"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Κολάζ 'Lemon' - 'Όμορφη πόλη μαγική'

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα (18-24/7) σε δύο μοναδικές τοποθεσίες. Διαβάστε περισσότερα για το "Lemon" και την "Όμορφη πόλη μαγική" παρακάτω.

Lemon

"Lemon”

Το "Lemon”, η site-adaptive παράσταση με τον Μελαχρινό Βελέντζα και τον Γιώργο Δρίβα, έρχεται στο καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας στο Λαύριο στις 20/7. Το έργο, που βασίζεται  στον μονόλογο "Χιλιαεννιακόσια" του Αλεσάντρο Μπαρίκο, έχει ως κεντρικό χαρακτήρα τον 1900, έναν πιανίστα που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Γεωργία Τσαγκαράκη

Υπόθεση του έργου 

Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που τον βρήκε).

Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού. Ενώ η φήμη του απλώνεται στη στεριά, εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ από το καράβι όπου γεννήθηκε. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ

Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία "κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μάς αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

>> Διαβάστε εδώ την κριτική του "α" για το έργο:

Διαβάστε Επίσης

Όμορφη πόλη μαγική
©Γιώργος Κρίκος

"Όμορφη πόλη μαγική"

Μια μουσικοθεατρική παράσταση πλημμυρισμένη από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης. Κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο παλιό σπίτι των Αθηνών, στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων θα ζωντανέψει μέσα από την παράσταση "Όμορφη πόλη μαγική" μια ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 για δύο μόνο παραστάσεις 19 και 20 Ιουλίου.

 

Στον προαύλιο χώρο του Αρχοντικού στην Πλάκα, με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, τα δωμάτια, τη στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο θα αναβιώσουμε την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής μέσα από την απλή καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ανάγκη για επιβίωση, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ο έρωτας δύο νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, μέσα από εικόνες καθημερινές δοσμένες με χιούμορ και συγκίνηση. Μια παράσταση πλημμυρισμένη από τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Νόνη Ιωαννίδου, Μάκης Πατέλης, Κωνσταντίνος Λάγκος, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Στεφανία Φιλιάδη, Ιωάννα Παυλίδου και ο Αντώνης Ραμπαούνης. Τα κοστούμια είναι της Κιβωτού, ενώ την ενορχήστρωση και τη διασκευή των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Κώστας Χαριτάτος. Οι φωτισμοί είναι διά χειρός Θανάση Ρουμελιώτη. Βοηθός σκηνοθέτρια η Στεφανία Φιλιάδη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη πόλη μαγική

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο παλιό σπίτι των Αθηνών θα ζωντανέψει μια ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Στον προαύλιο χώρο του Αρχοντικού με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, τα δωμάτια, τη στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο θα μεταφερθούμε στην πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής μέσα από την απλή καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ανάγκη για επιβίωση, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ο έρωτας δύο νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, μέσα από εικόνες καθημερινές δοσμένες με χιούμορ και συγκίνηση. Μια παράσταση πλημμυρισμένη από τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Lemon

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Βασισμένο στον μονόλογο "Χιλιαεννιακόσια" του Αλεσάντρο Μπαρίκο, το έργο εξελίσσεται πάνω σε ένα ατμόπλοιο που πραγματοποιεί το ταξίδι Ευρώπη-Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον -από την κούτα των λεμονιών- και 1900 -από τη χρονιά που τον βρήκε. Ο ναύτης αυτός πεθαίνει και ο 1900 μένει ξανά ορφανός. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας γνωρίζει τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Την site-adaptive παράσταση που ταξιδεύει κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές προσαρμόζοντας την ιστορία του πιανίστα 1900 στον κάθε διαφορετικό τόπο και δημιουργώντας μία πρωτότυπη εμπειρία για τους θεατές -σε ένα χωριό 25 μόνιμων κατοίκων, σε αγκυροβολημένα καράβια, εν πλω, σε ένα κτήμα λεμονιών κ.ά.- σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μ. Βελέντζα, έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 16.700 θεατές.

Αρχοντικό Μπενιζέλων

Αδριανού 96, Πλάκα

Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας

Λεωφόρος Σουνίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/07/2024

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.