"Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" μετακομίζει στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Παυλίνα Χαρέλα

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" ταξιδεύει για αυτή τη θεατρική σεζόν από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου και με τη συνοδεία ορχήστρας επί σκηνής.

Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου "μετακομίζει” στην Αθήνα, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη. Η Παυλίνα Χαρέλα θα ανέβει στη σκηνή για τρίτη χρονιά ως Ρόζα Εσκενάζυ και η Αποστολία Γκούτη (τραγούδι επί σκηνής) και οι μουσικοί της (Μιχάλης Καταχανάς-βιολί, Δημήτρης Μικέλης-ούτι, κιθάρα) θα μας ταξιδέψουν στην Belle Epoque από τις 16 Οκτωβρίου. 

Η παράσταση ανέβηκε στο Θέατρο Σοφούλη Θεσσαλονίκης, το 2023,  έχοντας λάβει επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2024 συνεχίστηκαν οι παραστάσεις στο θέατρο Σοφούλη και ακολουθεί η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού. Τον Ιούνιος του 2024 η Παυλίνα Χαρέλα βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Ρόζα Εσκενάζυ για την προσφορά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Βραβείων Θεσσαλονίκης 2024. 

Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου

Λίγα λόγια για το έργο

Η "Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά", γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της. Χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι μια γυναίκα "ανεμοστρόβιλος". 

Η ζωή της παραβατική και απρόβλεπτη, αλλά γεμάτη με φως. Ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη με τα σκέρτσα και τα νάζια της.  Το "Χαρικλάκι", η "Δημητρούλα", η "Λιλή η σκανδαλιάρα", το "Ράμπι – Ράμπι" και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της, θα μας ταξιδέψουν σε μερικές από τις πόλεις - σταθμούς της ζωής της. Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Βουκουρέστι, Αθήνα. 

Η Ρόζα κατάφερε το αδιανόητο. Να κάνει καριέρα σε μία εποχή που ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς. Τα σκέρτσα και τα νάζια της που φοβόταν η οικογένειά της, ήταν τα μόνα σπαθιά που είχε για να πολεμήσει τη ζωή! Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, σαν γνήσια Βασίλισσα μάς διατάζει ακόμα και σήμερα πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε!

Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τι θα πει ο κόσμος;’’:Το διαχρονικό ερώτημα βρίσκει απάντηση στο Faust

Ο Σταμάτης Πακάκης έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία που έρχεται στο Faust στον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

Θέατρο Πορεία: Παράταση προσφοράς προπώλησης για τις παραστάσεις της σεζόν 2024-25

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία για τις οποίες ισχύει early bird προσφορά έως 13/9.

"Blind Forgiveness" στο Παλλάς: Μια μπαλετική ροκ όπερα για την αγάπη αλλά και για την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα

Το Astana Ballet Theatre βρέθηκε στην Αθήνα με τους συντελεστές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς για να μας δώσει μια πρώτη γεύση απ’ όσα θα δούμε επί σκηνής.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 19 παραστάσεις σε 7 σκηνές και προσφορά προπώλησης για τη σεζόν 2024-25

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εξαπλώνεται φέτος σε επτά σκηνές και πέντε θέατρα, με τις υπογραφές καταξιωμένων και νεότερων σκηνοθετών και δημιουργών. Δείτε όλο το πρόγραμμα και εκμεταλλευτείτε την early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από 12-22 Σεπτεμβρίου.

"Όταν ξανά πέθανα": Μια κωμωδία αντίδοτο στον πεσιμισμό από τον Λάκη Λαζόπουλο

Η σκηνή του θεάτρου είναι ο φυσικός χώρος του ηθοποιού, σεναριογράφου, συγγραφέα, παρουσιαστή, αλλά και στιχουργού Λάκη Λαζόπουλου και σε αυτήν επέστρεψε με τη μεταφυσική κωμωδία "Όταν ξανά πέθανα", που ξορκίζει τους φόβους και κυρίως τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους, αυτόν του θανάτου.

Σύγχρονο Θέατρο: Όλο το πρόγραμμα της νέας θεατρική σεζόν 2024-25

Έξι θεατρικές παραγωγές μας περιμένουν στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου τη νέα σεζόν. Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα που αφορά το ενήλικο κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους.