Οι "Βρικόλακες” του Χένρικ Ίψεν είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει το διεισδυτικό βλέμμα του Νορβηγού δραματουργού και την τελειότητα της γραφής του. Σε όλα τα έργα του αποδεικνύει πως έγραφε όντας σε επαφή με την ίδια τη ζωή γι' αυτό και οι χαρακτήρες του είναι αληθινοί άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες. Στους "Βρικόλακες", έργο του 1881, περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στους βρικόλακες που δημιουργεί το σύστημα, η εξουσία, η κοινωνία με τους "ηθικούς" κανόνες που υιοθετεί. Η πολυτάλαντη Αναστασία Παπαστάθη, παραγωγός, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, συγγραφέας και ηθοποιός αναγνωρίζει πώς στο συγκεκριμένο έργο ο Χένρικ Ίψεν έχει την τόλμη να μιλήσει "για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναικείας χειραφέτησης και την απαίτηση για αυτοδιάθεση. Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο άμεσο και τολμηρό εξακολουθεί να είναι το έργο στην εποχή μας και πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα που θίγει επανεμφανίζονται στις μέρες μας με νέες μορφές". Την δική της σκηνοθετική ανάγνωση θα δούμε στο θέατρο Ραντάρ από τις 8 Νοεμβρίου.
Η ίδια επωμίζεται τον απαιτητικό το ρόλο της Έλεν Άλβινγκ, της κεντρικής ηρωίδας, η οποία διατηρεί μια σχεδόν οιδιπόδεια σχέση με το γιο της, τον Όσβαλντ (Νεκτάριος Φαρμάκης), συντρίβεται από τον πουριτανισμό της και καταδικάζει τόσο τον εαυτό της όσο και το γιο της σε μια ζωή καταπιεστική και ολέθρια. Την βλέπουμε να διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. ‘Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν.
Για την Αναστασία Παπαστάθη "η Ελένα Άλβινγκ προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπίεση ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει τη θέση της γυναίκας να είναι υποτακτική και εξαρτημένη από τον άντρα της. Σε ένα σημείο του έργου αναφωνεί: 'Δεν αντέχω πια τις δεσμεύσεις, την υποκρισία, τα ψέματα...Θέλω να νιώσω ελεύθερη!'". Τρεις ικανοί ηθοποιοί συμπληρώνουν τη διανομή Νίκος Αναστασόπουλος (Ένγκστραντ), Μαριλένα Λιακοπούλου (Ρεγγίνα), Θοδωρής Σκούρτας (Πάστορας Μάντερς). Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Κυριακή Πανούτσου, τη μουσική συνέθεσε ο Πάνος Φορτούνας.
Το Θέατρο Ραντάρ βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ισχύει ειδική τιμή στην αγορά των εισιτηρίων. Ενημερωθείτε και προαγοράστε εισιτήρια από more.com.
Περισσότερες πληροφορίες
Βρικόλακες
Μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ που καταρρέει, το σημαντικό έργο καταδικάζει την κοινωνική υποκρισία που κρύβεται πίσω από μια βιτρίνα ηθικής, μιλώντας με τόλμη για τη γυναικεία αυτοδιάθεση και την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με την υπόθεση, η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν και γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.