Οι "Ικέτιδες" κατεβάζουν αυλαία, προλαβαίνετε να τις δείτε στο Λυκαβηττό

Η αποχαιρετιστήρια παράσταση των “Ικέτιδων” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με σολίστ ζωντανά επί σκηνής τη Μαρίνα Σάττι.

Ικέτιδες Μαριάννα Κάλμπαρη ©Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Λένα Παπαληγούρα (Αμυμώνη), Λουκία Μιχαλοπούλου (Υπερμνήστρα) και Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας & στον ρόλο του Δαναού, αντικαθιστώντας τον Άκη Σακελλαρίου) συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο της παράστασης "Ικέτιδες” του Αισχύλου με τον 50μελή εντυπωσιακό χορό- Κορυφαία χορεύτρια είναι η Χριστίνα Σουγιουλτζή (Ιώ)- περιλαμβάνονται και χορωδοί από το γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES με σολίστ ζωντανά επί σκηνής τη Μαρίνα Σάττι. Η εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου, που παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι από το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, μετά τα sold out στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (23-24 Αυγούστου), αλλά και σε άλλα ανοιχτά θέατρα της χώρας κατεβάζει αυλαία στις 4 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. 

Ικέτιδες Μαριάννα Κάλμπαρη
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Να θυμίσουμε πως εξήντα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Επίδαυρο, η Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε τη δική της οπτική στην τραγωδία του Αισχύλου, με μια παράσταση για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Η παράσταση ενώνει τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ορχήστρα της Επιδαύρου ένα Χορό πενήντα Δαναΐδων από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική-ακροβατική ομάδα "Κι όμως κινείται" και ένα αντίστοιχης σύνθεσης σχήμα δεκαεπτά "Δαναΐδων" για τις παραστάσεις της περιοδείας.

Ικέτιδες
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι "Ικέτιδες", το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου "Δαναΐδες", έχει ως πρωταγωνιστή τον Χορό των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον "οίστρο" η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία. Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων "Προελλήνων".

Επιθυμώντας να επανασυστήσει  στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, η παράσταση έρχεται να μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο. Οι "Ικέτιδες" μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας, πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της γυναίκας ενάντια στον άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

Προπώληση από more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζώα και άνθρωποι δρουν στην παράσταση "Δαγκώνει;" της ομάδας Νοητή Γραμμή

Σταθερή εκπρόσωπος του Θεάτρου της Επινόησης η Όλγα Ποζέλη ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Δαγκώνει;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2024

Με ποιο έργο επιστρέφουν στο υπόγειο του Bios ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση;

Τόσο μικρό, αλλά τόσο σπουδαίο το διήγημα "Το παλτό" του Νικολάϊ Γκόγκολ ενέπνευσε τον Κώστα Κουτσολέλο και τη Δώρα Στυλιανέση για τη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement.

"Τhe second woman": Όσα είπαμε με τις καλλιτέχνιδες της 24ωρης περφόρμανς που έρχεται στη Στέγη

Οι σκηνοθέτριες Άννα Μπρέκον και Νατ Ράνταλ και η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, οι τρεις γυναίκες πίσω από τον θεατρικό μαραθώνιο που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (5/10), μίλησαν στο "α" για το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ.

Τα πέντε αφηγήματα του Edgar Allan Poe στο θέατρο Arroyo

Η θεατρική παράσταση "Τα πέντε αφηγήματα" του Edgar Allan Poe, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Μικρόπουλου, ανεβαίνει στο θέατρο Arroyo, εξερευνώντας τη σκοτεινή ανθρώπινη φύση.

Μάθαμε την ημερομηνία για την πρεμιέρα του "Ανθρώπου χωρίς όνομα" του Μπαλζάκ

Την σκηνοθετική υπογραφή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έχει η πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Γάλλου μυθοπλάστη Ονορέ Ντε Μπαλζάκ "Άνθρωπος χωρίς όνομα".

Το "διήγηΜΑΣ": Παράσταση για τη βία κατά των θηλυκοτήτων

Θέματα ταυτότητας, μνήμης, απώλειας, αποξένωσης χαρακτηρίζουν τη δραματουργία της Γιώτας Τεμπρίδου. Η νουβέλα της "Διήγημας" ενέπνευσε τη Δέσποινα Μπισχινιώτη για τη δημιουργία του έργο "διήγηΜΑΣ", που ανεβαίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός.

Το Εργαστήρι Μαιρηβή γιορτάζει "25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι" και ανοίγει το Μουσείο του

Με ένα πολυθεματικό φεστιβάλ γιορτάζει το Εργαστήρι Μαιρηβή 25 χρόνια κουκλοθεατρικής δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων-δράσεων.