Με ποιο έργο επιστρέφουν στο υπόγειο του Bios ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση;

Τόσο μικρό, αλλά τόσο σπουδαίο το διήγημα “Το παλτό” του Νικολάϊ Γκόγκολ ενέπνευσε τον Κώστα Κουτσολέλο και τη Δώρα Στυλιανέση για τη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement.

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος-Στυλιανέση Ε. Στρούλια ©

Πόσο δύσκολο είναι η απόκτηση ενός παλτού; Για ένα και μόνο "παλτό", αγωνίζεται ο ήρωας του Νικολάϊ Γκόγκολ, το οποίο καταφέρνει να αποκτήσει μετά από τρομερές δυσκολίες. Και το αποτέλεσμα; Αντί να τον αποζημιώσει, του προκαλεί νέες τραγικές περιπέτειες…Ο αγώνας για την ζωή, κάτω από το βάρος της απαξίωσης της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, μας κάνει να νιώθουμε το κείμενο αυτό δικό μας…Ο Γκόγκολ αποτελεί μια εξέχουσα μορφή στη Ρωσική λογοτεχνία, έχει τον τρόπο να αποκαλύπτει και να σαρκάζει τις  ταπεινότητες του ανθρώπου, την απληστίας και την ανοησία. Η δράση του άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, τα έργα του παραμένουν τραγικά επίκαιρα και συνεχίζουν να εμπνέουν. Ο Κώστας Κουτσολέλο και η Δώρα Στυλιανέση εμπνεύστηκαν από το έργο του Γκόγκολ "Το παλτό" για την παράσταση τους "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας” που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement, από 17 Οκτωβρίου

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος, Στυλιανέση
Ε. Στρούλια ©

Ένας από τους επιδραστικότερους ηθοποιούς, σκηνοθέτες της γενιάς του ο Κουτσολέλος, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται χωρίς ταμπού και με την αμεσότητα που σχολιάζει με καυστικά χαϊκού, τα πάντα και τους πάντες, μέσα από το κανάλι επικοινωνίας των social media, έτσι στήνει και τις παραστάσεις του ποντάροντας στην ομαδική δουλειά. Οι συνεργάτες του είναι καλλιτέχνες που βλέπουν το θέατρο ως μια ρεαλιστική εμπειρία που θεματολογικά συνδιαλέγεται με τις αναπόφευκτες ρήτρες της ζωής: πόνος, απελπισία, απώλεια κ.ά. Με τη Δώρα Στυλιανέση συναντήθηκαν στο 2023 στο αινιγματικό έργο του Γιώργου Χειμωνά "Ο γιατρός Ινεότης", ένα έργο για τον θάνατο, για το τέλος της ανθρωπότητας και για την ανάγκη να εμφανιστεί ένα νέο είδος ανθρώπων, ανώτερο πιο σοφό και πιο δίκαιο. Τώρα, οι δυο τους γράφουν και πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας”, μια παράσαση που όπως λένε οι ίδιοι είναι γυμνή "με μοναδικό μέσο τα σώματα των ηθοποιών, ανυπεράσπιστα και έκθετα μπροστά στα μάτια των ηθοποιών. Μια περφόρμανς για την χαμένη παιδική ηλικία, για την κούραση της ενηλικίωσης, και για την τέχνη ως μοναδικό καταφύγιο”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζώα και άνθρωποι δρουν στην παράσταση "Δαγκώνει;" της ομάδας Νοητή Γραμμή

Σταθερή εκπρόσωπος του Θεάτρου της Επινόησης η Όλγα Ποζέλη ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Δαγκώνει;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2024

"Τhe second woman": Όσα είπαμε με τις καλλιτέχνιδες της 24ωρης περφόρμανς που έρχεται στη Στέγη

Οι σκηνοθέτριες Άννα Μπρέκον και Νατ Ράνταλ και η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, οι τρεις γυναίκες πίσω από τον θεατρικό μαραθώνιο που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (5/10), μίλησαν στο "α" για το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ.

Οι "Ικέτιδες" κατεβάζουν αυλαία, προλαβαίνετε να τις δείτε στο Λυκαβηττό

Η αποχαιρετιστήρια παράσταση των "Ικέτιδων" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με σολίστ ζωντανά επί σκηνής τη Μαρίνα Σάττι.

Τα πέντε αφηγήματα του Edgar Allan Poe στο θέατρο Arroyo

Η θεατρική παράσταση "Τα πέντε αφηγήματα" του Edgar Allan Poe, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Μικρόπουλου, ανεβαίνει στο θέατρο Arroyo, εξερευνώντας τη σκοτεινή ανθρώπινη φύση.

Μάθαμε την ημερομηνία για την πρεμιέρα του "Ανθρώπου χωρίς όνομα" του Μπαλζάκ

Την σκηνοθετική υπογραφή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έχει η πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Γάλλου μυθοπλάστη Ονορέ Ντε Μπαλζάκ "Άνθρωπος χωρίς όνομα".

Το "διήγηΜΑΣ": Παράσταση για τη βία κατά των θηλυκοτήτων

Θέματα ταυτότητας, μνήμης, απώλειας, αποξένωσης χαρακτηρίζουν τη δραματουργία της Γιώτας Τεμπρίδου. Η νουβέλα της "Διήγημας" ενέπνευσε τη Δέσποινα Μπισχινιώτη για τη δημιουργία του έργο "διήγηΜΑΣ", που ανεβαίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός.

Το Εργαστήρι Μαιρηβή γιορτάζει "25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι" και ανοίγει το Μουσείο του

Με ένα πολυθεματικό φεστιβάλ γιορτάζει το Εργαστήρι Μαιρηβή 25 χρόνια κουκλοθεατρικής δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων-δράσεων.