Η ομάδα "Εν Δυνάμει" ανεβάζει τους "Υπνοβάτες" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου η Ελένη Ευθυμίου υπογράφει μαζί με την ομάδα της, που αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, μια παράσταση για τη σχέση του ύπνου και του θανάτου αλλά και το πώς μεταφράζονται στη ζωή μας.

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Μετά τη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη όπου είναι και η έδρα της, η ομάδα "Εν Δυνάμει” έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τους "Υπνοβάτες”. Τη θριαμβευτική πορεία της ομάδας νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία και της σκηνοθέτιδας Ελένης Ευθυμίου με τα ”Ερωτευμένα άλογα”, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ακολουθεί μια νέα παράσταση πάνω σε μια ιδέα της Ελένης Δημοπούλου που μιλά για τη σχέση του ύπνου και του θανάτου. Τι είναι ο ύπνος, τι είναι ο θάνατος και γιατί τους ονομάσαμε αδέρφια; Πόσο συχνά αναλογιζόμαστε τη διαρκή μας ακροβασία ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα αλλά και ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή; Πότε ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αντικρίσουμε κατάματα τους φόβους αλλά και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες; Μήπως είμαστε όλοι "υπνοβάτες”; Και, αν ναι, προς τα πού βαδίζουμε; Θα ξυπνήσουμε ποτέ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την ομάδα "Εν Δυνάμει”, που μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στη δημιουργία παραστάσεων που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν το προσωπικό σε συλλογικό, επιλέγει για ακόμη μία φορά να μιλήσει για θέματα που συνήθως αποφεύγουμε, από 14/6 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Σε αυτήν τη χρονική περίοδο της ακραίας εξατομίκευσης, που η ζωή παίρνει συνεχώς παράταση, που συντελούνται ριζικές αλλαγές στην ιδέα του θανάτου που επηρεάζουν ακόμα και την ίδια τη δομή της κοινωνίας, σκύβουμε επάνω από το τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα, όχι για να βρούμε σωστές απαντήσεις, αλλά για να αφεθούμε στο άγνωστο και στον συνειρμό, να απενοχοποιήσουμε τον φόβο και ενώνοντας τον με τα όνειρα και τις μύχιες σκέψεις μας να επιστρέψουμε τον θάνατο στην αναγκαία θέση του: μέσα στη ζωή. 

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Η Ελένη Ευθυμίου εκτός από το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Κιρκινέ, η χορογραφία και η κίνηση του Τάσου Παπαδόπουλου και οι φωτισμοί του Richard Anthony. Συνεργάτιδα μουσικός και υπεύθυνη για τον ηχητικό σχεδιασμό είναι η Σοφία Καμαγιάννη. 

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Ερμηνεύουν: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά,  Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία - Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος.

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Τι πρέπει να ξέρετε για την παράσταση

-Στην παράσταση περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού.
συνοδεία για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών είναι υποχρεωτική.
-Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.
-Είσοδος ελεύθερη για τα άτομα με αναπηρία (μαζί με έναν συνοδό).

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Η ομάδα "Εν Δυνάμει"

Η ομάδα "Εν Δυνάμει" ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια) και την Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας "Εν Δυνάμει" και τη θέσπιση κοινώς αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Υπνοβάτες

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Το τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα αλλά και το πότε «ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αντικρίσουμε κατάματα τους φόβους αλλά και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες» απασχολούν τους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία της κολεκτίβας «Εν δυνάμει» σε μια παράσταση «λίγο φευγάτη, σαν μέσα σε όνειρο, ρευστή, συνειρμική, πολύχρωμη και σκοτεινή, που λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης των δικών μας φαντασμάτων». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την πολυμελή ομάδα, που μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στη δημιουργία παραστάσεων που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν το προσωπικό σε συλλογικό, επιλέγει για ακόμη μία φορά να μιλήσει για θέματα που συνήθως αποφεύγουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.