"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα": Η Γιασεμί Κηλαηδόνη και η γενιά που διεκδίκησε να αλλάξει τον κόσμο

Τα έργα με κοινωνικό πρόσημο είναι μια προτεραιότητα για το θέατρο Μεταξουργείο που επέλεξε να παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά την «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη.

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη δεν φοβάται το ρίσκο. Ιδιαίτερα μετά το συγκλονιστικό μονόλογο "Μαράν Αθά”, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, την βλέπουμε όλο και πιο αποφασιστική στις επιλογές της, με έργα που προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν. Πέρυσι αποφάσισε να αναμετρηθεί με έναν ακόμα συγκλονιστικό μονόλογο. Με τη συνεργασία τριών ανθρώπων του Φώτη Μακρή (σκηνοθεσία-διασκευή), της Στέλλας Κρούσκας (διασκευή) και της Κλεοπάτρα Τολόγκου (διασκευή) μετέφερε στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο το μυθιστόρημα "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Η Ζέη στρατεύτηκε στον αγώνα για τη ζωή και μέσα από τα βιβλία της πραγματεύεται θέματα πανανθρώπινα. "Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα συμπυκνώνει μοναδικά την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο". Οι προσωπικές της εμπειρίες δένονται με τα ιστορικά γεγονότα και οι μυθιστορηματικοί της ήρωες συντονίζονται με τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας.

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα Γιασεμί Κηλαηδόνη
Θανάσης Καρατζάς©

Σίγουρα έχει δυσκολίες η μεταφορά ενός τέτοιου μυθιστορήματος στο θέατρο και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες κάποιες αποφάσεις για τα σημεία που θα αναδειχθούν μέσα από την παράσταση. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν στην ιστορία της Ελένης και του Αχιλλέα, οι οποίοι συνδέθηκαν σε νεαρή ηλικία, με εκείνον να φεύγει αντάρτης στα βουνά λίγο πριν τον εμφύλιο και εκείνη να τον βρίσκει δέκα χρόνια μετά, με τις μεταξύ τους διαφορές και συγκρούσεις. Ο Αχιλλέας υπήρξε ταγμένος στο κόμμα και η Ελένη τάχθηκε στο πιο ανανεωτικό της τμήμα με τη διάσπαση, όσο και την πορεία της ίδιας της χώρας και όλων όσων διαδραματίζονται στη Ελλάδα, στη Μόσχα και την Τασκένδη.

Η θεατρική παράσταση που την προηγούμενη χρονιά ήταν sold out από την ημέρα που ξεκίνησε μέχρι και τη μέρα που ολοκληρώθηκε θα ξανά παιχτεί από 12 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Προπώληση μέσω more.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βασίλης Μαυρογεωργίου: "Η περιέργεια είναι στη φύση μας, αλλά κρύβει τον σπόρο της αυτοκαταστροφής"

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Μαυρογεωργίου μιλά για τη μετάβαση από το θέατρο στη μικρή οθόνη με το "Έχω παιδιά", την τέχνη της κωμωδίας, τα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα που θίγει μέσα από το σκοτεινό θρίλερ του "Καταραμένος κόσμος", αλλά και τη συνάντηση του με το λαϊκό τραγούδι στην παράσταση που θα σκηνοθετήσει τον Μάρτιο "Τα πήρες όλα και έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
21/12/2024

"Clown Christmas" στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Δύο επιτυχημένες παραστάσεις θεατρικού κλόουν, το συγκινητικό "cLOwNELY day" και το κωμικοτραγικό "I am Leaving", έρχονται να ξορκίσουν τη μοναξιά και να ενωθούν σε μια γιορτινή παράσταση γεμάτη χιούμορ και συναίσθημα.

"Και πάμε πρίμα…": Μια επίκαιρη εξωφρενική κωμωδία στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Ο Βασίλης Βλάχος ανεβάζει στη σκηνή ένα σύγχρονο έργο για την κοινωνικοπολιτική παρακμή που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή.

Έρχεται το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας

Ένας εορτασμός της ζωής, της τέχνης και της δράσης με το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ανήμερα Χριστούγεννα, για να μας χαρίσει μαγεία και δεξιοτεχνία.

"Το αγόρι με τις δυο καρδιές": Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία για τις γιορτές σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"

Η παράσταση του Τάκη Τζαμαργιά που μάς σύστησε πέρυσι την αληθινή ιστορία των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι, οι οποίοι μαζί με την οικογένειά τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, παίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Συζητήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με αφορμή την παράσταση "Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας"

Δύο συζητήσεις που θα ακολουθήσουν την παράσταση "Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας", στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

"Μεμοράντουμ": Η παρανοϊκή πολιτική κωμωδία του Θεάτρου "Μπέλλος" είναι ό,τι πρέπει για τις ημέρες των γιορτών

Ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστεί στο έργο του Βάτσλαβ Χάβελ που αναδεικνύει την πιο κωμική, γελοία αλλά και τρομακτική πλευρά του συστήματος της δημόσιας διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.