Είναι εμφανίσιμος και μεγαλομανής. Έμαθε να ζει με δανεικά και αγύριστα, ενώ στοχεύει σε φιλίες με παχουλά πορτοφόλια. Και το χειρότερο, προκειμένου να περνά πάντα καλά είναι έτοιμος να ξεπουλήσει τα πάντα. Μήπως αυτός ο τύπος σας θυμίζει κάτι; Ο "Φιάκας" είναι μια διαχρονική περσόνα που καθρεφτίζει την κοινωνία, όχι μόνο της εποχής που πρωτοπαίχτηκε το έργο του Δημοσθένης Κ. Μισιτζή (1870), αλλά και της δικής μας. Τον 19ο αιώνα ο κοσμοπολίτης ήρωας, μετά την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη, έκανε το γύρο της Ελλάδας με τα μπουλούκια και τις θεατρικές ομάδες σε δημοτικά και κρατικά θέατρα. Η δραματουργική αλήθεια του Μισιτζή είναι τόσο γοητευτική και άμεση που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.
Τι γίνεται στο έργο
Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται το γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν η ταυτότητα του Φιάκα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κι εκείνος αποφασίζει να υποδυθεί έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται "incognito" στην Πόλη!
Η παράσταση του Από Μηχανής Θεάτρου
Αν υπάρχει ένας αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το έργο του Σιμιτζή, αυτός είναι ο Πάνος Σκουρολιάκος. Φέτος, σκηνοθετεί, για 5η φορά, την σάτιρα ηθών "Φιάκας" του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή στο Από Μηχανής Θέατρο με πρωταγωνιστές τους: Φίλιππο Σοφιανό, Δημήτρη Μυλωνά, Άννα Ελεφάντη, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Γιάννη Κοτσαρίνη (πρεμιέρα 4/12). Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Λιντζέρη, οι φωτισμοί του Βλάση Θεοδωρίδη και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ουρανία Στυλιανού.
Ο Πάνος Σκουρολιάκος στο σημείωμα του υπογραμμίζει: "Να λοιπόν που συναντώ για 5η φορά στη ζωή μου τον "Φιάκα". Η πρώτη ήταν το 1978, όταν πρωτόβγαλτος ηθοποιός έπαιξα τον Καζαμία. Πάλι, το ΄81 με τον Σπύρο Ευαγγελάτο σε πρόβες που όμως ο σεισμός εκείνης της χρονιάς ανέβαλε το ανέβασμα. Ξανά το 2002 σκηνοθετώντας αυτήν τη φορά, στο ΔηΠεΘε Ρούμελης με τον Τάκη Χρυσικάκο, την Μάρα Κουκουλά και τους αξέχαστους Τάσο Πεζιρκιανίδη, Ειρήνη Κουμαριανού και Άρη Τσιούνη στη διανομή. Ξανά το 2010 στο θέατρο Μέλι, με τον Γιώργο Χριστοδούλου, την Πηνελόπη Πιτσούλη, Τζένη Διαγούπη, την αξέχαστη Τιτίκα Σαρηγκούλη και εμένα στον ρόλο του Γιάννη. Τώρα, με αγαπημένους ομότεχνους, επισκεπτόμαστε το "Από Μηχανής" Θέατρο με το υπέροχο έργο του δάσκαλου στα σχολειά της Πόλης και μετέπειτα ηθοποιού, Δημοσθένη Κ. Μισιτζή. Είναι αυτή η Κωσταντινουπολίτικη κωμωδία μια γνώριμη από παλιά, που όλο εκπλήξεις σού επιφυλάσσει. Κάθε φορά, έναν καινούριο πιο βαθύ και πιο γοητευτικό κόσμο σού αποκαλύπτει. Και πάντα κάτι καινούριο έχεις να μάθεις και να πεις σ΄ αυτήν τη νέα συνάντηση. Στο έργο, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και αγαπιούνται. Η αθωότητα και το ψεύδος θριαμβεύουν ενώ η απατεωνιά και η καλή πρόθεση δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό κωμικό μίγμα. Υπέροχοι ρόλοι. Χαρακτήρες στέρεοι. Φιάκας, Γιάννης, Ευανθία, Φρόσω, Καζαμίας.
Θεατρικοί χαρακτήρες – εγγόνια του Καρίωνα, του Δικαιόπολη, της Λυσιστράτης, του Ονήσιμου και παππούδες τόσων και τόσων ηρώων του σύγχρονου θεάτρου μας. Φροντίσαμε όλοι εμείς που στήσαμε αυτήν την παράσταση να προτείνουμε στο θεατή έναν καινούριο "Φιάκα", με πολύ αγάπη, με υλικά που παραλάβαμε από τους παλιότερους και νέα που στοχεύουν στο μέλλον. Εικόνες, ήχοι, λόγος, συμπεριφορές, κινήσεις και καταστάσεις που θέλουμε να μοιρασθούμε μαζί σας. Με τον "Φιάκα" και άλλα πολλά έργα της εποχής, στην Κωνσταντινούπολη ξαναγεννιέται μετά από μακρά σιωπή το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Το μόνο θέαμα που συντρόφευε τον Έλληνα έως τότε ήταν ο Καραγκιόζης που αφήνει τον μπερντέ και έρχεται ως ηθοποιός, με σάρκα και οστά, να μεγαλουργήσει στο σανίδι. Θερμές ευχαριστίες στο "Από Μηχανής Θέατρο", στους εκλεκτούς της συντεχνίας του θεάτρου, (ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, τεχνικούς και συνεργάτες) και ακόμα σε όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτής της νέας εκδοχής του "Φιάκα" του υπέροχου Δημοσθένους Μισιτζή!". Η προσπώληση ξεκίνησε από την more.gr