Επίδαυρος: 18.400 θεατές χειροκρότησαν τους "Όρνιθες"

Την Παρασκευή και το Σάββατο, οι θεατές κατέκλεισαν την Επίδαυρο. 18.400 χειροκρότησαν τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τους υπόλοιπους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν στους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη.

Όρνιθες Αρης Μπινιάρης Τσούτσας Λάσκαρης

Οι "Όρνιθες” του Αριστοφάνη πέταξαν στην Επίδαυρο με καθοδηγητή σκηνοθέτη τον Aρη Μπινιάρη. Αψηφώντας τη ζέστη και τα χιλιόμετρα, 18.400 θεατές επιβράβευσαν με το χειροκρότημα τους, όλους τους συντελεστές: τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (Πισθέταιρος) και τον Γιώργο Χρυσοστόμου (Ευελπίδης), που ενσάρκωσαν το πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Κώστα Κορωναίο (Έποπα), Στέλιο Ιακωβίδη (Χρησμολόγο-Προμηθέα), Κωνσταντίνα Τάκαλου ( Ποιήτρια-Ίρις), Ερρίκο Μηλιάρη (Μέτων-Ηρακλής), Μάριο Παναγιώτου (Επίτροπος-Ποσειδώνας), Θανάση Ισιδώρου (Συκοφάντης) και τον δεκαμελή χορό (Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κώστας Phoenix, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου) .

Όρνιθες Αρη Μπινιάρη
Τσούτσας Λάσκαρης

Η περιοδεία θα συνεχίσει, ας θυμηθούμε το έργο

Η αριστοφανική κωμωδία, που παρουσιάστηκε το 414 π.Χ. (εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου) στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ανατροπής της κοινωνίας που έχει βαλτώσει μέσα στην διαφθορά και την απάτη των αδυνάτων από τα λαγωνικά του συμφέροντος, τους επίγειους εξουσιαστές. Ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν τη φιλοπόλεμη Αθήνα αναζητώντας την ιδανική πολιτεία όχι επί γης, αλλά στον… ουρανό. Η παιγνιώδης και χαριτωμένη κοινωνία των πουλιών, όταν έρχεται σε επαφή με τους τυχοδιώκτες εταίρους, θα ανταλλάξει τα οράματά της με ιδέες που αφορούν στην οργάνωση ενός κράτους σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα. Ο Αριστοφάνης τα βάζει ανοιχτά με την Αθηναϊκή Δημοκρατία και τον τρόπο που λειτουργούσε. 

Ο Άρης Μπινιάρης στην παράσταση του "αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης. Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μια οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μια τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή τη σχέση”. Τα σκηνικά- κοστούμια φιλοτέχνησε ο Πάρις Μέξης, τη μουσική σύνθεση έκανε ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, την κινησιολογία ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και το σχεδιασμό φωτισμών ο Βαγγέλης Μούντριχας.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας

Η παράσταση συνεχίζει την πορεία της σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική κάνει την πρώτη της στάση την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και συνεχίζει με παραστάσεις σε: Κηποθέατρο Παπάγου (4 & 5/9), Θέατρο Πέτρας (6/9), Θέατρο Βράχων ( 16-17/9), Βεάκειο (12/9), Λυκαβηττό (30/9).  Προπώληση μέσω more.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.