Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ο Δημήτρης Καταλειφός σε ένα βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από λακωνική ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Νίκου Διαμαντή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνετε να εννοηθεί επικείμενη συνεργασία του θεάτρου με τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό και συγκεκριμένα με τον τσεχοφικό "Θείο Βάνια" (!), μαθαίνουμε επίσης για ένα project που θα πραγματοποιήσει στην Αγγλικανική Εκκλησία ο ταλαντούχος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ενώ επιβεβαιώνετε τόσο η συνεργασία του σκηνοθέτη Γιώργου Βαλαή, όσο και του διευθυντή ορχήστρας Γιώργου Γαλάνη με το πειραιώτικο θέατρο.

I am falling in love - Νέα
Ελένη Στρούλια©

Οπως σας γράφαμε πριν από μερικές ημέρες  ο Γιώργος Βαλαής πειραματίζεται με τον Σαίξπηρ  και προτείνει τις δικές του εκδοχές πάνω στη "Δωδέκατη νύχτα", αποσυναρμολογώντας την κλασική ερωτική κωμωδία. Η παράσταση του έχει τον τίτλο 
"I am falling in love- Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα", ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου- ύστερα από την αναβολή της την περασμένη άνοιξη- και θα παίζουν οι Ρωμανός Καλοκύρης, Μαρία Κοραχάη, Στράτος Νταλαμάγκος, Χριστιάνα Ματέλσκα Τόκα.

Ο Γιώργος Γαλάνης έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της Ελληνικής Συμφωνιέτας (Sinfonietta Hellenica) στην παρουσίαση της ιδιαιτέρως αγαπητής οπερέτας,  ο "Βαφτιστικός" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε  σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Καψούρου. Ερμηνεύουν: Λυδία Ζερβάνου (Βιβίκα), Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός (Ζαχαρούλης), Φίλιππος Μοδινός (Χαρμίδης), Ελένη Δάβου (Κική), Νικόλας Καραγκιαούρης (Συνταγματάρχης), Τάσος Θεοφιλάτος (Κορτάσης), Γιάννης Βρυζάκης (Μίμης), Γαρυφαλιά Μαρίνη (Μαγείρισσα), Ναταλία Ρουτσολιά, Γαρυφαλιά Μαρίνη, Πένυ Βισβάρδη (Τσιγγάνες), Θανάσης Σαντατσόγλου (Τσιγγάνος). Οι παραστάσεις συτο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα είναι μόνο τέσσερις από 12 έως 15/9. 

Νίκος Διαμαντής

Ο πιο πρόσφατη συνεργασία του Δημήτρη Καταλειφου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όπου γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός διάβασε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από τη "Μαρία Δοξαπατρή” του Δημήτριου Βερναρδάκη, το πρώτο θεατρικό έργο που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κάνοντας πρεμιέρα πριν από 129 χρόνια στην ίδια ακριβώς σκηνή, στις 19 Απριλίου του 1895.  Αναμένουμε λοιπόν τον "Θείο Βάνια” του, το κλασικό αριστούργημα της ρωσικής δραματουργίας, το οποίο είδαμε για τελευταία φορά στο Δημοτικό του Πειραιά, το 2018, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. Για την ακρίβεια, αναμένουμε όλο το πρόγραμμα που έχει να προτείνει ο Νίκος Διαμαντής, ο οποίος σας θυμίζουμε πως επέστρεψε στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή τον περασμένο Μάιο, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ίδια θέση. Την είδηση για την αλλαγή στη διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά την μάθαμε, ξαφνικά, ένα βράδυ μέσα από μια ανάρτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του μέχρι εκείνη τη στιγμή προκατόχου του, Λευτέρη Γιοβανίδη με την οποία ανακοίνωνε το κλείσιμο του τριετούς κύκλου, απευθύνοντας τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του κατά την διάρκεια της θητείας του.

Με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ο Νίκος Διαμαντής, ακολούθησε τον προγραμματισμό του θεάτρου για το 2023 και το 2024, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον προκάτοχό του, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Πέτερ Στάιν.  "Υπάρχει ένας κοινός στόχος να σηκωθεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ακόμη ψηλότερα, να γίνει ένα σημείο αναφοράς ακόμη μεγαλύτερο. Δεν είναι υπέρ των μεγάλων υποσχέσεων. Καλό είναι να είμαστε ταπεινοί, να κρατάμε χαμηλό προφίλ και κυρίως να μιλάμε με τις πράξεις και τα έργα μας" δήλωνε ο Νίκος Διαμαντής με την ανάληψη των νέων καθηκόντων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.

Έξι θεατρικές επαναλήψεις που θα αναζητήσουμε στις θερινές σκηνές

Θέλαμε να τις δούμε αλλά όλο το αναβάλλαμε την περασμένη σεζόν, όμως τώρα που περιοδεύουν στην Αττική ήρθε η ώρα να τις αναζητήσουμε σε κάποιο από τα ανοιχτά θέατρα. Αυτές είναι έξι παραστάσεις που αξίζει να μπουν ξανά στη θεατρική σας ατζέντα.