"Τυφλοί" του Μορίς Μέτερλινκ: Μια αλληγορία για τον σύγχρονο άνθρωπο στο Θέατρο Αλκμήνη

Η εταιρεία θεάτρου Ρέκτις παρουσιάζει το έργο του νομπελίστα εκπροσώπου του συμβολισμού, σε σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη.

'Τυφλοί' του Μορίς Μέτερλινκ

Η Εταιρεία Θεάτρου Ρέκτις θα παρουσιάσει τη νέα θεατρική περίοδο στο Θέατρο Αλκμήνη, το εμβληματικό θεατρικό έργο "Τυφλοί" του Μορίς Μέτερλινκ, σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη. 

Ο γαλλόφωνος Φλαμανδός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μορίς Μέτερλινκ (Βραβείο Νόμπελ 1911) εκπρόσωπος του συμβολισμού στο παγκόσμιο θέατρο, θεωρείται πρόδρομος της τομής που έφεραν με το έργο τους στη διεθνή θεατρική σκηνή ο Μπέκετ και ο Πίντερ. Ο Μέτερλινκ τάραξε την εποχή του με το ιδιαίτερο μυστικιστικό στιλ των έργων του.  Οι "Τυφλοί" θεωρούνται τομή στη σύγχρονη δραματουργία και στην πορεία καταγράφηκαν ως προπομπός του "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ. 

Τόπος δράσης στους "Τυφλούς" είναι ένα αρχαίο δάσος του Βορρά. Μια ομάδα τυφλών αντρών και γυναικών ξεμένουν ολομόναχοι στο δάσος αφού, ο ιερέας που τους συνόδευε σε μια έξοδό τους από το ίδρυμα που τους περιθάλπει σε ένα ερημικό νησί, πεθαίνει ξαφνικά. Κάπως έτσι μένουν αβοήθητοι μέσα στην τυφλότητα τους σε μια μεταφυσική αγωνία όπου δοκιμάζονται τα όρια του ανθρώπου

Στην παράσταση, αναδεικνύεται η αλληγορία του έργου και ο βαθύς συμβολισμός του περί της τυφλότητας του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στα σημερινά τεράστια ζητήματα που σηματοδοτούν την κρίση της εποχής μας. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας; Γιατί επιλέγουμε να είμαστε τυφλοί απέναντι σε ζητήματα που καταστρέφουν συστηματικά την ύπαρξη μας, την καθημερινότητα μας, το επίπεδο της ζωής μας; Γιατί επιλέγουμε την τυφλότητα, γιατί επιλέγουμε να μην βλέπουμε τον Πλανήτη μας που πεθαίνει, το Περιβάλλον που καταστρέφεται, τη Δημοκρατία που δοκιμάζεται, τον Πόλεμο και την καθημερινή Βία που αφανίζουν την ανθρώπινη μας υπόσταση, τη σχέση μας με τον Άλλον που διαλύεται; Γιατί εθελοτυφλούμε; Γιατί βαδίζουμε με κλειστά πεισματικά τον νου και τα μάτια μας σε ένα αναπότρεπτο τέλος; Υπάρχει ελπίδα να ανοίξουμε ξανά τα μάτια μας στο φως και που κρύβεται; Οι "Τυφλοί" είμαστε Εμείς. Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια ανατροπή του βλέμματος.

Στην παράσταση, το έργο του Μέτερλινκ θα βρίσκεται σε μια συνεχή συνομιλία με κείμενα συγγραφέων και ποιητών, με κείμενα προφητικά περί τυφλότητος από το αρχαίo ελληνικό δράμα, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, του Χοσέ Σαραμάγκου, του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και κείμενα του σκηνοθέτη της παράστασης Περικλή Μοσχολιδάκη. 

Επί σκηνής θα δούμε τους Νικόλας Αγαπίου, Φωτεινή Βακάκη, Ελένη Δελή, Νεφέλη Κράλλη, Έλενα Λιανού, Άλμπα Λυμτσιούλη, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Την μουσική επιμέλεια αναλαμβάνουν οι Περικλής Μοσχολιδάκης και Άλμπα Λυμτσιούλη, με την δεύτερη να ερμηνεύει τη μουσική ζωντανά επί σκηνής. Οι φωτισμοί είναι της Κατερίνας Σαλταούρα, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της ομάδας.

Σχετικά με την εταιρεία θεάτρου Ρέκτις

Η εταιρεία θεάτρου Ρέκτις, είναι μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, η οποία δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη ύπαρξης μιας αλλιώτικης φωνής στον θεατρικό χώρο, που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα βαθύτερα νοήματα ενός ανήσυχου κόσμου. Μέσα από το έργο μας  προσπαθούμε να δώσουμε φωνή σε όλα εκείνα που παλεύουν να γεννηθούν. Ορμώμενοι από την πηγαία αγάπη για το θέατρο και την ανάγκη μας για δημιουργία, μεταμορφωνόμαστε. Μέσα από ποικίλους πειραματισμούς, στρεφόμενοι στον εσώτερο εαυτό μας, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της νέας γενιάς για έναν καλύτερο κόσμο, για την ισότητα, τον έρωτα, την ελευθερία. Σε έναν κόσμο που δεν πρέπει να είναι κάνεις μόνος, βαδίζουμε με μετέωρα βήματα, παρατηρώντας τις πιο μύχιες σκέψεις της ανθρώπινης ύπαρξης να παίρνουν μορφή και να ανάβουν τα φώτα της σκηνής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τυφλοί

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μια ομάδα τυφλών αντρών και γυναικών ξεμένουν ολομόναχοι και αβοήθητοι στο δάσος, όταν ο ιερέας που τους συνόδευε σε μια έξοδό τους από το ίδρυμα που τους περιθάλπει πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας τους εκεί μόνους και αβοήθητους μέσα στην τυφλότητα τους σε μια μεταφυσική αγωνία όπου δοκιμάζονται τα όρια του ανθρώπου. Μια αλληγορία περί της τυφλότητας του σύγχρονου Ανθρώπου απέναντι στα σημερινά τεράστια ζητήματα που σηματοδοτούν την κρίση της εποχής μας. Στην παράσταση, το έργο του Μέτερλινκ βρίσκεται σε μια συνεχή συνομιλία με κείμενα από το αρχαίο ελληνικό δράμα, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, κείμενα των Χοσέ Σαραμάγκου, Οδυσσέα Ελύτη, Περικλή Μοσχολιδάκη.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber