Η Γιασεμί Κηλαηδόνη δεν φοβάται το ρίσκο. Ιδιαίτερα μετά το συγκλονιστικό μονόλογο "Μαράν Αθά”, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, την βλέπουμε όλο και πιο αποφασιστική στις επιλογές της, με έργα που προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν. Πέρυσι αποφάσισε να αναμετρηθεί με έναν ακόμα συγκλονιστικό μονόλογο. Με τη συνεργασία τριών ανθρώπων του Φώτη Μακρή (σκηνοθεσία-διασκευή), της Στέλλας Κρούσκας (διασκευή) και της Κλεοπάτρα Τολόγκου (διασκευή) μετέφερε στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο το μυθιστόρημα "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Η Ζέη στρατεύτηκε στον αγώνα για τη ζωή και μέσα από τα βιβλία της πραγματεύεται θέματα πανανθρώπινα. "Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα συμπυκνώνει μοναδικά την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο". Οι προσωπικές της εμπειρίες δένονται με τα ιστορικά γεγονότα και οι μυθιστορηματικοί της ήρωες συντονίζονται με τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας.
Σίγουρα έχει δυσκολίες η μεταφορά ενός τέτοιου μυθιστορήματος στο θέατρο και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες κάποιες αποφάσεις για τα σημεία που θα αναδειχθούν μέσα από την παράσταση. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν στην ιστορία της Ελένης και του Αχιλλέα, οι οποίοι συνδέθηκαν σε νεαρή ηλικία, με εκείνον να φεύγει αντάρτης στα βουνά λίγο πριν τον εμφύλιο και εκείνη να τον βρίσκει δέκα χρόνια μετά, με τις μεταξύ τους διαφορές και συγκρούσεις. Ο Αχιλλέας υπήρξε ταγμένος στο κόμμα και η Ελένη τάχθηκε στο πιο ανανεωτικό της τμήμα με τη διάσπαση, όσο και την πορεία της ίδιας της χώρας και όλων όσων διαδραματίζονται στη Ελλάδα, στη Μόσχα και την Τασκένδη.
Η θεατρική παράσταση που την προηγούμενη χρονιά ήταν sold out από την ημέρα που ξεκίνησε μέχρι και τη μέρα που ολοκληρώθηκε θα ξανά παιχτεί από 12 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Μεταξουργείο.
Προπώληση μέσω more.com