Άρθουρ Μίλερ: 5 έργα του θρυλικού δραματουργού που γεννήθηκε σαν σήμερα (17/10)

Ο Άρθουρ Μίλερ διερεύνησε τις επιπτώσεις της κοινωνικής πίεσης, την αποτυχία του αμερικανικού ονείρου και τις αδυναμίες του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Ο θάνατος του εμποράκου Κατερίνα Τσατσάνη © Από την παράσταση "Ο θάνατος του εμποράκου"

Ο Άρθουρ Μίλερ (1915–2005) ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Με καταγωγή από μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια, ο Μίλερ διακρίθηκε για τα κοινωνικά και ηθικά θέματα που εξέταζε στα έργα του, συνδυάζοντας τα προσωπικά δράματα με κριτική για την κοινωνία. Συχνά εξερευνούσε την αμερικανική κουλτούρα, την απληστία, την αποτυχία του αμερικανικού ονείρου και τις επιπτώσεις της κοινωνικής πίεσης στο άτομο. Με αφορμή την επέτειο των 109 χρόνων από γέννησή του, ακολουθούν πέντε από τα πιο σημαντικά και γνωστά έργα του.

"Ο θάνατος του εμποράκου" (1949)

Αυτό είναι ίσως το πιο διάσημο έργο του Μίλερ. Παρουσιάζει την τραγική ιστορία του Γουίλι Λόμαν, ενός αποτυχημένου εμποράκου, που αγωνίζεται να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του σε μια κοινωνία που τον απορρίπτει. Το έργο είναι μια ισχυρή κριτική στο "αμερικανικό όνειρο".

"Ήταν όλοι τους παιδιά μου" (1947)

Διαβάστε Επίσης

Αυτό το δράμα αφορά μια οικογένεια που καταστρέφεται όταν ανακαλύπτεται ότι ο πατέρας είχε προμηθεύσει ελαττωματικά ανταλλακτικά αεροπλάνων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγώντας στον θάνατο πολλούς στρατιώτες. Το έργο διερευνά θέματα ηθικής, ενοχής και ευθύνης.

"Οι μάγισσες του Σάλεμ" (1953)

Το έργο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη το 1692, όπου δεκάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν άδικα για μαγεία και πολλοί εκτελέστηκαν. Η δίκη των μαγισσών χρησιμοποιείται ως αλληγορία για την ατμόσφαιρα πολιτικής καταστολής και φόβου που επικρατούσε στις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Μακαρθισμού τη δεκαετία του 1950.

"Ψηλά από τη γέφυρα" (1955)

Το έργο εστιάζει σε μια εργατική ιταλοαμερικανική κοινότητα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και διερευνά τις έννοιες της τιμής, της προδοσίας, της επιθυμίας και της δικαιοσύνης, με κεντρικό θέμα την τραγική πορεία του ήρωα. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Έντι Καρμπόνε, έναν λιμενεργάτη ιταλικής καταγωγής, που ζει με τη σύζυγό του Μπέατρις και την ανιψιά της Μπέατρις, την Κάθριν, την οποία έχουν μεγαλώσει σαν δική τους κόρη.

"Μετά την πτώση" (1964)

Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εξετάζει την εσωτερική ψυχολογία και τα συναισθήματα του συγγραφέα, εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από την ταραχώδη σχέση του με τη διάσημη ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1956 μέχρι το 1961. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τις αναμνήσεις και τους προβληματισμούς του κεντρικού χαρακτήρα, του Κουέντιν, ενός δικηγόρου που αναστοχάζεται τις αποτυχίες στις σχέσεις του και τις προσωπικές του επιλογές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber