Greek agora of performance: Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει!

Bless this mess Bless this mess ©Helene-Robert

Το grape, η πρώτη αγορά για τις παραστατικέςτέχνες στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε πέρυσι προβάλλοντας την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία στη διεθνή σκηνή, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Και φέτος στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραστάσεις θεάτρου και χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιαστούν όχι μόνο στο ευρύ κοινό της διοργάνωσης, αλλά και σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και σε καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Με ακρωνύμιο που παραπέμπει στον θεό του αμπελιού και του θεάτρου Διόνυσο και στη μέθη που προσφέρει η τέχνη, ο προγραμματισμός του απηχεί σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις και επίκαιρα ζητήματα. Από 21 έως 25 Ιουλίου θα παρουσιαστούν, στην Πειραιώς 260 αλλά και σε άλλους χώρους, οκτώ τολμηρές παραστάσεις που εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα και θέτουν κατά κάποιον τρόπο το ερώτημα: Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου, μέσα από τη μετασχηματιστική γλώσσα της τέχνης και με εργαλεία την ποίηση, τους μύθους, τη λαϊκή παράδοση και την πολιτική φόρμα; 

Ετυμολογίες
© Mushin Akgun
"Ετυμολογίες"
Τα σκυλιά
©Διδώ Γκόγκου
"Τα σκυλιά"

Η αρχή γίνεται με τις "Ετυμολογίες" του Ευθύμη Φιλίππου, σε συνσκηνοθεσία της Αγγελικής Παπούλια, η οποία αναλαμβάνει και την ερμηνεία: μια δραματοποιημένη διάλεξη που θα δοθεί στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (18-22/7) και θίγει ζητήματα Ιστορίας, γλώσσας και εθνικής ταυτότητας. Ακολουθούν "Τα σκυλιά" (Πειραιώς 260, 19-21/7), μια πολιτική αλληγορία με αφορμή τους αριστοφανικούς "Όρνιθες" για την πρόσφατη κακοποίηση του σκύλου Όλιβερ στην Αράχοβα. Σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς, που συνυπογράφει και το κείμενο με τους Γεράσιμο Μπέκα και Μιχάλη Πητίδη. Στο "Αναψυκτήριο" (Πειραιώς 260, 23-25/7), η Αργυρώ Χιώτη δημιουργεί έναν υπερφυσικό τόπο ανα-ψυχής με τη μορφή μιας πολυφωνικής περφόρμανς βασισμένης σε μεταφυσικές ιστορίες και θρύλους.

Αναψυκτήριο
© Wassilios Nikitakis
"Αναψυκτήριο"
Borborygmi
© Δημήτρης Μπουρζούκος
"Borborygmi"

Το "Σφάλμα σύνδεσης" (Πειραιώς 260, 23-25/7) παρουσιάζει η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η πολυπολιτισμική ομάδα μεταναστών και προσφύγων Station Athens: μια υβριδική παράσταση για την επίδραση της τεχνολογίας στις οικογενειακές σχέσεις των προσφύγων. Επίσης, στο πλαίσιο του grape θα παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις χορού της Χαράς Κότσαλη, "Borborygmi" (Πειραιώς 260, 19-21/7), που εξερευνά την ευεργετική δύναμη του θορύβου, και της Κατερίνας Ανδρέου, "Bless this mess" (Πειραιώς 260, 23-25/7), μια απόπειρα δόμησης συναισθηματικής και πνευματικής συλλογικότητας ενάντια στο φόβο της απομόνωσης.

Taverna Miresia*
©Theofilos Tsimas
"Taverna Miresia*"
Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων
©Alex Kat
"Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων"

Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο επαναλήψεις: η αυτοβιογραφική και συναρπαστική "Taverna Miresia*" (Πειραιώς 260, 23-25/7) του Μάριο Μπανούσι και η εξωφεστιβαλική, επιτυχημένη παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου για την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας, "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" (Σύγχρονο Θέατρο, 20-22/7).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για τη Νάντια Κοντογεώργη και την Παρθένα Χοροζίδου, ο Δον Κιχώτης δεν ήταν ο τρελός που όλοι νομίζαμε

Λίγο πριν την πρεμιέρα του κωμικού ρομάντζου που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος, μιλήσαμε με τη "Δουλτσινέα" και τη "Μαριτόρνα" για τη δύναμη του ονείρου, την αξία της κωμωδίας αλλά και τη συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη και τον θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
05/07/2024

Γιώργος Γάλλος: "Το θέατρο είναι ένα Θείο δώρο από τον άνθρωπο στον άνθρωπο"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός πρωταγωνιστεί στον "Ηρακλή μαινόμενο" του Ευριπίδη, στο ρόλο του Αμφιτρύωνα, πατέρα του Ηρακλή, στο πλευρό του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, της Στεφανίας Γουλιώτη κι ενός εξαιρετικού θιάσου που ενορχηστρώνει ο Δημήτρης Καραντζάς. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στο Κηποθέατρο Παπάγου (5-6/7) κάναμε μαζί του μια συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου πρωταγωνιστούν στο "Δυο γυναίκες χορεύουν"

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, που θα δούμε με τη νέα σεζόν.

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο μετρ της οπτικής γωνίας Κόρνελ Μούντρουτσο επιστρέφει με τη νέα του παράσταση "Parallax"

Η οικογένεια, η ταυτότητα και η διαφορετικότητα παραμένουν στο επίκεντρο της έρευνας του παγκοσμίου φήμης Ούγγρου θεατρικού σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή, που διερωτάται να μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και ατομική ελευθερία.

Η παράσταση "Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν" επιστρέφει από τον Οκτώβριο

Και την ερχόμενη θεατρική σεζόν θα παιχτεί η παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος στο θέατρο Altera Pars, η οποία βασίζεται στην ιστορία δύο αληθινών προσώπων.

Τέσσερα ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με δύο θεατρικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις χορού σε Πειραιώς 260 αλλά και στο θέατρο Παλλάς συνεχίζεται ο προγραμματισμός του φεστιβάλ την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου.