Το Εργαστήρι Μαιρηβή γιορτάζει "25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι" και ανοίγει το Μουσείο του

Με ένα πολυθεματικό φεστιβάλ γιορτάζει το Εργαστήρι Μαιρηβή 25 χρόνια κουκλοθεατρικής δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων-δράσεων.

Επετειακό Πολυθεματικό Φεστιβάλ «Εργαστήρι Μαιρηβή»: 25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι

Βιωματικά εργαστήρια που περνούν από το μονοπάτι των  μύθων και των λαϊκών παραμυθιών με σκοπό να γνωρίσουμε τους φόβους και να τους αντιμετωπίσουμε, εργαστήρια κούκλας: δαχτυλόκουκλα, γαντόκουκλα, πάνινα ζωάκια, παιδική κούκλα, κούκλα με συρμάτινο σκελετό ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του πανιού, το μέγεθος, τον όγκο της κούκλας και τον τρόπο χειρισμού της κίνησής της, μεταμόρφωση της κούκλας σε πρωταγωνιστή ακολουθώντας τους θεατρικούς νόμους είναι κάποιες από τις πολύ δημιουργικές και χρήσιμες για εκπαιδευτικούς, θεατρίνους και γονείς δράσεις που διοργανώνει η Μαιριβή Γεωργιάδου στο θεατράκι της. Και βέβαια, δεν έλειψαν ποτέ οι παραστάσεις για όλες της ηλικίες! 

Το Εργαστήρι Μαιρηβή, που άνοιξε τις πόρτες του, τον Σεπτέμβριο του 1999, έβαλε ένα σημαντικό λιθάρι στην κουκλοθεατρική εμπειρία μέσα από τις εφαρμογές της εμψύχωσης, του θεατρικού παιχνιδιού, της δραματοποίησης, της εφαρμοσμένης θεατρικής αγωγής, της διαθεματικής εκπαίδευσης, της αξιοποίησης των τεχνών και της κούκλας. Μας έκανε να αγαπήσουμε τις κούκλες ακόμα περισσότερο με τις παραστάσεις της. Με τη συνέπεια του και τη δημιουργία Μουσείου ενισχύει συστηματικά την Κουκλοθεατρική και Αφηγηματική Δραματουργία στη χώρα. Το Μουσείο Κουκλοθεάτρου απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους, παιδιά, μεμονωμένα ή σε οργανωμένες ομάδες, κουκλοπαίκτες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, αφηγητές, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς, μουσικούς και σε όσους ενδιαφέρονται για το Κουκλοθέατρο ως μορφή έκφρασης.

Μια καλή ευκαιρία για να περιηγηθείτε σε αυτό δίνει το Επετειακό Πολυθεματικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Εργαστήρι Μαιρηβή " 25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι". Ξεκινά 5 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επιμέρους δράσεων, που συνοψίζουν τη δημιουργική πορεία όλων αυτών των ετών (τελεί υπό την Αιγίδα και τη Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού).

Εργαστήρι Μαιρηβή

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά...

Ανοίγει το Μουσείο Κουκλοθεάτρου "Το θέατρο στ΄ ακροδάχτυλα" 
Έναν μοναδικό στο είδος του μουσειακό χώρο στην Ελλάδα, που υλοποίησε το όραμα του Σουηδού μαριονετίστα Michael Meschke και τον επιμελήθηκε το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, από τις 12 το μεσημέρι έως 6 το απόγευμα. Πρόκειται για έναν χώρο φτιαγμένο για να ανοίξει ένα "παράθυρο" σε έναν αθέατο -για πολλούς επισκέπτες- κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντας τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Ο επισκέπτης ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης, ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από τις παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη Κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης. Ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται τη μοναδική εμπειρία του Κουκλοθεάτρου...

-Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου  
Οι επισκέπτες ακολουθούν τα βήματα του Κουκλοπαίκτη και ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του Κουκλοθεάτρου. Αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες απ' όλο τον κόσμο, μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους. Έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού.

-Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Εργαστήρι, όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά. Έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας: μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών...

-Εξερεύνηση πίσω από τη Σκηνή του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες εξερευνούν τον κόσμο του Κουκλοθεάτρου πίσω από τη Σκηνή και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ιδιαίτερης Τέχνης του.

-Προβολές στην Κουκλοθεατρική Σκηνή
Στο θέατρο του Μουσείου οι επισκέπτες παρακολουθούν προβολές με την πορεία της κούκλας μέσα στον χώρο και στον χρόνο.

Rutinas
Eugenio Navarro/La Puntual de Barcelona

Οι κουκλοθεατρικές παραστάσεις

"Extraordinary Voyage” ("Εξαιρετικό ταξίδι") από το "The Fifth Wheel” (Γερμανία): Διασκεδαστική παράσταση με μαριονέτες, μουσική και χορό, Step Dance και Belly Dance, Φλαμένκο και πολλά άλλα (Σάββατο 12/10/2024, 8 μ.μ, & Κυριακή 13/10/2024, 12μ.).

"Rutinas” ("Ρουτίνες") από τον Eugenio Navarro/La Puntual de Barcelona (Ισπανία): Μια παραληρηματική κωμωδία με γαντόκουκλες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ένα κουκλοθέατρο εμπνευσμένο από την ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση που εδώ και αιώνες παίζεται σε δρόμους, πλατείες, πάρκα και μικρά θέατρα. Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος, οι "Ρουτίνες" είναι μια διαδοχή "Ιστοριών" με τη συμμετοχή των πιο εμβληματικών χαρακτήρων του ρεπερτορίου των παραδοσιακών μαριονετών (Παρασκευή 18/10/2024, στις 8 μ.μ.)

…Point, Jordi Bertran

"…Point” ("…Σημείο") από τον Jordi Bertran (Ισπανία): Το 1990, ο διεθνούς φήμης μαριονετίστας, Jordi Bertran και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν τη δημιουργία μιας παράστασης εμπνευσμένης από τον κόσμο της ποιήτριας Joan Brossa. Με μερικά μόνο μπαλάκια φελιζόλ, γραμμές και γράμματα αφρολέξ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα θέαμα που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το κοινό και στις πέντε ηπείρους μέχρι σήμερα (Σάββατο 19/10/2024, 6 μ.μ. & 9 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζώα και άνθρωποι δρουν στην παράσταση "Δαγκώνει;" της ομάδας Νοητή Γραμμή

Σταθερή εκπρόσωπος του Θεάτρου της Επινόησης η Όλγα Ποζέλη ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση "Δαγκώνει;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2024

Με ποιο έργο επιστρέφουν στο υπόγειο του Bios ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση;

Τόσο μικρό, αλλά τόσο σπουδαίο το διήγημα "Το παλτό" του Νικολάϊ Γκόγκολ ενέπνευσε τον Κώστα Κουτσολέλο και τη Δώρα Στυλιανέση για τη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement.

"Τhe second woman": Όσα είπαμε με τις καλλιτέχνιδες της 24ωρης περφόρμανς που έρχεται στη Στέγη

Οι σκηνοθέτριες Άννα Μπρέκον και Νατ Ράνταλ και η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, οι τρεις γυναίκες πίσω από τον θεατρικό μαραθώνιο που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (5/10), μίλησαν στο "α" για το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ.

Οι "Ικέτιδες" κατεβάζουν αυλαία, προλαβαίνετε να τις δείτε στο Λυκαβηττό

Η αποχαιρετιστήρια παράσταση των "Ικέτιδων" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με σολίστ ζωντανά επί σκηνής τη Μαρίνα Σάττι.

Τα πέντε αφηγήματα του Edgar Allan Poe στο θέατρο Arroyo

Η θεατρική παράσταση "Τα πέντε αφηγήματα" του Edgar Allan Poe, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Μικρόπουλου, ανεβαίνει στο θέατρο Arroyo, εξερευνώντας τη σκοτεινή ανθρώπινη φύση.

Μάθαμε την ημερομηνία για την πρεμιέρα του "Ανθρώπου χωρίς όνομα" του Μπαλζάκ

Την σκηνοθετική υπογραφή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έχει η πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Γάλλου μυθοπλάστη Ονορέ Ντε Μπαλζάκ "Άνθρωπος χωρίς όνομα".

Το "διήγηΜΑΣ": Παράσταση για τη βία κατά των θηλυκοτήτων

Θέματα ταυτότητας, μνήμης, απώλειας, αποξένωσης χαρακτηρίζουν τη δραματουργία της Γιώτας Τεμπρίδου. Η νουβέλα της "Διήγημας" ενέπνευσε τη Δέσποινα Μπισχινιώτη για τη δημιουργία του έργο "διήγηΜΑΣ", που ανεβαίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός.