Τα απατηλά όνειρα έχουν όνομα: "True West"

True West Πάτροκλος Σκαφίδας©

Δυναμικά ξεκινά το Θέατρο Του Νέου Κόσμου που φέτος θα παρουσιάσει το πλούσιο ρεπερτόριο δέκα εννέα παραστάσεων στις τρεις σκηνές του ΘτΝΚ  (Κεντρική, Δώμα και Κάτω Χώρος), στο Θέατρο Χώρα, στο Θέατρο Πόρτα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και στο Θέατρο Κνωσός, που ανακαινίστηκε ριζικά διατηρώντας την ταυτότητά του. Από τις 9 Οκτωβρίου παρουσιάσει στο θέατρο Χώρα της Κυψέλης ένα έργο του συγγραφέα, δραματουργού, σκηνοθέτη και ηθοποιού που άλλαξε το αμερικάνικο θέατρο, του Σαμ Σέπαρντ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια, το 2017, αφήνοντας πίσω του σαράντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η αμεσότητα, η φυσικότητα, η ψυχογραφική, συναισθηματική ακρίβεια και η αλήθεια των διαλόγων, αλλά και το πλάσιμο των προσώπων των έργων του συνυπάρχουν με ένα καθηλωτικό τρόπο.

True West
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Σέπαρντ τσαλάκωσε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως "αμερικάνικο όνειρο” και μέσα από τις ιστορίες του έδειξε πως αυτό το παρηγορητικό "παραμύθι" μπορεί να υπάρχει μόνο ως φαντασίωση. Το κατάφερε γιατί βίωσε ο ίδιος την απόρριψη αυτού του ονείρου, μεγαλωμένος, από τη γέννηση του το 1943, σε μια προβληματική οικογένεια, από πατέρα στρατιωτικό (πιλότος βομβαρδιστικού αεροσκάφους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και αλκοολικό και μητέρα εκπαιδευτικό. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον πατέρα του "αφοσιωμένο αλκοολικό” και τα δικά του σκοτάδια της ψυχής βγήκαν στο φως, μέσα από τα, σαράντα πέντε και πλέον έργα του, έντεκα από τα οποία έχουν τιμηθεί με το βραβείο Ομπι, τη συλλογή διηγημάτων "Διασχίζοντας τον παράδεισο", καθώς και δύο μυθιστορήματα ("Motel Chronicles" και "Hawk Moon"). Το 1979 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για "Το θαμμένο παιδί", ένα έργο που έγινε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. 

True West
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το  "True West” ("Άγρια Δύση") είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της δραματουργίας του, με σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό και γεμάτο ψυχολογικές διακυμάνσεις και έχει ξανά παιχτεί στη χώρα μας. Η σκηνοθέτρια Έλενα Καρακούλη θα μας το θυμίσει έχοντας ήδη στα χέρια της έναν άσσο: το καστ. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, ο Νέστορας Κοψιδάς, η Αλεξάνδρα Πεντελάκη και ο μουσικός, επί σκηνής, Μίκη Παντελούς θα ζωντανέψουν την ιστορία μιας αμερικάνικης οικογένειας στην κοινωνία της "άγριας δύσης”, που αποξενώνει τους ανθρώπους και καταρρακώνει τις ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες. Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δυο μοναχικοί τύποι που τους συνδέουν δεσμοί αίματος και ζουν σε μία διαλυμένη οικογένεια με πατέρα εξαφανισμένο. Πιο συγκεκριμένα, "ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στο ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης”.

Η Έλενα Καρακούλη έχει αναλάβει και τη μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του έργου. Τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη, τα κοστούμια της Εβελίνας Δαρζέντα, η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου, η επιμέλεια κίνησης της χορογράφου Φαίδρα Σούτου και ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Βλασόπουλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

True West

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στην εμβληματική οικογενειακή ιστορία του πολυσχιδή δημιουργού, δύο αδέλφια, ένας μοναχικός διαρρήκτης κι ένας οικογενειάρχης συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο, ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα χαμένου στην έρημο. Μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, ένας παραγωγός του Χόλιγουντ που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο μεγαλύτερος Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο μικρότερος αδερφός του, Όστιν, αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης.

Χώρα

Αμοργού 20

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι πρώτες μεταμφιέσεις του Τάκη Ζαχαράτου στο "Sweet dreams... από κοντά"

Δείτε καλά τη φωτογραφία και απαντήστε στο ερώτημα: ποια περσόνα μιμείται ο Τάκης Ζαχαράτος στη νέα του παράσταση "Sweet dreams... από κοντά";

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2024

Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς που θα ξανασυναντήσουμε στις παραστάσεις της σεζόν

Τα νεοελληνικά έργα, που ως επί το πλείστον αναφέρονταν σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, έδωσαν αφορμή για να γίνουν ωραίες παραστάσεις την περασμένη θεατρική σεζόν. Κάποιες από αυτές επιστρέφουν και κάνουν πρεμιέρα το διάστημα 3 με 9 Οκτωβρίου.

"Goodbye, Lindita": Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μετακομίζει η παράσταση του Μάριο Μπανούσι

Η βραβευμένη παραγωγή που ταξίδεψε το Εθνικό Θέατρο στην Ευρώπη κι όχι μόνο, επιστρέφει για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Γιατί είναι σημαντικοί αυτοί οι εννιά ξένοι συγγραφείς που βλέπουμε έργα τους σε επανάληψη;

Εννιά έργα επιστρέφουν στη σκηνή σε επανάληψη και μας δίνουν την αφορμή να ξανά δούμε ποια είναι τα στοιχείο εκείνα που κάνουν τους συγγραφείς τους ξεχωριστούς.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας. | Powered by Uber

The humans

Ο Άρθουρ Μίλερ δείχνει να αγγίζει τον Τσέχοφ σε αυτό το σύγχρονο έργο που στρέφεται γύρω από την –οικουμενική εντέλει– ιστορία μιας αμερικανικής οικογένειας. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μας το συστήνει με μια παράσταση υψηλής σκηνικής θερμοκρασίας και ωραίων ερμηνειών. | Powered by Uber

12 παραστάσεις (ξανα)σηκώνουν φέτος αυλαία

Μέχρι τις 2/10 μετρήσαμε μια εβδομάδα γεμάτη θεατρικές παραστάσεις που επιστρέφουν στο σανίδι για ακόμα μια χρονιά.