Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Μπαγιαντέρα

Στο παρελθόν επικρατούσε η πεποίθηση πως ο χορός απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα του κοινού που  διαθέτει εξειδικευμένη γνώση. Αυτή η πεποίθηση έχει καταρριφθεί: ο χορός απευθύνεται σε όλους, και αυτό αποδεικνύουν τα crossover καλλιτεχνικά σχήματα που έρχονται στην Αθήνα με τις παραστάσεις τους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ζιζέλ, Οδησσός 2024
Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού: "Ζιζέλ"

Έργα που άφησαν εποχή

Ομορφιά, δεξιοτεχνία, ρομαντισμός, χορευτικές μνήμες και μουσικά αισθήματα – όλα αυτά συνυπάρχουν στις τέσσερις παραστάσεις που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού, το οποίο συνεχίζει την πορεία του εδώ και 200 χρόνια. Με δική του ακαδημία, αλλά και με μεταγραφές από διάσημα μπαλέτα των χωρών που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής θα παρουσιάσει τη "Ζιζέλ" με τη μουσική του Αντόλφ Αντάμ, σε χορογραφία Ζαν Κοραλί και Σαρλ Περό και διασκευή της Νάντια Φεντέροβα (19-24/9). Το μπαλέτο έχει στην πρώτη θέση τη γυναίκα, τον έρωτα και τη φύση και από το 1841, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα του Παρισιού, κέρδισε τους φίλους του μπαλέτου και τους φιλόμουσους. Η αγαπημένη των παιδιών "Κοκκινοσκουφίτσα" βάζει πουέντ και κατακτά τη σκηνή με ιδιαίτερη χάρη, σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τζουζέπε Βέρντι, Σάρλ Γκουνό, Πολ Μοριά, Τζιοακίνο Ροσίνι και Γιόχαν Στράους και χορογραφία των Σεργκί Ντοτσένκο, Γιανίνα Κισελόβα (21-29/9). Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι σολίστ και οι κορυφαίοι χορευτές σε ένα παραμυθένιο σκηνικό περιβάλλον που έχει την υπογραφή των βραβευμένων Νατάλια Μπεβτζένκο- Ζίνκινα και Ολένα Μαρεΐτσεβα. Οι δυο αυτές παραστάσεις απευθύνονται και σε παιδιά ηλικίας από πέντε ετών, όπως και η "Μπαγιαντέρα" σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους (25-30/9). Το έργο τοποθετείται στην Ινδία των βασιλιάδων και των μαχαραγιάδων του παρελθόντος και αφηγείται τη δραματική ιστορία της Νικιίας, μιας τελετουργικής χορεύτριας (μπαγιαντέρα), που είναι ερωτευμένη με τον ευγενή πολεμιστή Σόλορ. Τη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά διασκεύασαν οι Σεργκί Ντοτσένκο και Γιανίνα Κισελόβα. Λίγες ημέρες αργότερα, μια παράσταση υπερθέαμα φέρνει στο Ηρώδειο η Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού (2/10). Υπό τη μουσική διεύθυνση του Ιγκόρ Τσερνέτσκι θα δούμε τα "Κάρμινα Μπουράνα", ένα εμβληματικό χορωδιακό/συμφωνικό έργο του 20ού αιώνα με το οποίο δεν θα αναμετρηθούν μόνο ορχήστρα και χορωδοί, αλλά και χορευτές σε χορογραφία Τζεράρντ Μόστερντ. Ο Κάρλ Όρφ μελοποίησε τη μεσαιωνική χειρόγραφη συλλογή 254 γερμανικών και λατινικών ποιημάτων, που γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα, και αναφέρονται σε σκηνές από τη μεσαιωνική ζωή.

The stars shine under the Acropolis Davide Dato Wiener Staatsoper Όπερα της Βιέννης
"The stars shine under the Acropolis": Νταβίντε Ντάτο

Κορυφαία ονόματα

Θρυλικοί χορευτές καταφθάνουν στο Ηρώδειο στις 22/9! Η παράσταση "The stars shine under the Acropolis" μας παρουσιάζει τους κορυφαίους étoile χορευτές της Όπερας του Παρισιού (Ματιέ Γκανιό - Χάνα Ο’Νιλ), του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν (Φουμί Κανέκο - Βαντίμ Μουνταγκίροφ), του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου (Δανιήλ Σίμκιν), της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (Κιγιόκα Χασιμότο - Νταβίντε Ντάτο), του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας (Έμα Ρίσκοφεντ - Ράιαν Τόμας) και του American Ballet Theater (Ελίζαμπεθ Μπέγιερ).

Grand Gala: Μπαλέτο χωρίς σύνορα
"Grand Gala: Μπαλέτο χωρίς σύνορα"

Μπαλέτα με μεγάλη ιστορία τα Μπολσόι, από το 1776 έχουν αναδείξει σπουδαία έργα και χορευτές που τους έχουμε καταχειροκροτήσει. Το ίδιο θα κάνουμε και στο "Grand Gala: Μπαλέτο χωρίς σύνορα" με χορευτές τους Άννα Νικούλινα, Αλιόνα Κοβαλίoβα, Ελισαβέτα Κοκόρεβα, Αναστασία Στασκέβιτς, Ιγκόρ Γκερασένκο. Κάποια από τα εμβληματικά έργα που θα παρουσιάσουν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (6/10) είναι τα: "Λίμνη των κύκνων", "Ωραία Κοιμωμένη", "Ζιζέλ", "Δον Κιχώτης", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" κ.ά.

Rock ballet opera
Astana Ballet Theatre: "Blind Forgiveness" ή "Αγάπη είναι ν’αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει"

Εναλλακτικές επιλογές

Μέσα στην κλασική χορευτική πανδαισία υπάρχει και το ροκ μπαλέτο "Blind Forgiveness" ή "Αγάπη είναι ν ’αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει" των Astana Ballet Theatre και Symphony Orchestra στο Παλλάς (13-14/9). Το κλασικό μπλέκεται με το σύγχρονο σε συνθέσεις του Σμιρνόφ Αρσένι, χορογραφία του Κιρίλ Ράντεφ, σκηνοθεσία του Αλεξάντερ Μογκίλεφ και σολίστ την Νατάλια Φερνάντεζ Μένες και τον Τζούλιαν ΜακΚέι. "Το πρωτότυπο λιμπρέτο, αποτελούμενο από 12 σκηνές, περιγράφει μία καθημερινή φαινομενικά ιστορία της σύγχρονης κοινωνίας και καταδεικνύει ότι πολλές φορές οι προτεραιότητες απέχουν από τις ευγενείς προθέσεις. Η συνάντηση του νεαρού ήρωα με την τυφλή κοπέλα, τη Νατάλια, που επανακαθορίζει το σκοπό της ζωής του, δίνοντάς του την ευκαρία να ξεφύγει από το σκοτεινό κόσμο της σκληρότητας και του κακού και να δει και πάλι το λαμπερό φως της καλοσύνης και της αγάπης".

Τέλος, για τους λάτρεις του φλαμένκο, η δική μας Στεφανία Μαρία Σιδέρη θα παρουσιάσει την παράσταση "Son" Flamencos". Με τη συνοδεία μουσικών, όπως οι Pascual de Lorca από την Ισπανία, Santiago Bucheli από την Κολομβία, Alejandro Silverio από την Ισπανία, Κώστας Βλαχόπουλος από την Ελλάδα, Janet Kapuya από την Ουρουγουάη, θα μας ταξιδέψει στα μουσικά σοκάκια της Ανδαλουσίας, αλλά και της Αβάνας και του Μπουένος Άιρες, απ’ όπου δέχτηκε επιρροές η τέχνη του φλαμένκο στο πέρασμα των χρόνων (Κηποθέατρο Παπάγου, 29/8).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Flamencos "Son"

  • Χορός

Η χορογράφος και χορεύτρια Στεφανία-Μαρία Σιδέρη (η οποία έχει μαθητεύσει στο είδος του φλαμένκο στην περιοχή που αυτό γεννήθηκε, την Ανδαλουσία) μαζί με τους μουσικούς της από την Ισπανία, παρουσιάζουν μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών που ταξιδεύει τον θεατή, καθώς προβάλλει το αυθεντικό φλαμένκο, και ταυτόχρονα παρουσιάζει στοιχεία από μουσικές επιρροές που η τέχνη αυτή έχει δεχτεί στο βάθος των χρόνων, προκαλώντας μια βαθιά συγκίνηση.

Ζιζέλ

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 80 '

Το ιστορικό μπαλέτο, με εβδομήντα συντελεστές, έρχεται για να παρουσιάσει ένα αριστούργημα του κλασικού χορού. Έργο με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, η “Ζιζέλ ή τα Ουιλί” (“Giselle, ou les Wilis”), όπως είναι ο πλήρης τίτλος, είναι μπαλέτο της ρομαντικής περιόδου που επιβίωσε έως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού, αλλά και αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας. Το έργο αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές. Κεντρική ηρωίδα του είναι μια χωριατοπούλα ερωτευμένη με έναν αριστοκράτη.

Η Κοκκινοσκουφίτσα

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 75 '

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού παρουσιάζει μία παράσταση που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους με τις χορογραφίες της αλλά και τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Η “Κοκκινοσκουφίτσα” είναι βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι που βρίσκεται στη συλλογή του Σαρλ Περό. Μια μικρή κοπέλα με κόκκινη κάπα περιπλανιέται στο δάσος προκειμένου να πάει φάρμακα στην άρρωστη γιαγιά της. Εκεί, τη συναντά ένας λύκος ο οποίος μαθαίνει με πονηρό τρόπο τον προορισμό της και κατόπιν πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς της, μεταμφιέζεται σε εκείνη και περιμένει την μικρή κοπέλα. Μόλις, λοιπόν, η Κοκκινοσκουφίτσα φτάνει στο σπίτι της γιαγιάς της, την περιμένει μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Carmina Burana

  • Μουσικοχορευτικό Θέαμα
  • Διάρκεια: 70 '

Η εμπνευσμένη από μεσαιωνικά τραγούδια του Μεσαίωνα σκηνική καντάτα του γερμανού μουσικοσυνθέτη Καρλ Ορφ παρουσιάζεται σε ένα υπερθέαμα με τη συμμετοχή μεγαλειώδους χορωδίας (45 καλλιτέχνες), τριών καταξιωμέων σολίστ, μια εντυπωσιακή ορχήστρα (45 μουσικοί), έντεκα υπέροχους χορευτές μπαλέτου και μια επιβλητική ενορχήστρωση.

Blind Forgiveness

  • Μουσικοχορευτική

«Τυφλή συγχώρεση» είναι η ακριβής μετάφραση του έργου "Blind Forgiveness", που φέρει τον υπότιτλο «Αγάπη είναι ν' αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει». Πάνω σε αυτό το πανανθρώπινο συναίσθημα έχει στηθεί η παράσταση του Astana Ballet Theatre, εμπλουτίζοντας τις κλασικές δομές με νέες μορφές και ιδέες. Κορυφαίοι συνεργάτες στο είδος τους ο καθένας, από το χορογράφο των επιτυχιών Kirill Radev μέχρι τον ενδυματολόγο Igor Chapurin και βέβαια την ανερχόμενη χορεύτρια Arisa Hashimoto. Η παράσταση ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία από τη χώρα μας.

The stars shine under the Acropolis

  • Χορός

Οι κορυφαίοι χορευτές από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου (Opera de Paris, The Royal Ballet Covent Garden, Berlin State Ballet, Wiener Staatsoper, The Royal Danish Ballet, American Ballet Theater) έρχονται για να χαρίσουν μια μοναδική βραδιά μπαλέτου μοντέρνου και κλασικού ρεπερτορίου κάτω από τη σκιά του βράχου της Ακρόπολης. Μια ονειρική βραδιά που θα περιλαμβάνει ένα πανόραμα χορογραφιών με τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων χορογράφων (“La Sylphide”, “Le Lac des cygnes” act III, ”Signes”, Romeo and Juliet “Balcony Pas de Deux”, “Il Corsaro”, “Pas de Deux from Diamonds”, “Le Lac des cygnes” act II, ‘’Who cares ?’’, “Les bourgeois”, ‘’Don Quichotte’’).

Η Μπαγιαντέρα

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του ομότιτλου μπαλέτου που διαδραματίζεται στην Ινδία. Η ιέρεια και χορεύτρια του ναού Νικίγια ερωτεύεται τον ευγενή πολεμιστή Σόλορ, με τον οποίο ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης. Όταν, όμως, ο μαχαραγιάς και η κόρη του Γκαμζάτι το ανακαλύπτουν, κρυφές επιθυμίες και πάθη ανασύρονται στην επιφάνεια, πυροδοτώντας δολοφονικές ίντριγκες. Η “Μπαγιαντέρα” είναι μια ιστορία για την αιώνια αγάπη, το μίσος, το θάνατο και εν τέλει τη μοίρα. Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια αλλά και η εμβληματική σκηνή «Το βασίλειο των σκιών», που παρουσιάζεται ακόμη και μόνη της αρκετές φορές, φωτίζουν την τραγική ιστορία της ιέρειας και του γενναίου πολεμιστή, ως την τελική τους λύτρωση.

Grand gala - Μπαλέτο χωρίς σύνορα

  • Μπαλέτο

Είναι κορυφαίοι χορευτές -δώδεκα συνολικά. Φιλοξενούνται συχνά στα μεγαλύτερα μπαλέτα και τις χορευτικές παραστάσεις όλου του κόσμου. Έγιναν διάσημοι ως χορευτές στο σπουδαίο μπαλέτο Μπολσόι. Και τώρα, έρχονται για να μαγέψουν με την δύναμη και το πάθος του κλασικού μπαλέτου. Το “Grand gala” αποτελεί μια συρραφή των στιγμών κορύφωσης στις πιο διάσημες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια από τα πιο διάσημα pas de deux (ντουέτα) του είδους, από την «Λίμνη των Κύκνων» αλλά και από την «Ωραία Κοιμωμένη» ή την «Ζιζέλ», αλλά και άλλα αποσπάσματα από τις ίδιες παραστάσεις και τον “Δον Κιχώτη”, το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, τον “Κουρσάρο” κ.ά.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Κηποθέατρο Παπάγου

Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου)

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.

Έξι θεατρικές επαναλήψεις που θα αναζητήσουμε στις θερινές σκηνές

Θέλαμε να τις δούμε αλλά όλο το αναβάλλαμε την περασμένη σεζόν, όμως τώρα που περιοδεύουν στην Αττική ήρθε η ώρα να τις αναζητήσουμε σε κάποιο από τα ανοιχτά θέατρα. Αυτές είναι έξι παραστάσεις που αξίζει να μπουν ξανά στη θεατρική σας ατζέντα.