Παρατείνονται οι παραστάσεις για τον καταιγιστικό μονόλογο του Αργύρη Ξάφη

“Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" του Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι ένα από τα περσινά θεατρικά διαμαντάκια, που συνεχίζει για λίγο ακόμα τις παραστάσεις.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος Κική Παπαδοπούλου©

Ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί στον μονόλογο του Ζουζέπ Μαρία Μιρό "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" ερμηνεύοντας και αποκαλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες  γύρω από το νεκρό σώμα ενός έφηβου αγοριού. Η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί το έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα και με σύμμαχο τη μοναδική ερμηνεία του ταλαντούχου ηθοποιού, το μετουσιώνει σε ένα συγκλονιστικά αιχμηρό tour-de-force που πραγματεύεται την καταστροφή της ομορφιάς και τα βάθη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και επιθυμίας. Οι χαρακτήρες που υποδύεται παλεύουν με τις δικές τους επιθυμίες, αλλά και εκείνες που τους επιβάλλονται από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές μίας φαινομενικά δεμένης κοινότητας. Τη μουσική έχει συνθέσει ειδικά για την παράσταση ο Φώτης Σιώτας.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©

Το έργο

Το βραβευμένο έργο του Ζουζέπ Μαρία Μιρό "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” (Βραβείο BORN 2020 και Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022) ξεκινάει με την υποσημείωση "Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό. Το φύλο του δεν ενδιαφέρει. Ούτε η ηλικία του. Ούτε η σωματική διάπλαση.” Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα. Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί- νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©

Το επόμενο θεατρικό βήμα του Αργύρη Ξάφη

Τον Αργύρη Ξάφη προλαβαίνετε να τον δείτε στο έργο "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος"  έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες.  Από τις 15 Νοεμβρίου θα τον δούμε στην "Καρένινα", μια τολμηρή θεατρική μεταγραφή του μυθιστορήματος του Τολστόι. Η παράσταση της ομάδας ΠΥΡ θα παιχτεί στο Θησείον και είναι σχεδιασμένη για τρεις ηθοποιούς -τον Αργύρη Ξάφη, τη Δέσποινα Κούρτη και τον Δημήτρη Γεωργιάδη. Μάθετε περισσότερα εδώ

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα. Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί-νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές. Αλήθεια, πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας; Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει τον πολυπρόσωπο μονόλογο σαν μία εξορκιστική τελετουργία, εμβαθύνοντας στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του έφηβου αγοριού. Οι χαρακτήρες που υποδύεται παλεύουν με τις δικές τους επιθυμίες, αλλά και εκείνες που τους επιβάλλονται από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές μίας φαινομενικά δεμένης κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αιαυτός": Το τέλος του ήρωα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χάρη Φραγκούλη σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη

Το έργο που αντλεί από τον μύθο του Αίαντα ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σφενδόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2024

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση για Ιορδανίδη - Ματίκα στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου"

Συνεχίζονται για λίγο ακόμα οι παραστάσεις του έργου που έγραψε ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθέτησε η Θάλεια Ματίκα, σε ένα εκρηκτικό τετ α τετ για τις σύγχρονες σχέσεις που ερμηνεύουν οι δυό τους για τέταρτη χρονιά.

Βρείτε το κείμενο τριών νέων θεατρικών έργων από την Κάπα εκδοτική

Τρία νέα θεατρικά (εκ των οποίων ένα του Γιάννη Τσίρου που παίζεται τώρα) τυπώθηκαν από τον εκδοτικό οίκο και μόλις κυκλοφόρησαν.

Το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών για δεύτερη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες (συγγραφείς, σκηνοθέτες/τριες, δραματουργούς) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού στη βραβευμένη "Αμφιβολία"

Η πίστη, η ιεραρχία, οι θεσμοί, όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ στο έργο "Αµφιβολία". Θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου στο "Δημήτρης Χορν".

"Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα: Η απόλυτη παρεΐστικη παράσταση

Οι "Ήρωες", η ωραία σάτιρα της Ελένης Γκασούκα ξεκίνησε τη θεατρική διαδρομή της το 2006, διαρκώς εξελίσσεται, δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα με το κοινό και είναι μπολιασμένη με επιθεωρησιακά στοιχεία. Έρχεται στο Θέατρο Ψυρρή.

"Στο σώμα της" : Η σεζόν ανοίγει στο Εθνικό Θέατρο με δώδεκα γυναίκες που λένε τις ιστορίες τους

Το αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, που προγραμμάτισε για τη νέα σεζόν το Εθνικό Θέατρο, φέρνει τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" μια υποσχόμενη σκηνική σύνθεση των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου και Νεφέλης Μαϊστράλη με επίκεντρο τη γυναίκα.