Το grape, η πρώτη αγορά για τις παραστατικέςτέχνες στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε πέρυσι προβάλλοντας την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία στη διεθνή σκηνή, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Και φέτος στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραστάσεις θεάτρου και χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιαστούν όχι μόνο στο ευρύ κοινό της διοργάνωσης, αλλά και σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και σε καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Με ακρωνύμιο που παραπέμπει στον θεό του αμπελιού και του θεάτρου Διόνυσο και στη μέθη που προσφέρει η τέχνη, ο προγραμματισμός του απηχεί σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις και επίκαιρα ζητήματα. Από 21 έως 25 Ιουλίου θα παρουσιαστούν, στην Πειραιώς 260 αλλά και σε άλλους χώρους, οκτώ τολμηρές παραστάσεις που εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα και θέτουν κατά κάποιον τρόπο το ερώτημα: Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου, μέσα από τη μετασχηματιστική γλώσσα της τέχνης και με εργαλεία την ποίηση, τους μύθους, τη λαϊκή παράδοση και την πολιτική φόρμα;
Η αρχή γίνεται με τις "Ετυμολογίες" του Ευθύμη Φιλίππου, σε συνσκηνοθεσία της Αγγελικής Παπούλια, η οποία αναλαμβάνει και την ερμηνεία: μια δραματοποιημένη διάλεξη που θα δοθεί στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (18-22/7) και θίγει ζητήματα Ιστορίας, γλώσσας και εθνικής ταυτότητας. Ακολουθούν "Τα σκυλιά" (Πειραιώς 260, 19-21/7), μια πολιτική αλληγορία με αφορμή τους αριστοφανικούς "Όρνιθες" για την πρόσφατη κακοποίηση του σκύλου Όλιβερ στην Αράχοβα. Σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς, που συνυπογράφει και το κείμενο με τους Γεράσιμο Μπέκα και Μιχάλη Πητίδη. Στο "Αναψυκτήριο" (Πειραιώς 260, 23-25/7), η Αργυρώ Χιώτη δημιουργεί έναν υπερφυσικό τόπο ανα-ψυχής με τη μορφή μιας πολυφωνικής περφόρμανς βασισμένης σε μεταφυσικές ιστορίες και θρύλους.
Το "Σφάλμα σύνδεσης" (Πειραιώς 260, 23-25/7) παρουσιάζει η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η πολυπολιτισμική ομάδα μεταναστών και προσφύγων Station Athens: μια υβριδική παράσταση για την επίδραση της τεχνολογίας στις οικογενειακές σχέσεις των προσφύγων. Επίσης, στο πλαίσιο του grape θα παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις χορού της Χαράς Κότσαλη, "Borborygmi" (Πειραιώς 260, 19-21/7), που εξερευνά την ευεργετική δύναμη του θορύβου, και της Κατερίνας Ανδρέου, "Bless this mess" (Πειραιώς 260, 23-25/7), μια απόπειρα δόμησης συναισθηματικής και πνευματικής συλλογικότητας ενάντια στο φόβο της απομόνωσης.
Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο επαναλήψεις: η αυτοβιογραφική και συναρπαστική "Taverna Miresia*" (Πειραιώς 260, 23-25/7) του Μάριο Μπανούσι και η εξωφεστιβαλική, επιτυχημένη παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου για την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας, "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" (Σύγχρονο Θέατρο, 20-22/7).