"Caligula 2.0": Μια σύγχρονη ματιά στην τυραννία στο Theatre of the No

Η τολμηρή κωμική τραγωδία του Rolf Alme σχολιάζει τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, φέρνοντας την παρακμή της εξουσίας στη σκηνή του Theatre of the No.

Caligula_2.0 ©Salt Mars
     

Το Theatre of the No, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, φιλοξενεί την τολμηρή παραγωγή "Caligula 2.0". Μια σκοτεινή κωμική τραγωδία, σε κείμενο και σκηνοθεσία του  καταξιωμένου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Rolf Alme. Με το νέο του έργο, σχολιάζει και φωτίζει την τρέχουσα κατάσταση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της, η παράσταση από τη Νορβηγία, έρχεται  στην Αθήνα για τρεις μόνο παραστάσεις στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, με επόμενη στάση το Ηράκλειο.

Με ένα διεθνές καστ από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, ο  Rolf Alme, γνωστός για τη χρήση και την "αναδιαμόρφωση" των μύθων και των ιστοριών της αρχαιότητας, φέρνει την ιστορική μορφή του Καλιγούλα στον 21ο αιώνα, αντικατοπτρίζοντας τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση. Η παράσταση φωτίζει διαχρονικά θέματα, όπως η εξουσία, η απληστία και η αναπόφευκτη πτώση των τυράννων.

Το "Caligula 2.0" αφηγείται την ιστορία μιας κοινωνίας που βασίζεται στον φόβο και την επιτήρηση, όπου το ολοκληρωτικό σύστημα του αυτοκράτορα σταδιακά καταρρέει εξαιτίας των ατελείωτων πολέμων και διεθνών κυρώσεων. Καθώς η παράσταση εξελίσσεται, το κοινό μεταφέρεται στον δεύτερο —ή ίσως στον εικοστό— χρόνο της βασιλείας του Καλιγούλα. Ο αυτοκράτορας, βαριεστημένος και ανήσυχος, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση του στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος τύραννος που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Παρά τον απόλυτο έλεγχο μιας πλούσιας ηπείρου, τις πολυάριθμες ερωμένες που τον φοβούνται και την κατοχή περισσότερων από 700 αυτοκινήτων (που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη), ο Καλιγούλας νιώθει ανικανοποίητος.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την πλήξη του, ο αυτοκράτορας ξεκινάει μια  επιχείρηση για την κατάληψη της γειτονικής χώρας, με τη βοήθεια ενός δημιουργικού και πρόθυμου συστήματος προπαγάνδας. Εν τω μεταξύ, οι διεφθαρμένοι ολιγάρχες χειροκροτούν νευρικά από το παρασκήνιο, ενώ οι στρατηγοί προσέχουν τα νώτα τους , φοβούμενοι την προδοσία.

Η αυτοκρατορία του ωστόσο ξεμένει από τρόφιμα και στρατό. Θα μπορέσει ο Καλιγούλας να διατηρήσει την εξουσία του και να αφήσει το στίγμα του ως ο μεγαλύτερος αυτοκράτορας και τύραννος που γνώρισε ποτέ η Ιστορία; Ή μήπως το τέλος του είναι πλέον κοντά, με μοναδική παρέα τον αγαπημένο του ίππο και νεοδιορισμένο γερουσιαστή, τον Incitatus; Το Theatre of the No καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την παράσταση και γνωριμία με τους ηθοποιούς. Επί σκηνής θα δούμε τους Piotr Misztela (Πολωνία), Elisabeth Dahl, Christian Hestø (Νορβηγία), Tyrone Douglas (Αυστραλία),  Anna Darmoriz (Ουκρανία).

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Theatre Of The No

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τι θα πει ο κόσμος;’’:Το διαχρονικό ερώτημα βρίσκει απάντηση στο Faust

Ο Σταμάτης Πακάκης έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία που έρχεται στο Faust στον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

Θέατρο Πορεία: Παράταση προσφοράς προπώλησης για τις παραστάσεις της σεζόν 2024-25

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία για τις οποίες ισχύει early bird προσφορά έως 13/9.

"Blind Forgiveness" στο Παλλάς: Μια μπαλετική ροκ όπερα για την αγάπη αλλά και για την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα

Το Astana Ballet Theatre βρέθηκε στην Αθήνα με τους συντελεστές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς για να μας δώσει μια πρώτη γεύση απ’ όσα θα δούμε επί σκηνής.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 19 παραστάσεις σε 7 σκηνές και προσφορά προπώλησης για τη σεζόν 2024-25

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εξαπλώνεται φέτος σε επτά σκηνές και πέντε θέατρα, με τις υπογραφές καταξιωμένων και νεότερων σκηνοθετών και δημιουργών. Δείτε όλο το πρόγραμμα και εκμεταλλευτείτε την early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από 12-22 Σεπτεμβρίου.

"Όταν ξανά πέθανα": Μια κωμωδία αντίδοτο στον πεσιμισμό από τον Λάκη Λαζόπουλο

Η σκηνή του θεάτρου είναι ο φυσικός χώρος του ηθοποιού, σεναριογράφου, συγγραφέα, παρουσιαστή, αλλά και στιχουργού Λάκη Λαζόπουλου και σε αυτήν επέστρεψε με τη μεταφυσική κωμωδία "Όταν ξανά πέθανα", που ξορκίζει τους φόβους και κυρίως τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους, αυτόν του θανάτου.

"Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" μετακομίζει στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Παυλίνα Χαρέλα

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" ταξιδεύει για αυτή τη θεατρική σεζόν από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου και με τη συνοδεία ορχήστρας επί σκηνής.

Σύγχρονο Θέατρο: Όλο το πρόγραμμα της νέας θεατρική σεζόν 2024-25

Έξι θεατρικές παραγωγές μας περιμένουν στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου τη νέα σεζόν. Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα που αφορά το ενήλικο κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους.