Οι έξι ολόφρεσκες νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Έξι ολοκαίνουργιες παραγωγές –κωμωδία, μιούζικαλ, κοινωνικά έργα– για όλα τα γούστα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Μπα-Μπαμπά Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Μπα-Μπαμπά"

Όλα τα ταλέντα είναι μαζεμένα σε μια παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η Φωτεινή Αθερίδου υπογράφει το κείμενο μαζί με τον συνθέτη Φάνη Καραμουρατίδη, σ’ αυτή την κωμωδία-μιούζικαλ που μιλά για τις σχέσεις πατέρα, μητέρας, παιδιών, όπου κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Η ίδια συμπρωταγωνιστεί με τον πατέρα της Θοδωρή Αθερίδη, την Αννα Κουτσαφτίκη και τους Πάρη Θωμόπουλο, Αθηνά Μουστάκα, Κώστα Μαγκλάρα, Χρήστο Τσαβό, Γιώργο Τριανταφύλλου (Ήβη, από 3/10).

Blue train
©Χρήστος Συμεωνίδης

"Blue train"

Οι νεότεροι σε ηλικία ηθοποιοί Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Μπένος,
Αναστασία Στυλιανίδη, Γιάννης Τσουμαράκης συναντούν την καταξιωμένη
ηθοποιό Λουκία Πιστιόλα στο νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, που θέτει
υπαρξιακά ζητήματα στο αμείλικτο πέρασμα του χρόνου. Ο Γιώργος Σουλεϊμάν
ανέλαβε να αποτυπώσει με τη σκηνοθεσία του την πρώιμη υπαρξιακή κρίση μιας
"χαμένης γενιάς που παλεύει να διατηρήσει την αθωότητά της" (Άλμα, από
7/10).

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
Γιώργος Καλφαμανώλης©

"Η ληστεία της συμφοράς"

Οι συγγραφείς Χένρι Λούις, Τζόναθαν Σέιερ και Χένρι Σιλντς σκαρφίστηκαν μια
παράξενη ληστεία και ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης μεταφέρει τη δράση
της στην Αθήνα του 1958! Μια τρελή απόδραση, ένα διαμάντι, έξι εντελώς
ανίκανοι κλέφτες, ένας αιώνια μαθητευόμενος ταμίας κι ένας απελπισμένος
φύλακας γίνονται ένα αστείο κουβάρι, το οποίο ξεμπλέκουν οι Ι. Απέργης, Κ.
Γερονικολού, Π. Γουρζουλίδης, Τ. Γρηγορόπουλος, Δ. Κουρούμπαλης, Θ.
Μπίρκος, Α. Πασχάλη, Χ. Χιώτης, Γ. Χρανιώτης
 (Λαμπέτη, από 9/10).

Anna X, Ανεσις
Λίνα Οικονόμου©

"Anna -X"

Κατ’ αποκλειστικότητα απευθείας από το Γουέστ Εντ, παρουσιάζεται το
βραβευμένο έργο του Τζόζεφ Τσάρλτον σε σκηνοθεσία-μετάφραση της Λίλλυ
Μελεμέ
και πρωταγωνιστές τους Αναστασία Παντούση και Γιώργο Νούση.
Βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Ρωσίδας fake κληρονόμου Άννα Σόροκιν, η
οποία έγινε γνωστή στην ελίτ της Νέας Υόρκης ως Άνα Ντέλβι και καταδικάστηκε
γιατί κατάφερε να εξαπατήσει τους πάντες ως πλούσια Γερμανίδα (Άνεσις από
7/10).

Outro
Στέλιος Παπαρδέλας©

"Outro"

Η συνειδητοποίηση της πικρής αλήθειας είναι ίσως το πιο ισχυρό στοιχείο της σκηνικής ανάγνωσης του έργου του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, που παρακολουθεί τη συνάντηση του Λουκά (Γιώργος Καραμίχος) με τη μητέρα του (Γιώτα Φέστα), δύο πρόσωπα που προσπάθησαν να συμβιώσουν σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Να θυμίσουμε πως η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Καραμίχου στη σκηνή έπειτα από δέκα χρόνια. Στην παράσταση παίζουν ακόμα ο Σταύρος Λιλικάκης, η Ιφιγένεια Βαρελά και η Αμαλία Μπαμπλέκη (ΠΛΥΦΑ, από 5/10).

Θέατρο του Νέου Κόσμου Ρίτα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Ρίτα"

Ευτυχούν στα χέρια της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ τα ισπανόφωνα έργα. Η
γνωστή μεταφράστρια δούλεψε πάνω στο κείμενο της Καταλανής συγγραφέα
Μάρτα Μπουτσάκα που θέτει στον πυρήνα της δραματουργίας της την
οικογένεια. Αυτό φαίνεται και στο έργο που σκηνοθετεί η Ρηνιώ Κυριαζή. Η
Ιφιγένεια Καραμήτρου και ο Γιώργος Καφετζόπουλος ενσαρκώνουν δύο αδέλφια
με διαφορετικές οπτικές στη ζωή. Στη μαύρη κωμωδία, φόβοι και ελπίδες,
μυστικά και ψέματα συνθέτουν ένα τρυφερό έργο γεμάτο ανατροπές (Θέατρο του
Νέου Κόσμου, από 4/10).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Δύο αδέλφια, ο Τόνι και η Στέλλα, έρχονται αντιμέτωπα με το ερώτημα της ευθανασίας σε σχέση με τη σκυλίτσα τους, Ρίτα. Ένας από τους δύο θέτει το ίδιο θέμα για την άρρωστη από ανίατη ασθένεια μητέρα τους, που έχει το ίδιο όνομα. Από αυτό το σημείο όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν και η κατάσταση γίνεται εκρηκτική στη μαύρη κωμωδία της πολυβραβευμένης Καταλανής συγγραφέως, για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, αλλά και την αγάπη, όπου ξεδιπλώνονται διαφορετικές στάσεις ζωής απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα: Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς; Θα άφηνες ή θα βοηθούσες κάποιον που υποφέρει να φύγει;

Anna-X

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία της Άννας Σορόκιν, της διαβόητης δήθεν πλούσιας κληρονόμου που εξαπάτησε την ελίτ της Νέας Υόρκης, πείθοντας μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά της αλλά και τον πανάκριβο τρόπο ζωής της. Η υπόθεση που σκανδάλισε πριν λίγα χρόνια την Αμερική, η οποία έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη σειρά του Netflix «Inventing Anna», ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Στο πρωτότυπο έργο που διακρίνεται για το βιτριολικό χιούμορ και τον φρενήρη, παιχνιδιάρικο ρυθμό του, η Άννα γνωρίζει σε ένα λαμπερό πάρτι τον Άριελ, τον 32χρονο ιδρυτή μιας νέας εφαρμογής γνωριμιών που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς. Σε μια πόλη που δεν επιτρέπει την αποτυχία και απεχθάνεται την μετριότητα, η Άννα και ο Άριελ, οχυρωμένοι πίσω από τις λαμπερές ταυτότητες που έχουν επινοήσει και κατασκευάσει μέσα από τα social media, ζουν μία συναρπαστική ερωτική ιστορία, που μεταφέρεται στην ελληνική σκηνή με φόντο ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό περιβάλλον.

Η ληστεία της συμφοράς

  • Κωμωδία

Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην ελληνική εκδοχή της τρελής κωμωδίας για τη ληστεία ενός διαμαντιού αμύθητης αξίας από μία ομάδα ανίκανων διαρρηκτών που πάει τελείως στραβά, με φόντο την Αθήνα του 1958. Δύο κατάδικοι δραπετεύουν από τις φυλακές της Δραπετσώνας και σχεδιάζουν να κλέψουν ένα διαμάντι που φυλάσσεται στην Alexandras Bank, μια περιφερειακή ελληνική τράπεζα επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όταν, όμως, μπλέκουν κι άλλοι στο κόλπο, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Θα καταφέρει ο δραπέτης Μάκης Ρέτζος και η συμμορία του, να κάνουν τη ληστεία της χρονιάς;

Μπα-Μπαμπά

  • Μιούζικαλ - Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Μια μουσική σατιρική κωμικοτραγική ματιά πάνω σε μία σύγχρονη οικογένεια που στοχάζεται γύρω από το ερώτημα «αλλάζει ο άνθρωπος;». Πρωταγωνιστούν ένας πατέρας, μία πρώην σύζυγος και τα παιδιά τους. Όλοι κατηγορούν τον πατέρα, κανένας όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.

Outro

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Βασισμένη στο θεατρικό «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» του Ζαν-Λουκ Λαγκάρς που μεταφέρθηκε στο σινεμά το 2016, η παράσταση αφηγείται την επιστροφή ενός συγγραφέα στο πατρικό του σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας μετά από χρόνια. Ο Λουκάς θέλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, τις χαμένες ευκαιρίες, να βρει το θάρρος ν’ αντιμετωπίσει τον εαυτό του απέναντι στην οικογένειά του. Να υπερασπιστεί τις επιλογές, τα «θέλω», την ταυτότητά του. Το έργο μιλά για τις οικογενειακές σχέσεις, τη διαφορετικότητα, τις σκληρές και οικείες αλήθειες που γονατίζουν υπό το βάρος της κοινωνικής «αποδοχής».

Blue train

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Μιχάλης βρίσκεται στην αρχή μιας κρίσης ηλικίας μιας χαμένης γενιάς που παλεύει να διατηρήσει την αθωότητα της, προσπαθώντας παράλληλα να συμβαδίσει με το χρόνο που κυλάει αμείλικτος. Η ζωή του είναι ένα πάρτι που δεν θέλει να τελειώσει. Η μουσική, τα φώτα, οι καπνοί και το σεξ “θολώνουν” την πραγματικότητα που δεν θέλει να δει. Λίγο πριν τα γενέθλιά του δέχεται επισκέψεις από τέσσερα πρόσωπα -τη μητέρα, την κολλητή, τον πρώην σύντροφό του κι έναν εικοσάχρονο με τον οποίο βγήκε ραντεβού για ευκαιριακό σεξ- που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα, τις φοβίες και τις ανασφάλειές του. Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου αποτυπώνει αυτή την πρώιμη υπαρξιακή και ηλικιακή κρίση με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα, κλείνοντας το μάτι στη γενιά του.

Ήβη

Σαρρή 27

Λαμπέτη

Λεωφ. Αλεξάνδρας 106

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το θέατρο Σημείο γεμίζει "αστΕΡΩΣκονη", ένα σκηνικό έρωτα και κοσμογονίας

Εσείς πότε ερωτευτήκατε για τελευταία φορά, μας ρωτάει η Χριστίνα Ματθαίου με αφορμή τη νέα της παράσταση για την αρχαιότερη ιστορία σύγκρουσης, αυτή της ύλης που αφήνουν πίσω τους τα ερωτευμένα σώματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/10/2024

"Η Δημοκρατία του Μπακλαβά": Η παράσταση φαινόμενο επιστρέφει μετά από διεθνή περιοδεία

Η καλοκουρδισμένη παράσταση που αποδομεί την "παραδοσιακή" ελληνοτουρκική εχθρότητα μέσα από μια απολαυστική κωμική παραβολή, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στην Αθήνα.

Για μία μόνο βραδιά το Ηρώδειο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του Ονείρου"

Ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ στο "Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του Ονείρου", σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού σκηνοθέτη Γιαρόσλαφ Κίλιαν.

"18/9": Η Δώρα Χρυσικού μιλάει για τον Παύλο Φύσσα που έφυγε "όρθιος σε δημόσια θέα"

Η γνωστή ηθοποιός, που δεν διστάζει να μιλήσει χωρίς να ωραιοποιεί τα πράγματα, δίνει το δικό της νόημα σε μια σειρά φορτισμένων λέξεων και φράσεων, γύρω από τον μονόλογο που ετοιμάζεται να ερμηνεύσει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

"Καρένινα": Μια τολμηρή θεατρική μεταγραφή του μυθιστορήματος του Τολστόι στο Θησείον

Η ομάδα ΠΥΡ προσεγγίζει το εμβληματικό έργο της ρωσικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας "Άννα Καρένινα" μέσα από μία πρωτότυπη μεταφορά στο σήμερα, σε κείμενο του Αργύρη Ξάφη και σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη.

"Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί" για δεύτερη σεζόν!

Η ευφυής κωμωδία του Τομ Στόπαρντ επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, μετά την μεγάλη επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση την περσινή σεζόν.

Οι πρώτες μεταμφιέσεις του Τάκη Ζαχαράτου στο "Sweet dreams... από κοντά"

Δείτε καλά τη φωτογραφία και απαντήστε στο ερώτημα: ποια περσόνα μιμείται ο Τάκης Ζαχαράτος στη νέα του παράσταση "Sweet dreams... από κοντά";