Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει επιχορηγήσεις για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον Πολιτισμό

Δείτε τους 42 φορείς θα μοιραστούν το ποσό των 380.000 € που θα διατεθεί για την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων που στοχεύουν στη συμπερίληψη στον τομέα της τέχνης.

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Πολιτισμού, Δημιουργική Ελλάδα. ΕΜΣΤ

Με 380.000,00 ευρώ επιχορηγούνται φορείς σε όλη την Ελλάδα, για την υλοποίηση Πολιτιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων με στόχο την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα - Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024”. Οι επιχορηγήσεις, ανακοινώθηκαν μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, που εκκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2023, για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε φορείς, με τον παραπάνω σκοπό.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υποβλήθηκαν συνολικά 45 προτάσεις από φορείς. Η Ομάδα Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επιχορήγησης και παραχώρησης αιγίδας κατά περίπτωση σε 42 φορείς.

Το πρόγραμμα "Δημιουργική Ελλάδα - Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024" υποστηρίζει έμπρακτα το Σύγχρονο Πολιτισμό σε όλη τη χώρα. Βασική επιδίωξη του είναι η ενίσχυση και ανάδειξη αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων/δράσεων/πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Βασικοί στόχοι της πρόσκλησης –μεταξύ άλλων- είναι οι εξής:

  • Ανάδειξη καλλιτεχνών με αναπηρία ή/ και χρόνιες παθήσεις και η προώθηση της ελευθερίας της έκφρασής τους μέσω της τέχνης.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Ενθάρρυνση δημιουργών - φορέων - ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.
  • Δικτύωση και συνεργασία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, μεταξύ πολιτιστικών-καλλιτεχνικών φορέων ατόμων με αναπηρία και φορέων επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και την ενθάρρυνση της δικτύωσής τους με άλλους φορείς.
  • Προώθηση των συνεργασιών με καλλιτέχνες και σχήματα από το εξωτερικό που εξειδικεύονται στην παραγωγή πολιτιστικών δράσεων με και για άτομα με αναπηρία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας (φωτό εξωφύλλου): 

"Με την παραπάνω δράση το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και στην κοινωνική ένταξη και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους με τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δράσεις και δημιουργικά προγράμματα"

Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα των επιχορηγήσεων:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Συγκεντρώσαμε τις πέντε θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2024

Έρχονται οι ακαταμάχητοι "Trocks" και δεν πρέπει να τους χάσετε!

Αν θέλετε να ξεφύγετε, να δείτε κάτι διαφορετικό και, κυρίως, να γελάσετε και να περάσετε όμορφα, μην χάσετε τους απίθανους χορευτές του Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, ή αλλιώς Trocks, που γιορτάζουν τα πενήντα τους χρόνια στο Παλλάς.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" της Σπεράντζας Βρανά επιστρέφει για 3η χρονιά στο θέατρο Αυλαία

Η ιστορία της Μαντάμ Ρόζας με πρωταγωνίστρια τη Δανάη Καλοπήτα, αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές του πληρωμένου έρωτα.

Τελευταία ευκαιρία να δείτε τους "Όρνιθες"

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης και ο θίασος του, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των καλοκαιρινών παραστάσεων της αριστοφανικής κωμωδίας "Όρνιθες". Προλαβαίνετε να τους δείτε.

Εθνικό Θέατρο: Μια αποτίμηση της θητείας του Γιάννη Μόσχου

Καθώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του, που λήγει τον προσεχή Δεκέμεβριο, επιχειρούμε μια αποτίμηση του καλλιτεχνικού του έργου.

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

Δύο νέες θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα δούμε φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, ενώ επιστρέφει για 15η χρονιά το Off-Off Athens μαζί με την πρωτοβουλία "Μπιζζζ….!" που στόχο έχει να αναδείξει παραστάσεις από την διοργάνωση του σημαντικού θεατρικού φεστιβάλ νέων δημιουργών.