Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο σημαντικός θεατράνθρωπος, μαθητής του Καρόλου Κουν, βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης Μόρτζος Απόστολος Ντελάλης©

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος. Η πορεία του στο θέατρο μέτρησε περισσότερα από 60 χρόνια, ενώ είχε και έντονη πολιτική δράση.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του, τους φίλους και τους ομοτέχνους του, ενώ για την απώλεια του δήλωσε: Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Ευτύχησε να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις "Τέσσερις Εποχές", και άφησε   σε όλους στους ρόλους  που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.
Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

Ελευθέριος Βενιζέλος Γιάννης Μόρτζος
Δημήτρης Ασπιώτης©
Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση "Ελευθέριος Βενιζέλος" που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές το 2016.

Πώς ασχολήθηκε ο Γιάννης Μόρτζος με το θέατρο

"Κρυφοκοιτάζοντας τις παραστάσεις, σκεφτόμουν: "Αυτοί οι άνθρωποι γυρίζουν όλη την Ελλάδα παίζοντας σε ανύπαρκτα κείμενα και βγάζοντας τσίμα τσίμα κάποια λεφτά. Κι όμως επιμένουν. Μα γιατί; Τι πάθος είναι αυτό; Κάπως έτσι ήρθα στην Αθήνα το 1958-59, για να γίνω ηθοποιός".

Όσα έλεγε το 2016 ο Γιάννης Μόρτζος σε συνέντευξή του στο "α”: "Ξέρετε, εγώ ένα... βλαχάκι ήμουν από τη Σάμο. Αγρότες ήταν οι δικοί μου. Θέατρο είχα δει μόνο από τα μπουλούκια και αυτό στα κρυφά, από την πίσω πόρτα. Οι καθηγητές μας μάς απαγόρευαν να βλέπουμε τους μπουλουξήδες, μην τυχόν και πάρουμε μάτι το μπούτι καμιάς ηθοποιού… Κρυφοκοιτάζοντας τις παραστάσεις, σκεφτόμουν: "Αυτοί οι άνθρωποι γυρίζουν όλη την Ελλάδα παίζοντας σε ανύπαρκτα κείμενα και βγάζοντας τσίμα τσίμα κάποια λεφτά. Κι όμως επιμένουν. Μα γιατί; Τι πάθος είναι αυτό; Κάπως έτσι ήρθα στην Αθήνα το 1958-59, για να γίνω ηθοποιός. Στάθηκα τυχερός. Έπεσα στον μεγαλύτερο δάσκαλο, τον Κάρολο Κουν. Την πρώτη μου παράσταση, τους "Όρνιθες". Θυμάμαι τον Κουν όλο να παραπονιέται: "Α, όχι, όχι, πώς παίζετε έτσι; Δεν είναι έτσι τα πουλιά". Ο Τσαρούχης τα ίδια. Κι εμείς απορούσαμε: "Μα πώς, διάολο, να κάνουμε τα πουλιά;" Ε, το αστείο μας ήταν το εξής: "Θα πηδάμε ψηλά και θα πέφτουμε σιγά σιγά"! ­Κάτι που ούτε οι χορευτές των Μπολσόι δεν θα κατάφερναν!”.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μόρτζος

Ο Γιάννης Μόρτζος ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1940. Είχε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως "Βολπόνε" το 1989, "Η αληθινή απολογία του Σωκράτη", "Κομμάτια και θρύψαλα", "Οι τρεις αδελφές", "Σαμία", "Το Τάβλι". Τελευταία του τηλεοπτική δουλειά ήταν η σειρά "Χαιρέτα μου τον πλάτανο" στην ΕΡΤ το 2020.

Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν και έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981. Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, όπως αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμούσε στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές”, με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).

>> Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στέλλα Ζαφειροπούλου: "Το "Φλάι" είναι μια αλληγορία για τη μοναξιά που μπορεί να δημιουργηθεί από τη μη κατανόηση"

Διαβάστε όσα μας είπε η ποιήτρια Στέλλα Ζαφειροπούλου για τη φιλοσοφική της έμπνευση και τον τρόπο που η μύγα γίνεται σύμβολο της ανθρώπινης ύπαρξης στο έργο της "Φλάι" που παίζεται στο Faust.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/11/2024

Η "Λεμονιά" ανθίζει ξανά για την Αλεξάνδρα Ούστα

Σε μια βαθιά προσωπική παράσταση επιστρέφει η γνωστή ηθοποιός μέσα από το κείμενο του Γιάννη Κεντρωτά, με φόντο τη Σαουδική Αραβία του ‘70.

All star "Καρυοθραύστης" στο θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Τα Χριστούγεννα 2024 πλησιάζουν και το πιο γιορτινό μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους έρχεται στην καρδιά της Αθήνας με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Γερονικολού, Μπέσσυ Μάλφα, Σπύρο Μπιμπίλα, Πρόδρομο Τοσουνίδη και Γιώργο Μανιάδη.

Δύο θεατρικά έργα του Πιραντέλο με ένα εισιτήριο στο Θέατρο Διάχρονο

Από τον Φεβρουάριο η Μαίρη Βιδάλη επιφυλάσει στο κοινό ακόμη ένα έργο του Λουίτζι Πιραντέλο για τη σεζόν 2024-25 καθώς και μια προσφορά - έκπληξη.

"Μέσα στο μυαλό σου": Μια διαδραστική εμπειρία ψυχολογίας στο θέατρο Αλίκη

Δύο ηθοποιοί ζωντανεύουν μια ιστορία με θεματική γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια στην συνάντηση - θεατρικό δρώμενο του Dr. Γιώργου Λάγιου.

"Forget me not": Στις πρόβες των Κωνσταντίνου Μπιμπή - Μυρτώς Γκόνη "από το πρώτο τους βλέμμα μέχρι την τελευταία τους ανάσα"

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για την avant premiere της παράστασης για τη μάχη των ερωτικών σχέσεων μέσα στο χρόνο και δείτε φωτογραφίες των δύο αγαπημένων νέων ηθοποιών που μας συστήνουν τον πολυβραβευμένο Βρετανό συγγραφέα Τρίσταν Μπέρνεϊς, λίγο πριν την πρεμιέρα.

Τζούλια Διαμαντοπούλου: "Η ιστορία του Ανθρώπου Ελέφαντα μας ‘στοιχειώνει’ ως ανθρωπότητα"

Το έργο "Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, έτσι τον είπαν" ετοιμάζεται για πρεμιέρα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου (Άνεσις, από 20/11). Διαβάστε όσα μας είπε η συγγραφέας για τη δύναμη της αληθινής ιστορίας του Τζο Μέρικ και την ανεξάντλητη διαχρονικότητά της.