"Το χρονικό ενός δυσλεκτικού" επιστρέφει από του χρόνου στο Θέατρο 104

Μετά τις sold-out περσινές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο καθηλωτικός μονόλογος βασισμένος στη νουβέλα του Γιάννη Πάσχου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά.

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού Σπύρος Κούρκουλας©

Μετά τις sold-out περσινές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, "Το χρονικό ενός δυσλεκτικού", ο μονόλογος που βασίζεται στην πολυβραβευμένη νουβέλα του Γιάννη Πάσχου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο 104, από 5 Οκτωβρίου. Ο Ντίνος Ψυχογιός σκηνοθέτησε τον Δημήτρη Μαμιό σε μια ερμηνεία που δεν άργησε να γίνει talk of the town. Η παράσταση επανέρχεται στη σκηνή του Θεάτρου 104 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Για πρώτη φορά επιχειρείται θεατρικά, η προσέγγιση ενός θέματος που ακόμα θεωρείται ταμπού αφήνοντας μια επίγευση αισιοδοξίας στο θεατή. Ο συγγραφέας με εξαιρετική διαύγεια καταγράφει τις σκληρές αναμνήσεις του από τα χρόνια που πάλευε με ένα θηρίο που τότε δεν είχε όνομα.

 

Το έργο αποτελεί καταγραφή της δύναμη ενός ανθρώπου που με πίστη στον εαυτό του οδηγεί την ίδια του τη ζωή εκεί όπου ο ίδιος θέλει. Μέσα από την αφήγηση του ήρωα, μας παρουσιάζεται μια δύσκολη ιστορία ενηλικίωσης με χιούμορ και τρυφερότητα, ρίχνοντας φως σε ένα λεπτό αλλά διαχρονικά σημαντικό ζήτημα. Ο συγγραφέας δεν ασχολείται με την δυσλεξία ως επιστήμονας αλλά ως άνθρωπος που αγωνίστηκε μια ολόκληρη ζωή για να μπορέσει να "υπάρχει” σε έναν κόσμο αφιλόξενο για νευροδιαφορετικούς.

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού
© Σπύρος Κούρκουλας

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

 

Ο ήρωας μας μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου. Ονειρεύεται και ανακαλύπτει τον κόσμο σχεδόν όπως κάθε παιδί, μα ένα "λάθος" που κουβαλάει τον στιγματίζει, τον απομονώνει και την ίδια στιγμή τον πεισμώνει. Με όχημα την μοναδική του ματιά για τα πράγματα, το χιούμορ αλλά και την αγάπη των ανθρώπων του, αντιμετωπίζει καταστάσεις που μοιάζουν να συνθέτουν το ψηφιδωτό ενός παράξενου, μαγικού κόσμου. Το παιδί ενηλικιώνεται, αλλά πόσα "λάθη" χωράνε σε ένα κόσμο γεμάτο "σωστούς" ανθρώπους; Θα καταφέρει άραγε να κατακτήσει την πιο ψηλή κορφή της φαντασίας του; Θα μπορέσει να είναι ποτέ σαν όλους τους άλλους;

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού
© Σπύρος Κούρκουλας

Οι συντελέστες

Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Χριστιανάκη, ο σχεδιασμός των κοστουμιών αλλά και η σκηνογραφία είναι διά χειρός Νίκης Ψυχογιού, η Μαριέττα Παυλάκη επιμελήθηκε τον φωτισμό. Βοηθός σκηνοθέτρια η Σοφία Χατζηευθυμιάδη.

Προπώληση μέσω more.com εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το χρονικό ενός δυσλεκτικού

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Η ομότιτλη νουβέλα στη σκηνή. Ο ήρωάς της μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου. Ονειρεύεται και ανακαλύπτει τον κόσμο σχεδόν όπως κάθε παιδί, μα ένα “λάθος” που κουβαλάει τον στιγματίζει, τον απομονώνει και την ίδια στιγμή τον πεισμώνει. Με όχημα την μοναδική του ματιά για τα πράγματα, το χιούμορ αλλά και την αγάπη των ανθρώπων του, αντιμετωπίζει καταστάσεις που μοιάζουν να συνθέτουν το ψηφιδωτό ενός παράξενου, μαγικού κόσμου. Το παιδί ενηλικιώνεται, αλλά πόσα “λάθη” χωράνε σε ένα κόσμο γεμάτο “σωστούς” ανθρώπους; Θα καταφέρει άραγε να κατακτήσει την πιο ψηλή κορφή της φαντασίας του; Θα μπορέσει να είναι ποτέ σαν όλους τους άλλους;

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε Δαλιδά μεταμορφώνεται ξανά η Όλγα Βενέτη

Με άξονα τα γνωστά σε όλους τραγούδια της Γαλλίδας τραγουδίστριας, ο Γιώργος Βάλαρης έγραψε και σκηνοθετεί μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση που έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Άλσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/07/2024

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 4 έως 10 Ιουλίου και ξεχωρίζουν.

Το "Κιβώτιο" θα μας συντροφεύσει για ένατη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Και την επόμενη σεζόν θα φιλοξενήσει η σκηνή των Εξαρχείων την παράσταση με τον Φώτη Μακρή που δραματοποιεί το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου.

Τι είδαμε τον Ιούνιο στις ελληνικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών;

Όσα κρατάμε από τις παραστάσεις της Βαλέριας Δημητριάδου, της Νικαίτης Κοντούρη, του Μάνου Καρατζογιάννη και του Γκι Κασίερς.

Νίκο Διαμαντή, "Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία";

Μιλήσαμε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την παράσταση-πλατφόρμα που δημιούργησε για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, με τη σύμπραξη τριάντα και πλέον καλλιτεχνών - συγγραφέων, ηθοποιών, εικαστικών, μουσικών κ.ά.

Updated | Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού "Dance Days Chania" επιστρέφει

Πλούσιο είναι για μία ακόμα χρονιά (για δέκατη τέταρτη συγκεκριμένα) το πρόγραμμα της διοργάνωσης χορού που παραμένει συνεπής στον κοινωνικό της χαρακτήρα και καλλιεργεί έδαφος για γόνιμους καλλιτεχνικούς διαλόγους.