Ήμουν εκεί: Όταν η Αθήνα υποκλίθηκε στη μοναδική Στεφανία Γουλιώτη!

Εικοσιτετράωρη περφόρμανς, θεατρική εμπειρία, ανθρωπολογικό πείραμα, μα πάνω απ’ όλα μια μεγάλη στιγμή της Στεφανίας Γουλιώτη. Είδαμε την παράσταση «The second woman» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

The second woman ©Margarita_Yoko_Nikitaki_for_Onassis_Stegi

Δεν μέτρησα πόσους παρτενέρ υποδέχτηκε η Στεφανία Γουλιώτη στις περίπου δεκατρείς ώρες παράστασης που παρακολούθησα το περασμένο σσββατοκύριακο στη Στέγη. Θα πρέπει να ήταν πάνω-κάτω οι μισοί από τους συνολικά 100 άνδρες κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και σεξουαλικής ταυτότητας που μοιράστηκαν για περίπου 8 λεπτά ο καθένας τη σκηνή μαζί της στην 24ωρη περφόρμανς, "The second woman", σε σύλληψη, κείμενο και σκηνοθεσία της Άννα Μπρέκον και της Νατ Ράνταλ, δύο καλλιτέχνιδων με έδρα την Αυστραλία. Για το όλο πρότζεκτ γράφτηκαν πολλά πριν παρουσιαστεί, εδώ αρκεί να θυμίσουμε ότι αυτούς τους 100 άνδρες η ηθοποιός τους αντίκριζε για πρώτη φορά επί σκηνής (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων κάποιων ηθοποιών/καλλιτεχνών), δεν είχε προηγηθεί καμία πρόβα μαζί τους, ενώ οι περισσότεροι δεν ήταν ηθοποιοί ούτε είχαν κάποια θεατρική εμπειρία. Το κείμενο της παράστασης αφορούσε μία σύντομη σκηνή (απο)χωρισμού, που όπως αποδείχτηκε άφηνε αρκετό χώρο για αυτοσχεδιασμό, γεγονός που προσέδωσε στην ούτως ή άλλως γοητευτική συνθήκη επιπλέον ενδιαφέρον καθώς την κατέστησε πολλαπλώς διαφωτιστική.

The second woman
@Stephie Grape

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να ειπωθούν για την παράσταση (η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως για χάρη συνεννόησης) και πρώτο απ’ όλα πως το όλο θέαμα αφενός αποδείχτηκε μία ανεκτίμητη εμπειρία (για τους θεατές, όπως υποθέτω φυσικά και για τους συμμετέχοντες και για την ηθοποιό) αφετέρου αποτέλεσε ένα πολύπλευρο πείραμα με θεατρικό, ανθρωπολογικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Από θεατρικής άποψης, τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν ό,τι βλέπαμε να εξελίσσεται μπροστά μας σε λούπα όλες αυτές τις δεκάδες ώρες: μία ηθοποιό πραγματικό "θηρίο" να ερμηνεύει την ίδια σκηνή -που όμως ποτέ δεν ήταν η ίδια!-, με διαφορετικό συμπαίκτη κάθε φορά και μπροστά μας να πραγματώνονται ένα σωρό κοινές αλήθειες που αφορούν στο θέατρο, όπως για παράδειγμα το ότι η ενέργεια της σκηνής εξαρτάται ευθέως από την ενέργεια και τη χημεία των συμμετεχόντων - ακόμη κι όταν τα λόγια είναι πάνω-κάτω τα ίδια, ακόμη κι όταν ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες είναι πάντα ο ίδιος! Γίναμε, επίσης, μάρτυρες ενός πραγματικού masterclass υποκριτικής, και το σχόλιο δεν αναφέρεται σε τεχνικές δεξιότητες: η αλληλεπίδραση και η διάδραση της Στεφανίας Γουλιώτη με τους δεκάδες αυτούς άγνωστους συμπρωταγωνιστές της, η οξυδέρκεια, η ετοιμότητα, τα αντανακλαστικά της, το πώς αντλούσε από το παραμικρό που της "έδινε" ο καθένας και το επέστρεφε πίσω, αποδείχθηκαν όλα στιγμές μίας πυκνής, σπάνιας εμπειρίας - και που οφείλεται φυσικά και στο ίδιο το πρότζεκτ και στην πρωτότυπη σύλληψή του.

The second woman
©Margarita_Yoko_Nikitaki

Για τις φυσικές αντοχές της, τι να ειπωθεί; Γι’ αυτόν τον πραγματικό άθλο που έφερε εις πέρας με αδιανόητη επιμονή και μεγαλειώδη δύναμη, ψυχική και σωματική. Αφήνοντας τη σκηνή της Στέγης τα ξημερώματα της Κυριακής κατά τις 4.30, με την ηθοποιό να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα ύστερα από δώδεκα ώρες παράστασης, πίστευα πως είχα να κάνω με με μία άτρωτη υπερ-ηρωίδα. Όταν επέστρεψα το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν το (αποθεωτικό, όπως της άξιζε) φινάλε, προσγειώθηκα απότομα στην πραγματικότητα, βλέποντας πια μπροστά μου μια γυναίκα, έναν άνθρωπο, ένα ανθρώπινο σώμα, που έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του και που παρ’ όλ’ αυτά συνέχιζε με τον ίδιο επαγγελματισμό, το ίδιο πείσμα, την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσήλωση. Αν είδα πενήντα περίπου σκηνές της παράστασης, δεν υπήρξε ούτε μία κατά την οποία η Γουλιώτη να ξέχασε εκείνο το μικρό στραβοπάτημα που έκανε τη στιγμή  που πήγαινε να καθίσει στην καρέκλα. Από την άλλη, δεν υπήρξε μία φορά σε αυτές τις πενήντα σκηνές, που να είπε με τον ίδιο τρόπο την ατάκα-απάντηση στον συμπρωταγωνιστή της, "όχι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου".

The second woman
@Pinelopi_Gerasimou

Εδώ μπαίνει στην κουβέντα ο δεύτερος παράγοντας που έκανε το όλο πρότζεκτ ιδιαίτερα σημαντικό, δηλαδή η συμμετοχή εκατό διαφορετικών συμπρωταγωνιστών. Αυτό διαμόρφωνε το κλίμα κάθε σκηνής κι έτσι το ίδιο συμβάν -μία συνάντηση, μάλλον ερωτικής, συμφιλίωσης, που όμως καταλήγει άδοξα- αποκτούσε διαφορετικές ποιότητες. Έτσι κάποιες σκηνές ήταν κωμικές, άλλες αμήχανες, άλλες τρυφερές, άλλες υπέκρυπταν μια βιαιότητα, μια διάθεση επιβολής ή ένα άβολο συναίσθημα. Αυτός ήταν κι ο βασικός λόγος που η παράσταση αποδείχτηκε πράγματι μία εθιστική εμπειρία, την οποία δεν βαριόσουν να βλέπεις, ξανά και ξανά. Ο εθισμός είχε ήδη δημιουργηθεί: Πώς θα είναι αυτός που θα μπει μετά; Τι ανθρωπότυπο θα φέρει; Ποια θα είναι η χημεία του με τη Γουλιώτη; Θεμιτά ερωτήματικά, που όμως κάτι λένε για την ψυχολογία του κοινού, που -ας μη γελιόμαστε- μπήκε, έστω και ως μέρος της θεατρικής σύμβασης, σε μια συνθήκη κοιτάγματος από την κλειδαρότρυπα όσο και γρήγορης κατανάλωσης της τέχνης.

The second woman
©Margarita_Yoko_Nikitaki
Με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Αυτός ο παράγοντας αποδείχτηκε εξίσου διαφωτιστικός όσον αφορά στους συμμετέχοντες, αυτούς τους εκατό διαφορετικούς ανθρώπους, που έφεραν επί σκηνής κάτι από τη δική τους αλήθεια, ακόμη κι αν ήταν καμουφλαρισμένη πίσω από κάποιο ρόλο ή πιο δύσκολα ευδιάκριτη λόγω άγχους. Είδαμε ανθρώπους απλούς, αμήχανους, επιτηδευμένους, στημένους, άπειρους (και λίγους έμπειρους), διακριτικούς, διαχυτικούς, ευγενείς και αγενείς˙ κάποιοι προσπάθησαν να πουν δικά τους πράγματα μέσα από το ρόλο και να φτάσουν ίσως σε μια δική τους λύτρωση, κάποιοι ανέβηκαν στη σκηνή της Στέγης για να παίξουν με την ηθοποιό Γουλιώτη και άλλοι για να παίξουν ερήμην της -στιγμές που αποδείχτηκαν άβολες, ειδικά κατά τις ώρες της εξάντλησης, όταν η ηθοποιός χρειαζόταν συμπρωταγωνιστές-συμπαραστάτες˙ κάποιοι για να της προσφέρουν έναν ιντριγκαδόρικο θεατρικό χαρακτήρα για να "παίξει", όπως ο Γιώργος Χρυσοστόμου, άλλοι για να της πουν με τον τρόπο τους "είμαι εδώ για σένα", όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, που εμφανίστηκε κατά τις 3 το πρωί της Κυριακής και έδωσε στήριγμα στην ηθοποιό, μια ψυχική ανάσα που αποτυπώθηκε στην πολύ τρυφερή σκηνή τους -από τις συγκινητικότερες της παράστασης, όπως ήταν με τον δικό της τρόπο και η τελευταία με τη συμμετοχή του Νίκου Καραθάνου, εκατοστού άνδρα της 24ωρης περφόρμανς.

The second woman
©Stephie Grape
Με τον Νίκο Καραθάνο, στην τελευταία σκηνή του 24ώρου

Απέναντι σε όλους αυτούς τους άνδρες, η Στεφανία Γουλιώτη στάθηκε ως γυναίκα, ως άνθρωπος και ως ηθοποιός, πότε όλα μαζί και πότε ξεχωριστά αναλόγως του παρτενέρ, λειτούργησε ως καθρέφτης αντανακλώντας τις απέναντι συμπεριφορές, έπαιξε μαζί τους, συμπορεύθηκε ή αντιστάθηκε, άλλες τις απορρόφησε μέσα στην ευαλωττότητά της και έδειξε να λυγίζει. Ήταν όμως παρούσα σε κάθε στιγμή αυτής της πρόκλησης και έδωσε ένα μεγάλο μάθημα όχι τόσο θεάτρου όσο κυρίως ζωής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Second Woman

  • Performance

Ένας θεατρικός μαραθώνιος 24 ωρών όπου η ταλαντούχα ηθοποιός συναντά εκατό άνδρες, ηθοποιούς και μη, χωρίς να γνωρίζει ποιον έχει απέναντί της κάθε φορά. Η κάμερα καταγράφει ζωντανά τη συνάντηση της κεντρικής ηρωίδας, Βιρτζίνια, με τον εραστή της, Μόρτι, η οποία επαναλαμβάνεται εκατό φορές με διάρκεια 8 λεπτά τη φορά, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες της αλληλεπίδρασής τους που εξελίσσεται με διαφορετική έκβαση κάθε φορά. Ένα διεθνώς επιτυχημένο πείραμα δύο ανερχόμενων δημιουργών από την Αυστραλία, που αποτελεί την ίδια στιγμή ένα μανιφέστο για τον ρόλο των φύλων και την ευαίσθητη δυναμική των σχέσεων αλλά και μια εμπειρία που συνδυάζει το θέατρο με τον ζωντανό κινηματογράφο. Το κοινό μπορεί να παρακολουθεί μόνο τη σκηνή, μόνο την οθόνη ή να επιλέγει ανάμεσα στη φιλμαρισμένη και τη ζωντανή δράση, παραμένοντας είτε για κάποια λεπτά είτε για 24 ώρες.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Μάρτυρας κατηγορίας" της Αγκάθα Κρίστι με ένα θίασο αγαπημένων ηθοποιών στο θέατρο "Δημήτρης Χορν"

Έξυπνο χιούμορ, ανατροπές, ένα απροσδόκητο φινάλε, ένα σκανδαλώδες έγκλημα κι ένας μάρτυρας-κλειδί είναι τα συστατικά του διάσημου δικαστικού θρίλερ της μετρ του αστυνομικού μυστηρίου, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2024

Η "Ρίτα" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Ιφιγένεια Καραμήτρου και Γιώργος Καφετζόπουλος ζωντανεύουν την εκρηκτική μαύρη κωμωδία που καταπιάνεται πολύ εύστοχα με το δίπολο ζωή - θάνατος, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

Καμπαρέ Ποτ-Πουρέ απευθείας από το Λονδίνο στο Red Jasper Cabaret Theatre

Ποτισμένοι με κέφι και σουρεαλισμό είναι οι "Κουκουλίλι" (Coocoolili) που έρχονται για δύο βραδιές στο Red Jasper Cabaret Theatre.

"Outro": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που φέρνει μαζί στη σκηνή Φέστα-Καραμίχο

Αντί να βυθιζόμαστε στην απογοήτευση, αξίζει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στη ζωή μας δείχνει το "Outro", που μόλις έκανε πρεμιέρα στο ΠΛΥΦΑ.

Ποια είναι η σούπερ ομάδα του "Σούπερ Ατού" στο Vox;

Η καλλιτεχνική παρέα είναι συγκλονιστική: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Λάμπρος Φισφής, Χάρης Χιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Παρθένα Χοροζίδου, Σάρα Τοσκάνο, Άννα Φιλιππάκη, Μαρία Παπαφωτίου, Κώστας Γάκης. Τι ετοιμάζουν στο Vox;

"Ay, Carmela": Το αντιφασιστικό έργο επιστρέφει στο θέατρο Μεταξουργείο

Οι δύο δημιουργοί της θεατρικής εταιρείας Theartes υποδύονται δυο πλανόδιους θεατρίνους που διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς στο "Ay, Carmela" που επιστρέφει για τρίτη χρονιά

14 + 2 δημοφιλή θεατρικά έργα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας οδηγός για τις θεατρικές παραστάσεις του Οκτωβρίου που μας συστήνουν πρωτόπαικτα στην ελληνική σκηνή έργα. Σύγχρονα ή και με κινηματογραφική αίγλη, κωμωδίες ή με κοφτερό κοινωνικό σχόλιο, οι επιλογές ανάμεσά τους είναι πολλές. Και για να είστε στην ώρα σας στη παράσταση και χωρίς άγχος, μπορείτε να μοιραστείτε ένα Uber με τη παρέα σας και με την επιλογή του Split fare να διαμοιράσετε το τελικό κόστος του ταξί.