπαϊκά θέατρα, φιλοξενώντας τρεις νέους/ες καλλιτέχνες/ιδες από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία και στέλνοντας τρεις Έλληνες/ιδες καλλιτέχνες/ιδες στη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, σε συνεργασία με αντίστοιχα θέατρα. Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί το 2ο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλα ευρωπαϊκά θέατρα και προσκαλεί ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες, ανεξαρτήτως φύλου έως και 39 ετών, με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου ως συγγραφείς, σκηνοθέτες/τριες, δραματουργοί, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Προθεσμία υποβολής: 1 Νοεμβρίου 2024 (έως τις 24.00)
Μετά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής ​​​​​​Ανακοίνωση αποτελεσμάτων έως τις 20 Νοεμβρίου

Αφενός, τρεις φιλοξενούμενοι/ες καλλιτέχνες/ιδες ελληνικής υπηκοότητας θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό θεατρικό οργανισμό, να συνεργαστούν με το προσωπικό του, να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του θεάτρου, με τα τρέχοντα καλλιτεχνικά ρεύματα και με την πολιτιστική ζωή της πόλης που θα τους/τις φιλοξενεί, προκειμένου να εμβαθύνουν στην έρευνα και την πρακτική τους. Αφετέρου, τρεις  ανερχόμενοι/ες καλλιτέχνες/ιδες, ανεξαρτήτως φύλου, που κατέχουν την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξαιρουμένης της ελληνικής υπηκοότητας), έχουν ως βάση τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα συνεργαστούν με το Εθνικό Θέατρο, θα εξοικειωθούν με τις τρέχουσες καλλιτεχνικές τάσεις και την πολιτιστική ζωή στη Αθήνα, και θα μοιραστούν σημαντικές εμπειρίες ως προς τη δική τους έρευνα και πρακτική.

Η διάρκεια του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας είναι έως 75 μέρες και θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου 2025.

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους ελληνικής υπηκοότητας για συνεργασία με ευρωπαϊκά θέατρα (εκτός Ελλάδος).

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους υπηκοότητας οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της ελληνικής ιθαγένειας) για συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αιαυτός": Το τέλος του ήρωα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χάρη Φραγκούλη σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη

Το έργο που αντλεί από τον μύθο του Αίαντα ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σφενδόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2024

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση για Ιορδανίδη - Ματίκα στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου"

Συνεχίζονται για λίγο ακόμα οι παραστάσεις του έργου που έγραψε ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθέτησε η Θάλεια Ματίκα, σε ένα εκρηκτικό τετ α τετ για τις σύγχρονες σχέσεις που ερμηνεύουν οι δυό τους για τέταρτη χρονιά.

Βρείτε το κείμενο τριών νέων θεατρικών έργων από την Κάπα εκδοτική

Τρία νέα θεατρικά (εκ των οποίων ένα του Γιάννη Τσίρου που παίζεται τώρα) τυπώθηκαν από τον εκδοτικό οίκο και μόλις κυκλοφόρησαν.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού στη βραβευμένη "Αμφιβολία"

Η πίστη, η ιεραρχία, οι θεσμοί, όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ στο έργο "Αµφιβολία". Θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου στο "Δημήτρης Χορν".

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα: Η απόλυτη παρεΐστικη παράσταση

Οι "Ήρωες", η ωραία σάτιρα της Ελένης Γκασούκα ξεκίνησε τη θεατρική διαδρομή της το 2006, διαρκώς εξελίσσεται, δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα με το κοινό και είναι μπολιασμένη με επιθεωρησιακά στοιχεία. Έρχεται στο Θέατρο Ψυρρή.

"Στο σώμα της" : Η σεζόν ανοίγει στο Εθνικό Θέατρο με δώδεκα γυναίκες που λένε τις ιστορίες τους

Το αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, που προγραμμάτισε για τη νέα σεζόν το Εθνικό Θέατρο, φέρνει τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" μια υποσχόμενη σκηνική σύνθεση των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου και Νεφέλης Μαϊστράλη με επίκεντρο τη γυναίκα.

Παρατείνονται οι παραστάσεις για τον καταιγιστικό μονόλογο του Αργύρη Ξάφη

"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" του Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι ένα από τα περσινά θεατρικά διαμαντάκια, που συνεχίζει για λίγο ακόμα τις παραστάσεις.