14 + 2 δημοφιλή θεατρικά έργα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας οδηγός για τις θεατρικές παραστάσεις του Οκτωβρίου που μας συστήνουν πρωτόπαικτα στην ελληνική σκηνή έργα. Σύγχρονα ή και με κινηματογραφική αίγλη, κωμωδίες ή με κοφτερό κοινωνικό σχόλιο, οι επιλογές ανάμεσά τους είναι πολλές. Και για να είστε στην ώρα σας στη παράσταση και χωρίς άγχος, μπορείτε να μοιραστείτε ένα Uber με τη παρέα σας και με την επιλογή του Split fare να διαμοιράσετε το τελικό κόστος του ταξί.

15 + 2 δημοφιλή θεατρικά έργα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει για μια σειρά θεατρικών παραστάσεων με σκηνοθετικές υπογραφές που ελκύουν το ενδιαφέρον μας και καστ αγαπημένων νεότερων και πιο έμπειρων ηθοποιών. Είτε μιλάμε για θεατρικές μεταφορές από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, είτε για ξεκαρδιστικές κωμωδίες και "καυτά” κοινωνικά δράματα, μια ματιά στα πρωτόπαικτα έργα της νέας σεζόν 2024-25 είναι αρκετή για να καταλάβουμε τι μας περιμένει φέτος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε ποιες θεατρικές παραστάσεις δεν θα λείψουν από την ατζέντα σας και να φροντίσετε για τα εισιτήριά σας. Τη μετακίνησή σας από και προς τις παραστάσεις τη φροντίζει η Uber για εσάς. Ειδικά αν έχετε μεγάλη παρέα, μην ξεχάσετε τη δυνατότητα του Split fare, χωρίς την ανάγκη να ανταλλάσσετε μετρητά. Απλώς ζητήστε από την εφαρμογή να τα μοιράσει και να σας στείλει το λογαριασμό.

Anna X, Ανεσις
Λίνα Οικονόμου©
"Anna-X"

Από το Netflix και τον κινηματογράφο στη σκηνή 

Ξεκινάμε με την απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία της Άννα Σορόκιν, fake κληρονόμου και απατεώνισσας που ξεγέλασε την ελίτ της Νέας Υόρκης. Η "Anna-X" έγινε βιβλίο, σειρά στο Netflix και στη συνέχεια θεατρικό έργο από τον Τζόζεφ Τσάρλτον, το οποίο σάρωσε στο λονδρέζικο Γουέστ Εντ και τώρα παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα στο θέατρο Άνεσις, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, με την Αναστασία Παντούση στον ομώνυμο ρόλο και τον Γιώργο Νούση (από 7/10). Στο θέατρο Νέος Ακάδημος ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη θεατρική μεταφορά της "Φάλαινας" (από 16/10). Την συγκινητική ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι με τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι, μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο ταλαντούχος ηθοποιός μέσα από το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ. Συμπρωταγωνιστούν οι Ευσταθία Tσαπαρέλη, Γιώργος Μπένος, Ασημένια Βουλιώτη και Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

Η φάλαινα Νέος Ακάδημος 2
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Η φάλαινα"

Στη σκηνή του Κνωσός, ένα από τα θέατρα που ανανεώνονται και αποκτούν φέτος νέα ταυτότητα, μπαίνοντας κάτω από την ομπρέλα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, θα δούμε και την μεταφορά της ταινίας του Ανγκ Λι, "Επιστροφή στο Brokeback mountain". Ο Κωνσταντίνος Ρήγος θα σκηνοθετήσει το "Brokeback Mountain” (από 23/10) με τους Δημήτρη Καπουράνη και Μιχαήλ Ταμπακάκη. Το διήγημα της Άνι Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε δύο καουμπόηδες έγινε ευρέως γνωστό από την ομώνυμη ταινία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον, την οποία θα δούμε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παίζουν επίσης οι Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη.

Θέατρο του Νέου Κόσμου BROCKEBACK MOUNTAIN
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Brokeback Mountain”

Σπουδαία σύγχρονα έργα που θα μας απασχολήσουν

Ο φάκελος "Γυναίκα" ανοίγει με τη "Linda" της Πενέλοπε Σκίνερ, της πιο σημαντική φεμινίστρια συγγραφέας της γενιάς της, όπως έχει χαρακτηριστεί, και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της βρετανικής δραματουργίας. Αυτό είναι το έργο που θα μάς συστήσει φέτος η Ελένη Σκότη στο θέατρο Επί Κολωνώ. Πρόκειται για τη Η Κατερίνα Λέχου θα ερμηνεύσει το ρόλο μίας σύγχρονης επιτυχημένης γυναίκας, συζύγου, επαγγελματία και μητέρας, στην παράσταση του έργου που σχολιάζει το τίμημα της "επιτυχίας”, με τους Κατερίνα Λέχου, Άλκη Κούρκουλο (επί οθόνης), Μιχάλη Μαρκάτη, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλη Καζή, Μαριέλα Δουμπού. 

Linda Επί Κολωνώ 2024-25
Πάτροκλος Σκαφίδας
"Linda"

Μια γυναίκα αντιμέτωπη αυτή τη φορά με την ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης πρωταγωνιστεί και στο "Prima facie" της Αυστραλής Σούζι Μίλερ, όπου μια δικηγόρος, η Τέσα Ένσλερ, έρχεται αντιμέτωπη με την ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Η Λένα Λένα Παπαληγούρα θα ερμηνεύσει το παγκοσμίως φημισμένο και βραβευμένο έργο που έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, στη σκηνή του θεάτρου Πορεία (από 29/10).

Prima facie
Τάσος Βρεττός©
"Prima facie"

Από μια διαφορετική οπτική μπαίνει στο θέμα "Γυναίκα” η πολυβραβευμένη Ιρλανδή ηθοποιός και συγγραφέας Μέγκαν Τάιλερ στον "Τρόμο του κροκόδειλου”. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα εγκαινιάσει με αυτή τη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία και υμνεί τους γυναικείους δεσμούς, την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (από 17/10). Οι Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Θοδωρής Λαμπρόπουλος πρωταγωνιστούν στο έργο που μας μεταφέρει στη Βόρεια Ιρλανδία του 1989.

Θέατρο του Νέου Κόσμου Ο τρόμος του κροκόδειλου
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Ο τρόμος του κροκόδειλου"

Τη "Νάχτλαντ" του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, το τελευταίο έργο του συγγραφέα του σαρδόνιου "Άσχημου” και σταθερού συνεργάτη της βερολινέζικης Σαουμπίνε, ανεβάζει ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο θέατρο Αποθήκη. Μια καυστική σάτιρα για το χρήμα, την τέχνη και την άνοδο της ακροδεξιάς που θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος οι Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Στεφόπουλος, Σπύρος Σταμούλης.

Νάχτλαντ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Νάχτλαντ"

Ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 που είδαμε πρώτη φορά το "Straight white men" της Γιανγκ Τζιν Λι. Φέτος θα παρακολουθήσουμε το έργο της τολμηρής και πολυβραβευμένης Νεοϋορκέζας κορεάτικης καταγωγής που αποδομεί και ειρωνεύεται τα στερεότυπα του ανδρισμού για πρώτη φορά από ελληνικό θίασο. Η παράσταση σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή ανεβαίνει με μια queer οπτική και τους Θοδωρή Αντωνιάδη, Θέμη Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστα Ξυκομηνό, Αλέξανδρο Πέρρο και Γιάννη Ποιμενίδη επί σκηνής στο Μικρό Χορν.

Straight White Men
©Γιώργος Καλφαμανώλης
"Straight white men"

Το "John" της Άνι Μπέικερ, της βραβευμένης με Πούλιτζερ νέας φωνής του αμερικανικού θεάτρου που βάζει τα στερεότυπα και τον σύγχρονο δυτικό κόσμο στο μικροσκόπιο, επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Πανάδης. Είναι το δεύτερο έργο της συγγραφέως που ανεβάζει με τους Κόρα Καρβούνη, Χρήστο Κοντογεώργη, Καλλιόπη Παναγιωτίδου και Γιούλη Τσαγκαράκη, με το οποίο εγκαινιάζεται η επαναλειτουργία του θεάτρου Δίπυλον. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο όπου έχει καταφύγει ένα ζευγάρι για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του. Το ξενοδοχείο αυτό όμως μοιάζει να έχει τη δική του βούληση.

John
© Δομνίκη Μητροπούλου
"John"

Αυτό το συναίσθημα που μας ξεβολεύει κυριαρχεί και στο "2:22 – A Ghost Story” που έρχεται στο Αλάμπρα (από 25/10). Ένα υπερφυσικό θρίλερ με φόντο ένα στοιχειωμένο σπίτι που συνδυάζει ίντριγκα, χιούμορ και τρόμο, γραμμένο από τον δημιουργό του διάσημου BBC podcast "The Battersea Poltergeist”. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Φάνης Μουρατίδης μαζί με τους Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθη Μαντζώρο, Γιώργο Ζαφειρόπουλο, Αθηνά Χατζηαθανασίου.

2:22 – A Ghost Story
"2:22 – A Ghost Story"

Νίκος Ψαρράς, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη πρωταγωνιστούν στο "True West” του Σαμ Σέπαρντ (από 9/10). Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο που αφηγείται μια οικογενειακή ιστορία δύο αδελφών που ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Μια αντιστροφή ρόλων ανάμεσά τους υπό τη σκιά του αμερικανικού ονείρου θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους.

True West
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"True West"

Η λογοτεχνία στη σκηνή

Πρώτη φορά βρίσκουν το δρόμο τους για τη σκηνή και δύο εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο λόγος για την "Κόρη του λοχαγού" του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντρ Πούσκιν που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης στο Σύγχρονο Θέατρο. Μια ιστορία έρωτα και πολέμου που διαδραματίζεται στις ρωσικές στέπες του 18ου αιώνα με τους Παντελή Δεντάκη, Μιχάλη Οικονόμου, Θάλεια Σταματέλου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Σταύρο Σβήγκο (από 23/10).

Η κόρη του λοχαγού
© Χρήστος Συμεωνίδης
"Η κόρη του λοχαγού"

Μπαλζάκ διασκευάζει και σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής”. Πιο συγκεκριμένα μεταφέρει στη σκηνή τη νουβέλα "Συνταγματάρχης Σαμπέρ" του πολυγραφότατου διηγηματογράφου και μυθιστοριογράφου που αιχμαλωτίζει με μοναδικό τρόπο τα ήθη της γαλλικής κοινωνίας της εποχής του, με τον τίτλο "Άνθρωπος χωρίς όνομα" με πρωταγωνιστές τους Θανάση Κουρλαμπά, Ορέστη Τρίκα, Έρρικα Μπίγιου και Τάσο Τυρογαλά (από 28/10).

Άνθρωπος χωρίς όνομα, από Κων/να Νικολαϊδη
GridFox
"Άνθρωπος χωρίς όνομα"

Οι κωμωδίες έρχονται από μακριά

Στο θέατρο Λαμπέτη οι Ιωάννης Απέργης, Κατερίνα Γερονικολού, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Τίτος Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Θάνος Μπίρκος, Αρετή Πασχάλη, Χάρης Χιώτης, Γιώργος Χρανιώτης πρωταγωνιστούν στη "Ληστεία της συμφοράς" (από 9/10). Τη θεότρελη ιστορία μιας απόδρασης και μιας ληστείας ενός τεράστιου διαμαντιού που υπογράφουν οι Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάγιερ και Χένρι Σιλντς, όπου όλα πηγαίνουν στραβά, με φόντο την Αθήνα του 1958.

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
Γιώργος Καλφαμανώλης©
"Η ληστεία της συμφοράς"

Στο Μικρό Παλλάς ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μεταφέρει στη σκηνή τη μεγάλη επιτυχία του Μπρόντγουεϊ, "Λαβ” του Μάρεϊ Σίσγκαλ, μια αλληγορία για τον έρωτα και την αναζήτηση της ευτυχίας, με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Ηλία Βαλάση και Ελισάβετ Μουτάφη, που σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται με την ύπαρξή μας (από 14/10).

Λαβ
"Λαβ"

Ένα ντουέτο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Νίκος Καραθάνος και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου "χορεύουν” στη Στέγη τον "Χορό των εραστών” στο πρώτο θεατρικό έργο του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νυν Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, που βλέπουμε για πρώτη φορά, μετά τα "Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες” και την επιδαύρια "Hecuba, not Hecuba”. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς στο έργο-ύμνος στις σχέσεις αγάπης και τη συντροφικότητα, ένα μεγάλο ερωτικό ποίημα για δύο ηθοποιούς που γίνονται ένα.

Χορός των εραστών Στέγη
Πηνελόπη Γερασίμου©
"Ο χορός των εραστών"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Μάρτυρας κατηγορίας" της Αγκάθα Κρίστι με ένα θίασο αγαπημένων ηθοποιών στο θέατρο "Δημήτρης Χορν"

Έξυπνο χιούμορ, ανατροπές, ένα απροσδόκητο φινάλε, ένα σκανδαλώδες έγκλημα κι ένας μάρτυρας-κλειδί είναι τα συστατικά του διάσημου δικαστικού θρίλερ της μετρ του αστυνομικού μυστηρίου, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2024

Η "Ρίτα" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Ιφιγένεια Καραμήτρου και Γιώργος Καφετζόπουλος ζωντανεύουν την εκρηκτική μαύρη κωμωδία που καταπιάνεται πολύ εύστοχα με το δίπολο ζωή - θάνατος, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

Καμπαρέ Ποτ-Πουρέ απευθείας από το Λονδίνο στο Red Jasper Cabaret Theatre

Ποτισμένοι με κέφι και σουρεαλισμό είναι οι "Κουκουλίλι" (Coocoolili) που έρχονται για δύο βραδιές στο Red Jasper Cabaret Theatre.

"Outro": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που φέρνει μαζί στη σκηνή Φέστα-Καραμίχο

Αντί να βυθιζόμαστε στην απογοήτευση, αξίζει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στη ζωή μας δείχνει το "Outro", που μόλις έκανε πρεμιέρα στο ΠΛΥΦΑ.

Ποια είναι η σούπερ ομάδα του "Σούπερ Ατού" στο Vox;

Η καλλιτεχνική παρέα είναι συγκλονιστική: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Λάμπρος Φισφής, Χάρης Χιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Παρθένα Χοροζίδου, Σάρα Τοσκάνο, Άννα Φιλιππάκη, Μαρία Παπαφωτίου, Κώστας Γάκης. Τι ετοιμάζουν στο Vox;

"Ay, Carmela": Το αντιφασιστικό έργο επιστρέφει στο θέατρο Μεταξουργείο

Οι δύο δημιουργοί της θεατρικής εταιρείας Theartes υποδύονται δυο πλανόδιους θεατρίνους που διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς στο "Ay, Carmela" που επιστρέφει για τρίτη χρονιά

Η Έλενα Καρακούλη γράφει για το δικό της "True West"

Η σκηνοθέτρια Έλενα Καρακούλη έκανε ένα θεατρικό ταξίδι με προορισμό το "True west". Με αφορμή την πρεμιέρα στο θέατρο Χώρα γράφει για την πολυσήμαντη εμπειρία της σκηνοθετώντας το έργο του Σαμ Σέπαρντ.