Η θεατρική ομάδα 4Frontal φτιάχτηκε πριν από 14 χρόνια με τη φιλοσοφία του σπάσιμου του τέταρτου τοίχου, όπως λένε στο θέατρο, και επέλεξε να ασχοληθεί με το αφηγηματικό θέατρο και τα νεοελληνικά έργα. Η πολιτική και η κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων τους και οι "Σπυριδούλες”, η πιο πρόσφατη παράσταση τους, σε κείμενο και στίχους της χαρισματικής Νεφέλης Μαϊστράλη, βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, της Σπυριδούλας, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο τη δεκαετία του 1950, σπάζοντας ένα φαύλο κύκλο βίας. Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο του grape (Greek Agora of Performance), διακρίθηκε στα Βραβεία Κοινού της Mastercard και από τις 12/10 θα παιχτεί στο "Τζένη Καρέζη”.
Η ομάδα, με το νέο της έργο επιδιώκει να συστήσει στο κοινό ένα σύγχρονο είδος που δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη φέρνει στο σήμερα. Οι σκηνοθέτες της παράστασης Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας συνδυάζοντας τα στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, προτείνουν μια σκηνική σύνθεση που βρίσκεται σε συμβιωτική σχέση με τον πυρήνα του προβληματισμού της συγγραφέως και έχει τη δύναμη να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα εκθέτει με παθιασμένο σαρκασμό παθογένειες που εμφιλοχωρούσαν στην ελληνική επαρχία. Σας θυμίζουμε την παράσταση "Ο Μουνής", δραματοποίηση του οργισμένου κι αθυρόστομου διηγήματος της Λένας Κιτσοπούλου (2014), που παρουσίαζε την διαυρωμένη νεοελληνική επαρχία του 1980. Για μία ακόμα φορά, ο προβολέας πέφτει στην ελληνική επαρχία, στην εποχή που πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνται από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της "ψυχοκόρης", για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας.
"Ανάμεσά τους, η 12χρονη Σπυριδούλα από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα, όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας. Λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν, η Σπυριδούλα συνεχίζει να εμπνέει".
Προπώληση : more.com