"Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα": Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης παράστασης

Στις 3 Οκτωβρίου επιστρέφει στο "Μπέλλος" η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, στο σπουδαίο αντιπολεμικό δράμα του Ματέι Βίζνιεκ.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα Ελίνα Γιουνανλή©

Με την περσινή επιτυχία "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" ξεκινάει η σεζόν στο θέατρο "Μπέλλος", στις 3 Οκτωβρίου. Το ολιγοπαιγμένο έργο του Ρουμάνου συγγραφέα Ματέι Βίζνιεκ σκηνοθέτησε με τόλμη και ευαισθησία η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σε μία παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε. Έτσι, ο Αλέξανδρος Βάρθης, ο Τάσος Λέκκας, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, η Ελίζα Σκολίδη και η Μαίρη Χήναρη (σε αντικατάσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου) επιστρέφουν στο θέατρο της Πλάκας. Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο που όλα μοιάζουν να είναι φάλτσα, διαδραματίζεται μια απόλυτα ρεαλιστική ιστορία ενός οποιουδήποτε πολέμου του τώρα, του τότε ή του μετά. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μέσα από το έργο του, δίνει χώρο στην ανθρώπινη ψυχή να πενθήσει την ύπαρξη της που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χαθεί, αν "ο ισχυρός" το θελήσει.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
Ελίνα Γιουνανλή©


Στο έργο, ο Βίγκαν και η Γιάσμινσκα επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου, αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία, αναζητώντας τρόπους  να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους. Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί,  δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης. Ξεχασμένο από όλους -από το κράτος, τους διεθνείς φορείς, τους φίλους, τους συγγενείς ακόμα και από την ίδια τη ζωή- και μη έχοντας δικαίωμα διεκδικήσεων, καθώς στερείται οικονομικών πόρων, το ζευγάρι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνο του το νήμα της οικογενειακής του ιστορίας. Μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, προκύπτει η ιστορία της πολεμικής φρίκης ολόκληρου του 20ού αιώνα.     

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
Ελίνα Γιουνανλή©

 

Η ομάδα The Young Quill καταπιάνεται με το έργο αυτό είκοσι χρόνια αφότου γράφτηκε, επικαιροποιεί το ερώτημα και αναρωτιέται αν η "πρόοδος" είναι τελικά η αξία που πρέπει να καθορίζει την πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία, ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο. Όπως γράφαμε στην κριτική μας: "οι συμβολισμοί, ο λυρισμός, το παραμυθικό στοιχείο, ο υπερρεαλισμός παντρεύονται σε ένα θέαμα που αιωρείται μεταξύ της αγαλλίασης που προκαλεί η τέχνη και της βαθιάς φρίκης που φέρνει το αντίκρισμα των σκοτεινότερων πτυχών της ανθρώπινης εμπειρίας".

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο συγγραφέας

Ο Ματέι Βίζνιεκ γεννήθηκε το 1956 στη Ρουμανία. Μεγαλώνοντας υπό τον σκιώδη φόβο ενός καταπιεστικού καθεστώτος, από πολύ νέος παθιάζεται με τη λογοτεχνία  και το θέατρο. Το 1984 δημοσιεύει και βραβεύεται για τα ποιήματα του, ωστόσο, τα  θεατρικά του έργα λογοκρίθηκαν και απαγορεύτηκαν, καθώς δεν θέλησε να μείνει  σιωπηλός απέναντι στο καθεστώς. Τον Σεπτέμβριο του 1987 ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Παρίσι και έκτοτε ζει στη Γαλλία, όπου και εργάζεται ως δημοσιογράφος και γράφει θεατρικά έργα στα γαλλικά. Η θαρραλέα λογοτεχνική του προσέγγιση και η στάση του απέναντι σε πολιτικοκοινωνικά θέματα έχουν αποσπάσει αναγνώριση και θαυμασμό παγκοσμίως. Τα έργα του έχουν  μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Στη Ρουμανία, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, έγινε ένας από τους πιο πολυπαιγμένους συγγραφείς της χώρας, με τριάντα και πλέον έργα του ανεβασμένα στο  Βουκουρέστι και  σε άλλες πόλεις της χώρας. Το 2009, το έργο του "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν.        

Τα σκηνικά υπογράφει η Μυρτώ Σταμπούλου, τα κοστούμια η Ειρήνη Γεωργακίλα, την πρωτότυπη μουσική η Μαρίνα Χρονοπούλου, τις χορογραφίες η Χρυσηίς Λιατζιβίρη, τη χορογραφία pole dancing η Μέλλω Διανελλάκη, το σχεδιασμό φωτισμού ο Κωστής Μουσικός, τις περούκες ο Θωμάς Γαλαζούλας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Παλλάς καλωσορίζει τη νέα σεζόν με θέατρο και μουσική

Μιούζικαλ, χορός και γνωστοί Έλληνες και ξένοι ερμηνευτές θα εμφανιστούν στο πανέμορφο Παλλάς αυτό το χειμώνα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μόλις ανακοινώθηκε και αυτές είναι οι παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

"Βρικόλακες" της ισότητας των φύλων στο θέατρο Ραντάρ

Η Αναστασία Παπαστάθη μετάφρασε και σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες" ένα έργο στο οποίο, όπως διαπιστώνει η ίδια, ο Ίψεν "μίλησε με τόλμη για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων".

Ο "Γλάρος" επιστρέφει στο Θέατρο Άττις - Νέος Χώρος

Η εκδοχή του Σάββα Στρούμπου πάνω στο τσεχοφικό αριστούργημα για το πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα του ανθρώπου σε περιόδους μετάβασης, αξιοποιεί αυτή την πτυχή του για να μιλήσει για τη σύγχρονη εποχή.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον διαδραματίζεται "Η κουκούλα" του Θανάση Τριαρίδη

Η Αθηνά Παππά σκηνοθετεί το δυστοπικό μελλοντικό δράμα "Η κουκούλα" του Θανάση Τριαρίδη στο θέατρο Αλκμήνη.

"Η κίτρινη ταπετσαρία": Ένα έργο-φόρος τιμής στο φεμινιστικό κίνημα στο θέατρο Αλκμήνη

Το κλασικό διήγημα της γοτθικής λογοτεχνίας με την υπογραφή της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν έρχεται σε σύγχρονη μεταφορά σε μια μονολογική παράσταση.

Το "Λεωφορείο ο πόθος" περνά μέσα από την καρδιά μας

Ο Δημήτρης Καραντζάς συνεργάζεται με την Αλεξία Καλτσίκη τον Άρη Μπαλή κι ένα πολύ ωραίο καστ στο "Λεωφορείο ο πόθος" του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα δυνατό έργο με συμβολική διάσταση θεατρικά και αφηγηματικά, που θα αναζητήσουμε στο θέατρο Προσκήνιο.

Ζώα και άνθρωποι δρουν στην παράσταση "Δαγκώνει;" της ομάδας Νοητή Γραμμή

Σταθερή εκπρόσωπος του Θεάτρου της Επινόησης η Όλγα Ποζέλη ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Δαγκώνει;".