"Βρικόλακες" της ισότητας των φύλων στο θέατρο Ραντάρ

Η Αναστασία Παπαστάθη μετάφρασε και σκηνοθετεί τους “Βρικόλακες” ένα έργο στο οποίο, όπως διαπιστώνει η ίδια, ο Ίψεν “μίλησε με τόλμη για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων”.

Βρικόλακες, Θέατρο Ραντάρ 2024-25 Τζούλια Χατζηκωστάκη

Οι "Βρικόλακες” του Χένρικ Ίψεν είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει το διεισδυτικό βλέμμα του Νορβηγού δραματουργού και την τελειότητα της γραφής του. Σε όλα τα έργα του αποδεικνύει πως έγαφε όντας σε επαφή με την ίδια τη ζωή γι' αυτό και οι χαρακτήρες του είναι αληθινοί άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες. Στους "Βρικόλακες", έργο του 1881, περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στους βρικόλακες που δημιουργεί το σύστημα, η εξουσία, η κοινωνία με τους "ηθικούς" κανόνες που υιοθετεί. Η πολυτάλαντη Αναστασία Παπαστάθη, παραγωγός, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, συγγραφέας και ηθοποιός αναγνωρίζει πώς στο συγκεκριμένο έργο ο Χένρικ Ίψεν έχει την τόλμη να μιλήσει "για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναικείας χειραφέτησης και την απαίτηση για αυτοδιάθεση. Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο άμεσο και τολμηρό εξακολουθεί να είναι το έργο στην εποχή μας και πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα που θίγει επανεμφανίζονται στις μέρες μας με νέες μορφές". Την δική της σκηνοθετική ανάγνωση θα δούμε στο θέατρο Ραντάρ από τις 8 Νοεμβρίου

Βρικόλακες, Θέατρο Ραντάρ 2024-25
Τζούλια Χατζηκωστάκη

Η ίδια επωμίζεται τον απαιτητικό το ρόλο της Έλεν Άλβινγκ, της κεντρικής ηρωίδας, η οποία διατηρεί μια σχεδόν οιδιπόδεια σχέση με το γιο της, τον Όσβαλντ (Νεκτάριος Φαρμάκης), συντρίβεται από τον πουριτανισμό της και καταδικάζει τόσο τον εαυτό της όσο και το γιο της σε μια ζωή καταπιεστική και ολέθρια. Την βλέπουμε να διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. ‘Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν.
 

Για την Αναστασία Παπαστάθη "η Ελένα Άλβινγκ προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπίεση ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει τη θέση της γυναίκας να είναι υποτακτική και εξαρτημένη από τον άντρα της. Σε ένα σημείο του έργου αναφωνεί: 'Δεν αντέχω πια τις δεσμεύσεις, την υποκρισία, τα ψέματα...Θέλω να νιώσω ελεύθερη!'". Τρεις ικανοί ηθοποιοί συμπληρώνουν τη διανομή Νίκος Αναστασόπουλος (Ένγκστραντ), Μαριλένα Λιακοπούλου (Ρεγγίνα), Θοδωρής Σκούρτας (Πάστορας Μάντερς). Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Κυριακή Πανούτσου, τη μουσική συνέθεσε ο Πάνος Φορτούνας.

Βρικόλακες, Θέατρο Ραντάρ 2024-25
Τζούλια Χατζηκωστάκη

Το Θέατρο Ραντάρ βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ισχύει ειδική τιμή στην αγορά των εισιτηρίων. Ενημερωθείτε και προαγοράστε εισιτήρια από more.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Παλλάς καλωσορίζει τη νέα σεζόν με θέατρο και μουσική

Μιούζικαλ, χορός και γνωστοί Έλληνες και ξένοι ερμηνευτές θα εμφανιστούν στο πανέμορφο Παλλάς αυτό το χειμώνα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μόλις ανακοινώθηκε και αυτές είναι οι παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Ο "Γλάρος" επιστρέφει στο Θέατρο Άττις - Νέος Χώρος

Η εκδοχή του Σάββα Στρούμπου πάνω στο τσεχοφικό αριστούργημα για το πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα του ανθρώπου σε περιόδους μετάβασης, αξιοποιεί αυτή την πτυχή του για να μιλήσει για τη σύγχρονη εποχή.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον διαδραματίζεται "Η κουκούλα" του Θανάση Τριαρίδη

Η Αθηνά Παππά σκηνοθετεί το δυστοπικό μελλοντικό δράμα "Η κουκούλα" του Θανάση Τριαρίδη στο θέατρο Αλκμήνη.

"Η κίτρινη ταπετσαρία": Ένα έργο-φόρος τιμής στο φεμινιστικό κίνημα στο θέατρο Αλκμήνη

Το κλασικό διήγημα της γοτθικής λογοτεχνίας με την υπογραφή της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν έρχεται σε σύγχρονη μεταφορά σε μια μονολογική παράσταση.

Το "Λεωφορείο ο πόθος" περνά μέσα από την καρδιά μας

Ο Δημήτρης Καραντζάς συνεργάζεται με την Αλεξία Καλτσίκη τον Άρη Μπαλή κι ένα πολύ ωραίο καστ στο "Λεωφορείο ο πόθος" του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα δυνατό έργο με συμβολική διάσταση θεατρικά και αφηγηματικά, που θα αναζητήσουμε στο θέατρο Προσκήνιο.

"Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα": Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης παράστασης

Στις 3 Οκτωβρίου επιστρέφει στο "Μπέλλος" η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, στο σπουδαίο αντιπολεμικό δράμα του Ματέι Βίζνιεκ.

Ζώα και άνθρωποι δρουν στην παράσταση "Δαγκώνει;" της ομάδας Νοητή Γραμμή

Σταθερή εκπρόσωπος του Θεάτρου της Επινόησης η Όλγα Ποζέλη ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Δαγκώνει;".