Τρίτη χρονιά παραστάσεων για το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Την αγάπη του για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται, έδειξε ο Χρόνης Μίσσιος μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που παρουσιάζει η ομάδα GAFF και η βραβευμένη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος με τη Σοφία Καραγιάννη στο σκηνοθετικό τιμόνι κατάφεραν να κάνουν sold out το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", μεταφέροντας ατόφιο το λόγο που διατυπώνεται, αλλά και τα νοήματα που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο του Χρόνη Μίσσιου, που αναβιώνει την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο κείμενο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράμματα, το 1985 και τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα, ο ιδεαλιστής διανοούμενος περιγράφει προσωπικά βιώματα, πολύ σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά. Ποια είναι αυτά; Όλα συμβαίνουν την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, το 1947. Τη χρονιά εκείνη, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες του έμαθαν πολλά! "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη", έλεγε ο Μίσσιος και η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 
Η παράσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών και Βραβείο Δραματουργίας 2022- 2023 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας, όπως το βίωσε ο Χρόνης Μίσσιος, από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.