"Όταν ξανά πέθανα": Μια κωμωδία αντίδοτο στον πεσιμισμό από τον Λάκη Λαζόπουλο

Η σκηνή του θεάτρου είναι ο φυσικός χώρος του ηθοποιού, σεναριογράφου, συγγραφέα, παρουσιαστή, αλλά και στιχουργού Λάκη Λαζόπουλου και σε αυτήν επέστρεψε με τη μεταφυσική κωμωδία «Όταν ξανά πέθανα», που ξορκίζει τους φόβους και κυρίως τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους, αυτόν του θανάτου.

Όταν ξανά πέθανα Πάνος Γιαννακόπουλος©

Λένε πως το ταλέντο φαίνεται από νωρίς. Οι συμφοιτητές του Λάκη Λαζόπουλου στην Κομοτηνή, πιθανότατα, θυμούνται ακόμα τα σκετσάκια που σκάρωνε στο κυλικείο για να διακωμωδήσει τους καθηγητές και όσα συνέβαιναν στη σχολή. Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει πει, η κυρία Νόνη, που είχε το κυλικείο, του είχε φτιάξει μια πολύ μικρή θέση για να κάθεται και να γράφει. Μέσα στην πορεία των χρόνων, το χάρισμα, το ταλέντο του, συνδυασμένα με τη διεισδυτική ματιά και τον κοφτερό λόγο τον έκαναν να ταυτιστεί με τις δυνατότερες στιγμές της κωμωδίας και της σάτιρας στο ελληνικό θέατρο. Ιδιοσυγκρασιακός καλλιτέχνης, ο Λάκης Λαζόπουλος μπορεί να αντλήσει έμπνευση από τα πάντα, όχι μόνο από την πολιτική και την κοινωνία, αλλά και από τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα του. Κι αυτό φάνηκε καθαρά το 2005, τη χρονιά που πρωταγωνίστησε στο "Hysteria" του Terry Johnson, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, ερμηνεύοντας τον Ζίγκμουντ Φρόιντ. Αυτό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό έργο απ’ όσα είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή· ήταν ένα διαφορετικό βήμα σε άμεση συνάρτηση με μια εσωτερική δική του αλλαγή, όπως είχε δηλώσει τότε.

Όταν ξανά πέθανα
Πάνος Γιαννακόπουλος©

Κάτι ανάλογο συνέβη πέρυσι. Μετά την περιπέτεια υγείας που πέρασε, αισθάνθηκε την ανάγκη να προσεγγίσει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, δηλαδή ένα νέο έργο που ξεχειλίζει από χιούμορ. Κάπως έτσι, προέκυψε το "Όταν πέθανα", το οποίο ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στο Βέμπο σε δική του σκηνοθεσία με συμπρωταγωνίστρια την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τον stand up comedian Διονύση Ατζαράκη και το καλοκαίρι παρουσιάστηκε με τον τίτλο "Όταν ξανά πέθανα" και συμπρωταγωνιστές τους Παρθένα Χοροζίδου και Τόλη Παπαδημητρίου. Μιλώντας στο "α" με αφορμή την πρεμιέρα και την
πηγή της έμπνευσής του είπε: "Ή έμπνευση ήρθε με την αφορμή μιας περιπέτειας που πέρασα μετά το δεύτερο εμβόλιο. Τότε ήταν μια περίοδος όπου όποιος μιλούσε ήταν καταδικασμένος να λέει κάτι και αυτό να του χρεώνεται "σε διαφορετική τιμή" απ’ ό,τι το είπε. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι από πολύ μικρός έβλεπα το ίδιο όνειρο, ότι είχα πεθάνει, με πήγαιναν στην εκκλησία κι εκεί σηκωνόμουν από το φέρετρο κι έκανα σόου. Και, τέλος, επειδή πιστεύω ότι, αν ο δημιουργός του ανθρώπου τού έδινε να ζήσει λίγο από το θάνατό του, θα μπορούσε να καταλάβει όσα δεν κατάλαβε σε ολόκληρη τη ζωή του".

Οταν ξανά πέθανα
Πάνος Γιαννακόπουλος

Το έργο περνάει από τη φάρσα στο δράμα με ευκολία και δυναμισμό. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει μεταφυσική κωμωδία, αφού η ιστορία στηρίζεται σ’ έναν άνδρα –τον υποδύεται ο Λάκης Λαζόπουλος–, ο οποίος πεθαίνει και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος
στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει νεκρώσει, συμπαρασύροντας τα υπόλοιπα. Στα τριήμερά του, περιμένει συγγενείς και φίλους για να συζητήσουν τι συνέβη, ανασύροντας ίντριγκες, πάθη και βέβαια σκορπώντας το γέλιο. Η καλοκαιρινή περιοδεία ολοκληρώνεται σύντομα στο Κατράκειο Νίκαιας (15/9) και στο Βεάκειο Πειραιά (16/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Όταν ξανά πέθανα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Μια μεταφυσική κωμωδία για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή όπου ένας άνθρωπος πεθαίνει και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον έκτο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα; Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι;

Βεάκειο

Λόφος Προφήτη Ηλία

Κατράκειο

Πάνω από την Πλατεία Χαλκηδόνας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τι θα πει ο κόσμος;’’:Το διαχρονικό ερώτημα βρίσκει απάντηση στο Faust

Ο Σταμάτης Πακάκης έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία που έρχεται στο Faust στον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

Θέατρο Πορεία: Παράταση προσφοράς προπώλησης για τις παραστάσεις της σεζόν 2024-25

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία για τις οποίες ισχύει early bird προσφορά έως 13/9.

"Blind Forgiveness" στο Παλλάς: Μια μπαλετική ροκ όπερα για την αγάπη αλλά και για την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα

Το Astana Ballet Theatre βρέθηκε στην Αθήνα με τους συντελεστές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς για να μας δώσει μια πρώτη γεύση απ’ όσα θα δούμε επί σκηνής.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 19 παραστάσεις σε 7 σκηνές και προσφορά προπώλησης για τη σεζόν 2024-25

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εξαπλώνεται φέτος σε επτά σκηνές και πέντε θέατρα, με τις υπογραφές καταξιωμένων και νεότερων σκηνοθετών και δημιουργών. Δείτε όλο το πρόγραμμα και εκμεταλλευτείτε την early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από 12-22 Σεπτεμβρίου.

"Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" μετακομίζει στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Παυλίνα Χαρέλα

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" ταξιδεύει για αυτή τη θεατρική σεζόν από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου και με τη συνοδεία ορχήστρας επί σκηνής.

Σύγχρονο Θέατρο: Όλο το πρόγραμμα της νέας θεατρική σεζόν 2024-25

Έξι θεατρικές παραγωγές μας περιμένουν στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου τη νέα σεζόν. Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα που αφορά το ενήλικο κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους.