Σύγχρονο Θέατρο: Όλο το πρόγραμμα της νέας θεατρική σεζόν 2024-25

Έξι θεατρικές παραγωγές μας περιμένουν στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου τη νέα σεζόν. Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα που αφορά το ενήλικο κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους.

Η κόρη του λογαχού Χρήστος Συμεωνίδης

Δύο άνδρες σκηνοθέτες που είναι νέοι ηλικιακά, πολύ δραστήριοι και έχουν εμπειρία θεατρικών παραστάσεων, υπογράφουν τις δύο ολοκαίνουργιες παραγωγές του Σύγχρονου Θεάτρου για τη σεζόν 2024-2025. 

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης θα σκηνοθετήσει το δραματικό "Πουπουλένιο" του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Το έργο έλαβε το βραβείο Olivier 2004 για το καλύτερο νέο έργο, το 2004-2005 το βραβείο New York Drama Critics & Circle Award για το καλύτερο νέο ξένο έργο και δύο βραβεία Tony για την παραγωγή. Προτάθηκε, επίσης, για το Βραβείο Evening Standard 2004 για το καλύτερο νέο έργο. Συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, δημιουργώντας ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος. Ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη…Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών. Προγραμματισμένη πρεμιέρα, στις 11/10.

Ο πουπουλένιος
© Πάτροκλος Σκαφίδας
"Ο πουπουλένιος"

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτη διασκευάζει και σκηνοθετεί την "Κόρη του Λοχαγού” του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν. Το κλασικό αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας παρακολουθεί την ιστορία του Πιοτρ Αντρέγιεβιτς Γκρινιόφ από τη στιγμή της ενηλικίωσης του. Ο ήρωας θα διανύσει μια μακρά διαδρομή ανάμεσα στον έρωτα και τον πόλεμο, με στόχο την τελική κατάκτηση της γαλήνης. Μια διαδρομή, με συγκλονιστικά περιστατικά, γεμάτη από συμπτώσεις της ζωής και τρομερές Ανατροπές. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Σταύρος Σβήγκος, Θάλεια Σταματέλου. Προγραμματισμένη πρεμιέρα, στις 23/10.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©
"…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Οι επαναλήψεις

 

Με το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" του Χρόνη Μίσσιου επιστρέφει για τρίτη χρονιά η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη. Είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο ενός ανθρώπου που για είκοσι ένα χρόνια φυλακίστηκε, εξορίστηκε έζησε μια προσωπική, πολιτική και κοινωνική περιπέτεια μέχρι τη αποφυλάκιση του το 1973. Τα γεγονότα αυτά και η θέση που διατυπώνει μέσα από το έργο του, έδωσαν στην ομάδα το έναυσμα να τολμήσουν να ανεβάσουν στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις αυτού του πραγματικά γενναίου άντρα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος. Προγραμματισμένη πρεμιέρα, στις 30/9.

Ριχάρδος III*
Υπατία Κορνάρου©
"Ριχάρδος III*”

 Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά την παράσταση "Ριχάρδος III*” του Ανδρέα Φλουράκη, ελεύθερη διασκευή στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο αστερίσκος στον Ριχάρδο ΙΙΙ* καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα. Η ελεύθερη αυτή διασκευή είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: το πρωτότυπο Σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης, Ντένια Ψυλλιά, Μαρία Καρακίτσου, Δημήτρης Καραβιώτης, Γιώργος Δεμελίδης, Δανάη Τάγαρη. Προγραμματισμένη πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.

"Είστε και Φαίνεσθαι#2024"

Παραστάσεις από τη Συντεχνία του γέλιου

 

Στο "Είστε και Φαίνεσθαι#2024" του Βόλκερ Λούντβιχ οι ήρωες της ιστορίας είναι τέσσερις φίλοι που είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον "Γυαλάκια". Ο Ζαχαρίας ο "Γυαλάκιας” είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και τα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι ξεσπούν πάνω του. Η κωμωδία ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και με πρωτότυπη μουσική από τον αγαπημένο καλλιτέχνη Φοίβο Δεληβοριά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Χιώτης, Αντώνης Χρήστου. Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών. Προγραμματισμένη πρεμιέρα, στις 20/10.

"Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης”
 

Η ομάδα νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, πιστή και συνεπής στην ιδέα ενός χειραφετημένου και κοινωνικού θεάτρου για παιδιά και νέους, επιστρέφει με μία ακόμα επιτυχία της, το έργο "Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης" του Βόλκερ Λούντβιχ. Το έργο, που γράφτηκε το 1971 και παραμένει απόλυτα επίκαιρο, επαναφέρει το αίτημα για επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού, αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, και κυρίως, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, "θέλει να ερεθίσει την κοινωνική τους φαντασία, να τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι μόνα στις δυσκολίες τους και προπάντων ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν". Παίζουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Χιώτης, Αντώνης Χρήστου. Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών.  Προγραμματισμένη πρεμιέρα, στις 3/11.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τι θα πει ο κόσμος;’’:Το διαχρονικό ερώτημα βρίσκει απάντηση στο Faust

Ο Σταμάτης Πακάκης έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία που έρχεται στο Faust στον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

Θέατρο Πορεία: Παράταση προσφοράς προπώλησης για τις παραστάσεις της σεζόν 2024-25

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία για τις οποίες ισχύει early bird προσφορά έως 13/9.

"Blind Forgiveness" στο Παλλάς: Μια μπαλετική ροκ όπερα για την αγάπη αλλά και για την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα

Το Astana Ballet Theatre βρέθηκε στην Αθήνα με τους συντελεστές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς για να μας δώσει μια πρώτη γεύση απ’ όσα θα δούμε επί σκηνής.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 19 παραστάσεις σε 7 σκηνές και προσφορά προπώλησης για τη σεζόν 2024-25

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εξαπλώνεται φέτος σε επτά σκηνές και πέντε θέατρα, με τις υπογραφές καταξιωμένων και νεότερων σκηνοθετών και δημιουργών. Δείτε όλο το πρόγραμμα και εκμεταλλευτείτε την early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από 12-22 Σεπτεμβρίου.

"Όταν ξανά πέθανα": Μια κωμωδία αντίδοτο στον πεσιμισμό από τον Λάκη Λαζόπουλο

Η σκηνή του θεάτρου είναι ο φυσικός χώρος του ηθοποιού, σεναριογράφου, συγγραφέα, παρουσιαστή, αλλά και στιχουργού Λάκη Λαζόπουλου και σε αυτήν επέστρεψε με τη μεταφυσική κωμωδία "Όταν ξανά πέθανα", που ξορκίζει τους φόβους και κυρίως τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους, αυτόν του θανάτου.

"Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" μετακομίζει στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Παυλίνα Χαρέλα

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" ταξιδεύει για αυτή τη θεατρική σεζόν από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου και με τη συνοδεία ορχήστρας επί σκηνής.