Από τις 5 ως και τις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι δράσεις του πρότζεκτ "Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία", στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Από τις 19.00 έως τις 22.00 το κοινό μπορεί να προσέλθει στους χώρους για να βιώσει το επείγον της Δημοκρατίας, μέσα από τα μάτια επτά συγγραφέων, δεκαπέντε ηθοποιών/performer, τριών εικαστικών επιμελητών και πλήθος ποιητών, χορευτών, εικαστικών, μουσικών, φιλοσόφων, κοινωνικών δομών και Ιδρυμάτων.
Ο Νίκος Διαμαντής ενορχηστρώνει μια πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας τριάντα και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντας στο τρίπτυχο: Υγεία – Γλώσσα– Τροφή. Η φιλόδοξη αυτή δράση, που αποτελεί συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά τοπόσημα που αντιστοιχούν στις διαφορετικές πτυχές της Δημοκρατίας: στο Νοσοκομείο Σωτηρία (Υγεία), στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Γλώσσα) και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (Τροφή).
Μια "δραματουργία του επείγοντος" με τη συμμετοχή επτά συγγραφέων, δεκαπέντε ηθοποιών-performer, τριών εικαστικών επιμελητών και ενός σκηνοθέτη, ενώ συμπράττουν επίσης ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί, φιλόσοφοι, κοινωνικές δομές και Ιδρύματα. Η παράσταση – εγκατάσταση "Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία"είναι ένα ανοιχτό μουσείο συμπεριφορών στο οποίο οι θεατές καλούνται να κινηθούν σε διαφορετικές συνθήκες, χώρους και τοπία και να ανασυνθέσουν μόνοι τους ερωτήματα και απαντήσεις, ταμπού και αποκαλύψεις.
Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η δραματουργία είναι του Νίκου Διαμαντή, τα σκηνικά & κοστούμια της Άσης Δημητρολοπούλου, η μουσική του Νίκου Βασιλείου και οι ήχοι του Μικέ Γλύκα.
Αναλυτικά οι δράσεις
Νοσοκομείο Σωτηρία, 5 Ιουλίου 2024
"Οι χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας" (δρώμενο), σε κείμενα του Ηλία Μαγκλίνη και της Σοφίας Νικολαΐδου. Παίζουν : Εβελίνα Αραπίδη, Πέρης Μιχαηλίδης, Όμηρος Πουλάκης.
"Οι βαλίτσες των αζήτητων νεκρών" (έκθεση). Η ιστορία του Νοσοκομείου είναι ο καθρέφτης της μεγάλης ιστορίας του Τόπου. Επιμέλεια: Δημήτρης Δ. Τρίκας, Εικαστικοί: Μπάμπης Βενετόπουλος, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Παρεμβάσεις
"Θραύσματα" Φώτης Βλαστός, Κατερίνα Μάτσα, Σάββας Μιχαήλ
"Τι πιστεύω" Χρήστος Σκούρτας
"Μικρές ανθρώπινες γεωγραφίες" (περφόρμανς) Η Άρια Μπουμπάκη και η Μαριάννα Πανουργιά με το Εργαστήριο Χορού "Σε κρατάω. Βουτάμε;". Η Αντιγόνη Αλικάκου με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) - ΑΜΕΑ Πειραιά. Η Αντωνία Βασιλάκου και η Άννα Τσίχλη με την δράση "Redefining the Change in Democracy". Ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής με ψυχές.
Λυρική παρέμβαση: Δανάη Μπερή
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 6 Ιουλίου 2024
"Μέχρι το επόμενο δελτίο ειδήσεων θα είναι ήδη αργά" (δρώμενο), σε κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη και του Χρήστου Χρυσόπουλου. Παίζουν : Μάνια Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Ρόκκος.
"Cencored" (έκθεση). Τα βιβλία πάντα αποκαλύπτουν ό,τι πιο μυστικό, κυνηγημένο, παράξενο και απαγορευμένο έχει κατά καιρούς εκδοθεί. Ποιοι ήταν εκείνοι οι κάποτε κρατούντες που δεν ήθελαν να κυκλοφορήσουν και κρατούσαν τη γνώση "κλειδωμένη" και "μυστική"; Επιμέλεια: Νίκος Παΐσιος, Εικαστικός: Χριστίνα Μήτρεντσε.
Με την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, της Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, της Βιβλιοθήκης Κολλεγίου Αθηνών, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ )
Παρεμβάσεις
"Θραύσματα" Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Μιχάλης Μητσός
"Τι πιστεύω" Ανδρέας Κολίσογλου
"Μικρές ανθρώπινες γεωγραφίες" (περφόρμανς) Η ποιήτρια Μαρία Κουλούρη με το Θεατρικό Εργαστήρι Αυτιστικών Παιδιών. Ο Άρης Λάσκος και ο Μικές Γλύκας με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά "Ο Καλός Ποιμήν". Ο Κωνσταντίνος Μίχος και ο Ανδρέας Κολίσογλου με το Ίδρυμα "Θεοτόκος". Ο Νίκος Κουρμουλής με το Εργαστήρι ποίησης "Ποιητικοί Ορίζοντες". Η Δανάη Θεοδωρίδου με την Ροδιά Βόμβολου και την Μπετίνα Παναγιωτάρα με τη δράση "Η ποιητική της δημοκρατίας". Η Κυριακή Νασιούλα με την ομάδα χορού Gesamt Atelier και καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Αργύρη Αγγελή και την Μαρία Καραόγλου. Ερμηνεύουν Ιωάννα Καρατέγου, Τάσος Νίκας, Εβίνη Παντελάκη , Θάνος Ραγκούσης. O Θοδωρής Γκόνης με τον μονόλογο "Το πολίτευμα της Επιδαύρου – Τα πορτοκάλια της Επιδαύρου. Η πρώτη Εθνική Συνέλευσις εις την Πιάδα".
Λυρική παρέμβαση: Σοφία Παπαδημητροπούλου
Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, 7 Ιουλίου 2024
"Το αίσθημα του δικαίου να αφορά κάθε πλάσμα με το οποίο μοιραζόμαστε στον πλανήτη" (δρώμενο), σε κείμενα του Μιχάλη Μακρόπουλου, του Νικήτα Σινιόσογλου και της Βίβιαν Στεργίου. Παίζουν: Θοδωρής Γκόνης, Άρης Λάσκος, Τατιάνα Μύρκου, Νίκος Παντελίδης, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Δανάη Παπουτσή, Γιάννης Τσορτέκης.
"Fishy Democracy" (έκθεση-περφόρμανς). "Το Fishy Democracy επιχειρεί να δημιουργήσει μια εφήμερη δημοκρατία των νερών,των ψαριών και των ψαράδων". Επιμέλεια: Γραφείο των Υδάτινων Κοινών (Ελένη Ρήγα) και ATOPOS UNBOUND. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ATOPOS cvc: Βασίλης Ζηδιανάκης. Εικαστικοί και επιστημονικοί συνεργάτες: Πάνος Χαραλάμπους με τον Άγγελο Κράλλη, Lily Consuelo Saporta Tagiuri και Μάνος Μπαζάνης
Παρεμβάσεις
"Θραύσματα" Θεόδωρος Γεωργίου, Δημήτριος Καρύδης, Σπύρος Φλογαΐτης, Ανδρέας Φλουρής, Ιωάννης Χατζηαλέξης
"Τι πιστεύω" Κώστας Βόμβολος, Βάσιας Τσοκόπουλος
"Μικρές ανθρώπινες γεωγραφίες" (περφόρμανς) Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" με τον Βάσια Τσοκόπουλο, τη Δανάη Παπουτσή και τη Μάνια Συριοπούλου. Ο φορέας ψυχικής & κοινωνικής υποστήριξης "Πυξίδα" με τον Χρήστο Χρυσόπουλο και τη Δανάη Παπουτσή. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας με τον Ανδρέα Κολίσογλου,τον Κωσταντίνο Μίχο και την Ελίνα Παπαθεοδώρου. Η σχολή χορού "ΧΟΡΟέκφραση" της Μαρίας Πολίτη. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης με την έκθεση φωτογραφίας "Sea Vision". Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με μια ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της Μεταπολίτευσης. Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης με τον Δάφνι Κόκκινο και το "Γεύσεις υπό απειλή". Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Πειραιά με τη Δανάη Παπουτσή. H Σωζήτα Γκουντούνα με την Αμερικανική συλλογικότητα εικαστικών For Freedoms.
Λυρική παρέμβαση: Νίκος Σπανάτης
Σημείωμα του Νίκου Διαμαντή
Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο μια μορφή διακυβέρνησης. Είναι μία ηθική φιλοδοξία και κυρίως είναι μία κατάκτηση της βαθιάς ανθρώπινης υπόστασης. Καλούμαστε να παραμείνουμε ενεργοί, συμμετέχοντας αλλά και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική ισότητα του άλλου. Η Δημοκρατία συνεπάγεται μια ηθική ευγένειας μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων. Η τήρηση αυτής της ηθικής γίνεται πολύ πιο δύσκολη καθώς οι απόψεις περί του κοινού καλού, μοιάζουν να διαφοροποιούνται στις κοινωνικές κατακτήσεις και στις υποχρεώσεις προς τις μελλοντικές γενιές. Ηθική, δικαιοσύνη, δημοκρατία και περιβάλλον είναι ανοιχτές θεματικές και κοινωνικές δεσμεύσεις για το τί οφείλουμε.
Μέσα από την ιστορία της δημοκρατίας και την παράδοση των κοινωνικών συμβολαίων σε διαφορετικά διασταυρούμενα πεδία, όπως η τροφή, η υγεία και η γλώσσα, μέσα από την εξέλιξη και τη διαρκώς ανανεούμενη ευρύτητα πεδίων όπως η ανθρώπινη ζωή, η ασθένεια και ο θάνατος, η πείνα , ο έρωτας, η ανθρώπινη γλώσσα, η σοφία, η επικοινωνία, τα σύγχρονα πεδία αλληλεπίδρασης, τα δημόσια πεδία πληροφόρησης, θέτουμε άβολα ερωτήματα που προσεγγίζουν την ιδεατή μετακίνηση της δημοκρατίας από το "εγώ" στην κοινότητα, καθώς και το ανοιχτό ερώτημα της εκπροσώπησης του ατομικού στο συλλογικό.
Διαφορετικές ενότητες όπως είναι το σώμα, η γλώσσα και η τροφή, ως ανθρώπινες δημοκρατικές κατακτήσεις και μετεξελίξεις, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και αντίστοιχα θέματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διεύρυνση της σεξουαλικής ταυτότητας, η νέα ηθική που αναδύεται μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, οι εξαρτήσεις από τον κοινωνικό ιστό, δημιουργούν ανοιχτά πεδία συγκρούσεων ενός σύγχρονου αρχιπελάγους.