Φέτος ίσως βρήκε απάντηση το ερώτημα "Τι Επίδαυρο θέλουμε"

Ένας απολογισμός της φετινής θεατρικής σεζόν, προτού μπούμε με φόρα σε όσα μας κρύβει η καινούργια.

Ορέστεια (Τερζόπουλος) © Johanna Weber

Το αρχαίο δράμα μπορεί να μην προσφέρεται για τόσο ευφάνταστες ονομασίες φαινομένων όπως το "Barbenheimer" ("Ορέστιδες"; "Όρνιθες οι εν αυλίδι";), όμως βιώνει φέτος τη δική του χρυσή χρονιά, όπως συνέβη πέρυσι με τον κινηματογράφο. Η χειμερινή σεζόν δεν μας είχε προετοιμάσει για συγκινήσεις τέτοιου βεληνεκούς: παρότι υπήρξαν παραστάσεις που συζητήθηκαν πολύ αλλά και sold out εγχειρήματα ("Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος", "Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα", "Καρδιά του σκύλου"), στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος των εισιτηρίων αλλά και των διθυράμβων αφορούσε παλιότερες παραγωγές, οι οποίες συνεχίζουν τους επιτυχημένους κύκλους τους σε επανάληψη ("Οι παίχτες", "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού").

Ενδεικτικό επίσης της ανισορροπίας της περσινής σεζόν είναι το γεγονός ότι, παρότι δεν υπήρξε καμία πεντάστερη παράσταση, το τέσσερα, ο υψηλότερος βαθμός της σεζόν, αποδόθηκε σε ικανό αριθμό παραστάσεων ("Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη, "The humans" του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" της Αικατερίνης Παπαγεωργίου, "Ο άσχημος" του Γιώργου Κουτλή, "Τρεις ψηλές γυναίκες" του Μπομπ Ουίλσον, "Ο πατέρας" της Ελένης Σκότη, "Ο γλάρος" του Δημήτρη Καραντζά, "Καρδιά του σκύλου" της Έφης Μπίρμπα, "Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί" του Στάθη Λιβαθινού, "Ονειρόδραμα" της Γεωργίας Μαυραγάνη, "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" της Ζωής Ξανθοπούλου, "Ο αποτυχημένος" του Έκτορα Λυγίζου).

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος"


Τον τελικό απολογισμό της σεζόν θα τον μάθουμε τον Νοέμβριο, όταν απονεμηθούν τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α"· μέχρι τότε, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο καλοκαίρι το οποίο ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, καλλιτεχνικά και εμπορικά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε γενικώς μια τάση αύξησης της δημοφιλίας των παραστάσεων που ανεβαίνουν στην Επίδαυρο, αλλά φέτος αυτή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σημαντικό είναι πως ενώ τις προηγούμενες χρονιές πόλο έλξης αποτέλεσαν ηθοποιοί που αγαπήθηκαν κατά το πέρασμά τους από τη μικρή οθόνη, φέτος αυτή η τάση ατόνισε. Επιπλέον, είχαμε τρεις sold out παραγωγές, κάτι που σπανίως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια: η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου, οι "Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη και οι "Ικέτιδες" της Μαριάννας Κάλμπαρη. Για την τελευταία παραγωγή, μάλιστα, η οποία και έριξε την αυλαία των Επιδαυρίων, η κοσμοσυρροή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με θέσεις να ανοίγουν σε σημεία του θεάτρου που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Η μοναδική παράσταση που παίχτηκε σε μισογεμάτο θέατρο ήταν η "Εκάβη, όχι Εκάβη" της Κομεντί Φρανσαίζ σε σκηνοθεσία Τιάγκο Ροντρίγκεζ, η οποία ωστόσο αποτέλεσε μια πρόταση υψηλής αξίας. Οι υπόλοιπες παραγωγές της σεζόν είχαν επιτυχία στο box office του θεάτρου, αλλά και στη συνείδηση του κοινού. Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Τιμοφέι Κουλιάμπιν, η οποία άνοιξε το φεστιβάλ και σε γενικές γραμμές δίχασε το κοινό, οι "Όρνιθες" και η "Ορέστεια" αξιολογήθηκαν με τέσσερα αστεράκια, ο "Πλούτος" του Γιάννη Κακλέα με τρία και μόνο οι "Βάκχες" του Θάνου Παπακωνσταντίνου με 2,5, καθώς ήταν "μια εντυπωσιακή στην όψη αλλά επιδερμική εντέλει ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας".

Όρνιθες Αρης Μπινιάρης
©Τσούτσας Λάσκαρης
"Όρνιθες"


Φέτος, λοιπόν, μάλλον βρήκαμε "Τι Επίδαυρο θέλουμε", το ερώτημα που μας απασχόλησε όσο λίγα το περσινό καλοκαίρι. Μία που να επικοινωνεί εξίσου με το παρελθόν και το μέλλον, να φιλοξενεί ενδιαφέρουσες, φρέσκες ματιές στο αρχαίο δράμα και να επικοινωνεί με το σήμερα και όσα συμβαίνουν στο τώρα, χωρίς αυτό να λειτουργεί σε βάρος της φόρμας. Εύκολο δεν ακούγεται σίγουρα, αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/08/2024

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί ένα αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας

Όπως είχαμε γράψει σε αποκλειστική είδηση, η "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν θα ανεβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη με έναν ωραίο θίασο.

"Η φάλαινα": Πρώτο αποκλειστικό trailer από τη μεταφορά της οσκαρικής ταινίας στο θέατρο με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Την συγκινητική ταινία με τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι, μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο ταλαντούχος ηθοποιός, υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.