Τέσσερις λόγοι για να δούμε τις "Ικέτιδες"

Η Μαριάννα Κάλμπαρη πήρε γενναίες αποφάσεις στο πως θα κινηθεί η αφήγηση της ιστορίας των “Ικέτιδων” του Αισχύλου, πόσο ενεργός είναι ο Χορός, ποιοι ρόλοι ταιριάζουν στους σπουδαίους ηθοποιούς. Αυτοί είναι τέσσερις λόγοι για τους οποίους θα αναζητήσουμε την παράσταση στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής, μετά τα δύο sold out της Επιδαύρου.

Ικέτιδες Πάτροκλος Σκαφίδας©

 Σκηνοθεσία που ξέρει τι αναζητά

Η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν”, Μαριάννα Κάλμπαρη, για τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή που κατέβασε στην Επίδαυρο κι έκανε διπλό sold out (Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Αυγούστου), συνεργάστηκε με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Επιθυμία της, να φωτίζει τις ρίζες της πατριαρχίας και να δώσει φωνή στις γυναίκες.

Θέατρο Λυκαβηττού- Ικέτιδες
©Patroklos_Skafidas

Η επιστροφή της Κονιόρδου στην Επίδαυρο

Η ψυχική φλόγα της Λυδίας Κονιόρδου είναι μοναδική και στις "Ικέτιδες” θα την απολαύσετε στο ρόλο του Πελασγού, ο οποίος συμβολίζει την πολιτική εξουσία και προερχόμενος από μια κοινωνία όπου η γυναίκα ήταν ίση με τους άνδρες, φέρει τα χαρακτηριστικά μιας αντίληψης των ηθών, διαφορετικής από αυτή που ίσχυε στην αθηναϊκή δημοκρατία, του 5ου αιώνα.

Ικέτιδες Μαριάννα Κάλμπαρη
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Μοιράζοντας το ρόλο των Ικέτιδων

Οι "Ικέτιδες” θίγουν τα ζητήματα της προσφυγιάς, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της μη ανοχής στη βία, της αυτοδιάθεσης. Ο λόγος του Χορού των Δαναΐδων, που είναι και ο πρωταγωνιστής του έργου, έχει μοιραστεί ανάμεσα στις δύο πιο γνωστές Δαναΐδες του μύθου, την Υπερμνήστρα (Λένα Παπαληγούρα) και την Αμυμώνη (Λουκία Μιχαλοπούλου).

Ικέτιδες Μαριάννα Κάλμπαρη
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Συνύπαρξη ωραίων πρωταγωνιστών

Πατριάρχης Δαναός ο Άκης Σακελλαρίου, Αιγύπτιος Κήρυκας ο Γιάννης Τσορτέκης πλαισιώνονται από τον πρωταγωνιστή Χορό με πενήντα κοπέλες, από τις Chores, τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, τη χορευτική ομάδα "Κι όμως κινείται”, τη Χριστίνα Σουγιουλτζή (Ιώ) και τη Μαρίνα Σάττι όπου ερμηνεύει ζωντανά τους ύμνους της Αρτέμιδας και της Αφροδίτης.

Το επόμενο αυγουστιάτικο, μεγάλο ραντεβού με τις "Ικέτιδες" δίνεται στον Λυκαβηττό, το Σάββατο 31 Αυγούστου, όπου θα  συμμετέχουν ο 50 μελής Χορός και η Μαρίνα Σάττι ως σολίστ, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ικέτιδες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία. Οι “Ικέτιδες" είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία. Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων». Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.